Κόσμος

Γαλλία: Επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν – Απορρίφθηκαν οι προτάσεις δυσπιστίας

Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας για τη γαλλική κυβέρνηση.

H κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επέζησε οριακά από τις προτάσεις δυσπιστίας που κατέθεσαν η κεντρώα ομάδα Liot και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρώτης πρότασης δυσπιστίας, όχι αρκετοί για να φτάσουν τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.

Μετά την πύρρειο νίκη του Μακρόν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση υιοθετήθηκε.

Μια δεύτερη πρόταση δυσπιστίας, που κατατέθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, απέτυχε επίσης, με μόνο 94 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ.

Σημειώνεται πως συνολικά, 19 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής της LIOT, επιβεβαιώνει ο βουλευτής Alexandre Vincendet.

Ο Alexandre Vincendet, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος ήταν αντίθετος με την υποστήριξη της πρότασης μομφής, επιβεβαίωσε ότι 19 βουλευτές της ομάδας του υποστήριξαν την πρόταση μομφής LIOT, μαζί με εκλεγμένους βουλευτές του Nupes και του RN.

Ο τελευταίος ζητά να συνεδριάσει το πολιτικό προεδρείο του κόμματός του για να συζητήσει πιθανές κυρώσεις κατά των βουλευτών της δεξιάς που υποστήριξαν την πρωτοβουλία, καθώς και να αποσαφηνιστεί η πολιτική γραμμή του LR.

Η Mathilde Panot, κορυφαία νομοθέτης του αριστερού κόμματος France Unbowed, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει» και δήλωσε ότι η πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Εθνοσυνέλευση, είπε ότι «όλα θα συνεχιστούν σε αυτή τη χώρα για να διασφαλιστεί ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα αποσυρθεί». Και προέτρεψε τον κ. Μακρόν είτε να καταργήσει την αναθεώρησή του, είτε να ζητήσει τη γνώμη του λαού, ζητώντας δημοψήφισμα ή προκηρύσσοντας νέες βουλευτικές εκλογές.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ανέβηκε στο βήμα και απαντά στις ομιλίες και στις δύο προτάσεις δυσπιστίας που κατατέθηκαν στην Εθνοσυνέλευση.

Με αφορμή την ενεργοποίηση άρθρου (49.3) που επιτρέπει στο νέο συνταξιοδοτικό να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να περάσει από ψηφοφορία κατατέθηκαν δύο προτάσεις δυσπιστίας. 

Ξεκινώντας την ομιλία της, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κατήγγειλε τη στάση της αντιπολίτευσης. Είπε: «Φωνές, ύβρεις, χτυπήματα στα έδρανα, αυτό είναι το θέαμα στο οποίο παραδόθηκαν ορισμένοι βουλευτές σε ένα ξέσπασμα βίας», απαρίθμησε η επικεφαλής της κυβέρνησης, μπροστά στο άδειο έδρανο των βουλευτών της La France insoumise (LFI). «Ήταν η κορύφωση ολόκληρων εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων, στην καρδιά του Κοινοβουλίου, είδαμε τον αντικοινοβουλευτισμό να λειτουργεί σε όλες του τις εκφάνσεις».

 Οι συνέπειες

Το France 24 κατέγραφε νωρίτερα πως:

  • Ακόμα και αν οι δύο προτάσεις δυσπιστίας αποτύχουν, η αποτυχία του Μακρόν να βρει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού του συστήματος σε ψηφοφορία υπονόμευσε τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και αποδυνάμωσε την ηγεσία του, σύμφωνα με παρατηρητές.
  • Μια δημοσκόπηση της Elabe έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Μακρόν.
  • Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η δική του δημοτικότητα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων το 2018/2019, μια εξέγερση που ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας από τη βάση κατά των υψηλότερων φόρων στο ντίζελ, αλλά μετατράπηκε σε μια ευρύτερη εξέγερση κατά του Μακρόν.
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κατέληξε σε οπερέτα η αυτοψία του υφ. Μεταφορών - Τον διέψευσαν οι εργαζόμενοι για την τηλεδιοίκηση
Οι ΝΥΤ επιβεβαιώνουν την καταγγελία Ραγκούση για το «παγιδευμένο» SMS εμβολιασμού με το Predator
Chevron Right