Η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη, ίσως μοιραία, στιγμή τη Δευτέρα με τις προτάσεις δυσπιστίας που κατατέθηκαν από βουλευτές εξοργισμένους από την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να κάνει χρήση ειδικών συνταγματικών εξουσιών για να επιβάλει ένα αντιδημοφιλές νομοσχέδιο που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη χωρίς να τους δώσει δικαίωμα ψήφου.
Ήδη σύμφωνα με τη Le Monde η συζήτηση για τις δύο προτάσεις δυσπιστίας έχει ξεκινήσει και αναμένεται η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας να ολοκληρωθεί 6 με 7 το απόγευμα.
Αργότερα, οι νομοθέτες της Εθνοσυνέλευσης πρόκειται να ψηφίσουν το απόγευμα για δύο προτάσεις δυσπιστίας, η μία από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και η άλλη, πιο απειλητική, από μια μικρή κεντρώα ομάδα που έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη όλης της αριστεράς. Η Γερουσία, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί που υποστηρίζουν το σχέδιο συνταξιοδότησης, ενέκρινε τη νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα.
Οι προτάσεις δυσπιστίας χρειάζονται η καθεμία την υποστήριξη 287 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή, για να περάσουν. Αν και οι προτάσεις φαίνεται απίθανο να επιτύχουν, το κλίμα διαμαρτυρίας που έχουν προκαλέσει οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στο κοινοβούλιο και στους δρόμους σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση δεν είναι εγγυημένο.
Καμία τέτοια πρόταση δεν έχει επιτύχει από το 1962.
Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Μια μειοψηφία βουλευτών από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων θα μπορούσε να παρεκκλίνει από την κομματική γραμμή, αλλά μένει να φανεί αν είναι πρόθυμοι να ρίξουν την κυβέρνηση Μακρόν.
Στους δρόμους οι Γάλλοι
Σύμφωνα με το Associated Press οι εντάσεις στην πολιτική αρένα αντανακλώνται στους δρόμους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από διαμαρτυρίες και απεργίες σε διάφορους τομείς, από τις μεταφορές μέχρι την ενέργεια και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Τα σκουπίδια στο Παρίσι συσσωρεύονται όλο και πιο ψηλά και μυρίζουν σαπισμένα τρόφιμα τη 15η ημέρα απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή.
Οι τρεις κύριοι αποτεφρωτήρες που εξυπηρετούν τη γαλλική πρωτεύουσα έχουν ως επί το πλείστον μπλοκαριστεί, όπως και ένα κέντρο διαλογής σκουπιδιών βορειοδυτικά του Παρισιού.
«Ο στόχος είναι να στηρίξουμε τους εργαζόμενους που απεργούν στο Παρίσι … να ασκήσουμε πίεση σε αυτή την κυβέρνηση που θέλει να περάσει αυτόν τον άδικο, βάναυσο και άχρηστο και αναποτελεσματικό νόμο», δήλωσε ο Kamel Brahmi, του αριστερού συνδικάτου CGT, μιλώντας στους εργαζόμενους με ένα μεγάφωνο στο εργοστάσιο διαλογής της Romainville.
Ορισμένα διυλιστήρια που τροφοδοτούν πρατήρια καυσίμων είναι επίσης τουλάχιστον εν μέρει αποκλεισμένα και ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον δήλωσε στο ραδιόφωνο France-Info τη Δευτέρα ότι θα λάβει μέτρα αν χρειαστεί για να διασφαλίσει ότι τα καύσιμα εξακολουθούν να βγαίνουν.
Τα συνδικάτα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει απλώς το νομοσχέδιο για τη συνταξιοδότηση, έχουν καλέσει σε νέες πανεθνικές διαδηλώσεις την Πέμπτη.
Εάν αποτύχουν οι ψήφοι δυσπιστίας, το νομοσχέδιο θεωρείται ότι έχει εγκριθεί. Στη συνέχεια αναμένεται να κατευθυνθεί στο Συνταγματικό Συμβούλιο πριν μετατραπεί σε νόμο, εφόσον επικυρωθεί από το σώμα.
Εάν η πλειοψηφία συμφωνήσει, αυτό θα σημάνει το τέλος του σχεδίου μεταρρύθμισης της συνταξιοδότησης και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Θα διοριστεί νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο Μακρόν θα μπορούσε να διατηρήσει την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν αν το θελήσει.
Η Μπορν έχει δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος της οργής της αντιπολίτευσης και θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της τη Δευτέρα ενώπιον των νομοθετών.
Εάν η πρόταση δυσπιστίας περάσει, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον Μακρόν, που πιθανώς θα επιβαρύνει το υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του, η οποία λήγει το 2027.
Συνοπτικά οι εξελίξεις
Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το τι πρέπει να περιμένετε και να προσέξετε σήμερα στην Εθνοσυνέλευση.
Το France 24 καταγράφει:
- Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση πέρασε μια αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χρησιμοποιώντας το άρθρο 49.3, το οποίο παρέχει στην κυβέρνηση το εκτελεστικό προνόμιο να περάσει ένα νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία.
- Η επίκληση του άρθρου 49.3 επιτρέπει επίσης στην αντιπολίτευση να απαντήσει με πρόταση δυσπιστίας.
- Οι νομοθέτες της Εθνοσυνέλευσης ψηφίζουν σήμερα επί δύο προτάσεων δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση. Περιλαμβάνουν μία από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και μία άλλη από μια μικρή κεντρώα ομάδα Liot.
- Η ψήφος δυσπιστίας απαιτεί πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 287 ψήφους.
- Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Μια μειοψηφία βουλευτών από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων θα μπορούσε να παρεκκλίνει από τη γραμμή του κόμματος, αλλά μένει να φανεί αν είναι πρόθυμοι να ρίξουν την κυβέρνηση Μακρόν.
Οι συνέπειες
Το France 24 καταγράφει ακόμα:
- Ακόμα και αν οι δύο προτάσεις δυσπιστίας αποτύχουν, η αποτυχία του Μακρόν να βρει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού του συστήματος σε ψηφοφορία υπονόμευσε τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και αποδυνάμωσε την ηγεσία του, σύμφωνα με παρατηρητές.
- Μια δημοσκόπηση της Elabe έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Μακρόν.
- Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η δική του δημοτικότητα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων το 2018/2019, μια εξέγερση που ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας από τη βάση κατά των υψηλότερων φόρων στο ντίζελ, αλλά μετατράπηκε σε μια ευρύτερη εξέγερση κατά του Μακρόν.
Ο κατάλογος των ομιλητών
Ακολουθεί ο κατάλογος των ομιλητών που θα μιλήσουν εκ μέρους της ομάδας τους για να εκθέσουν τη θέση τους επί των δύο προτάσεων δυσπιστίας κατά τη διάρκεια κοινής συζήτησης που αρχίζει σε λίγα λεπτά στη Συνέλευση, με τον μέγιστο χρόνο που αναλογεί σε κάθε ομιλητή:
- Για την κεντρώα ομάδα LIOT: Charles de Courson (10 λεπτά)
- Για την ομάδα RN: Laure Lavalette (15 λεπτά)
Aurore Bergé (50 λεπτά) - Για την ομάδα La France insoumise: Mathilde Panot (10 λεπτά)
- Για την ομάδα Les Républicains: Olivier Marleix (10 λεπτά)
- Για την ομάδα MoDem: Jean-Paul Mattei (15 λεπτά)
- Για την ομάδα των Σοσιαλιστών: Boris Vallaud (10 λεπτά)
- Για την ομάδα Horizons : Laurent Marcangeli (10 λεπτά)
- Για την ομάδα των οικολόγων: Cyrielle Chatelain (10 λεπτά)
- Για την ομάδα Gauche démocrate et républicaine: Pierre Dharréville (10 λεπτά)
- Για τους 5 μη εγγεγραμμένους βουλευτές: Adrien Quatennens (5 λεπτά)