Κόσμος

Μακελειό στη Μόσχα: Στους 133 οι νεκροί – «Νομίσαμε ότι οι πυροβολισμοί ήταν μέρος της συναυλίας»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι όλοι οι δράστες του μακελειού στη Μόσχα έχουν συλληφθεί.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία συνέλαβε και τους τέσσερις ενόπλους που ευθύνονται για τους πυροβολισμούς που σκότωσαν 133 ανθρώπους σε συναυλιακό χώρο στα περίχωρα της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι οι δράστες μιας από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της χώρας σχεδίαζαν να διαφύγουν στην Ουκρανία.

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το έθνος, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους ότι πραγματοποίησε την επίθεση. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Guardian, ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί χωρίς στοιχεία ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση της Παρασκευής (22/03) στο Crocus City Hall, λίγο έξω από τη Μόσχα, λέγοντας ότι «η ουκρανική πλευρά» είχε «προετοιμάσει ένα παράθυρο» για να περάσουν οι τρομοκράτες τα σύνορα από τη Ρωσία στην Ουκρανία πριν συλληφθούν.

«Προσπάθησαν να κρυφτούν και να κινηθούν προς την Ουκρανία όπου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, τους είχε προετοιμαστεί από την ουκρανική πλευρά ένα παράθυρο για να περάσουν τα κρατικά σύνορα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Τα σχόλια του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απέκλεισαν την άμεση επίρριψη ευθυνών στην Ουκρανία για την επίθεση, καθώς είπε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν «όποιοι και αν είναι, όποιος και αν τους έστειλε». Οι τέσσερις ύποπτοι ένοπλοι ήταν όλοι ξένοι πολίτες, δήλωσε αργότερα το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι Αρχές συνέλαβαν συνολικά 11 άτομα μετά την επίθεση.

Το Ισλαμικό Κράτος, μέσω συνεργαζόμενου πρακτορείου ειδήσεων, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αργά την Παρασκευή (22/03), σε ανάρτηση στο Telegram, στην οποία η οργάνωση υποστήριξε ότι οι ένοπλοι κατάφεραν να διαφύγουν στη συνέχεια. Το Σάββατο, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία των τεσσάρων, όπως είπε, επιτιθέμενων πίσω από το μακελειό με τους πυροβολισμούς. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι οι πυροβολισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο του «λυσσαλέου πολέμου» μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι και τα κρατικά ειδησεογραφικά κανάλια δεν σχολίασαν τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους ότι πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει πληροφορίες που το επιβεβαιώνουν.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είναι χαρακτηριστικό του Βλαντίμιρ Πούτιν και «άλλων κακοποιών» να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την ευθύνη. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι Ρώσοι αξιωματούχοι επιδίδονται σε κατηγορίες κατά του Κιέβου «με στόχο να υποδαυλίσουν την αντι-ουκρανική υστερία στη ρωσική κοινωνία και να δημιουργήσουν συνθήκες για την ενίσχυση της κινητοποίησης των Ρώσων πολιτών στην εγκληματική επίθεση κατά του κράτους μας».

Ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι εικάζουν, επίσης, ότι υπεύθυνη είναι η Ουκρανία, η χώρα εναντίον της οποίας η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα, ο Αλεξέι Τσέπα, πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι «τα γεγονότα συνδέονται με την Ουκρανία».

Τουλάχιστον 133 οι νεκροί

Πάντως, ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση είχε αυξηθεί σε 133 μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (23/03), σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε ημέρα πένθους για την Κυριακή (24/03) και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών της επίθεσης.

Οι ρωσικές Aρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 145 άτομα είχαν τραυματιστεί, ενώ 16 άτομα βρίσκονταν σε «κρίσιμη κατάσταση» το Σάββατο (23/03). «Ο αριθμός των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Αντρέι Βορομπιόφ, κυβερνήτης της περιοχής της Μόσχας.

Φωτογραφίες, το βράδυ της Παρασκευής (22/03), έδειχναν το Crocus City Hall να τυλίγεται στις φλόγες, ενώ σκληρά βίντεο δείχνουν αρκετούς ανθρώπους να σκοτώνονται από τους άγνωστους ενόπλους. Σε ένα απόσπασμα, τρεις άνδρες με στολή που έφεραν τουφέκια, πυροβολούσαν εξ επαφής πτώματα που ήταν διασκορπισμένα στο λόμπι της αίθουσας συναυλιών. Άλλα βίντεο έδειχναν ανθρώπους να ουρλιάζουν, να σέρνονται έξω από τον μουσικό χώρο ή να φεύγουν από τις σκάλες. Η επίθεση έγινε λίγα λεπτά πριν ένα ρωσικό ροκ συγκρότημα αρχίσει να παίζει μπροστά σε ένα sold out κοινό.

«Νομίσαμε ότι οι πυροβολισμοί ήταν μέρος της συναυλίας»

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων έκαναν λόγο για σκηνές χάους και σύγχυσης, με πολλούς αρχικά να θεωρούν αρχικά ότι ο ήχος των πυροβολισμών ήταν μέρος της συναυλίας. «Μπήκαμε στην αίθουσα και πήραμε τις θέσεις μας ακριβώς στο κέντρο. Κάποια στιγμή ακούσαμε έναν μεγάλο κρότο από έξω από την αίθουσα, νομίσαμε ότι ήταν μέρος της συναυλίας», δήλωσε στον «Guardian» η Αρίνα, κλινική ψυχολόγος από τη Μόσχα. Η ίδια πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή, όμως, καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν πυροβολισμοί. Τότε είδαμε έναν άνδρα με παραλλαγή να κρατάει ένα αυτόματο όπλο, ξαπλώσαμε όλοι στο έδαφος. Κοίταξα δίπλα μου και είδα πολλούς τραυματίες με αίμα».

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή δήλωσε ότι οι νεκροί στον συναυλιακό χώρο πέθαναν από τραύματα πυροβολισμών και «δηλητηρίαση» που σχετίζεται με τη φωτιά. Μάλιστα, η Επιτροπή πρόσθεσε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν «ένα εύφλεκτο υγρό για να βάλουν φωτιά στους χώρους της αίθουσας συναυλιών».

Το Baza, ένα κανάλι στο Telegram που πρόσκειται στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε ότι περισσότερα από 10 πτώματα θυμάτων είχαν βρεθεί σε μία από τις τουαλέτες του Crocus City Hall. Σύμφωνα με το κανάλι, τα θύματα κρύβονταν από τους πυροβολισμούς, αλλά αργότερα πέθαναν εξαιτίας του καπνού.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε το περιστατικό, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να κάνει λόγο για “ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση». Οι πυροβολισμοί στο Crocus City Hall ήταν η φονικότερη επίθεση στη Ρωσία από την πολιορκία του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004, κατά την οποία σκοτώθηκαν 334 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 186 παιδιά, αφού κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από μαχητές για δύο ημέρες.

Οι προειδοποίησεις της Δύσης για επίθεση στη Ρωσία

Πάντως, τίθενται ερωτήματα σχετικά με το γιατί ο Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε να έχει απορρίψει μια προειδοποίηση για τρομοκρατία εβδομάδες πριν από την επίθεση. Η επίθεση της Παρασκευής (22/03) σημειώθηκε δύο εβδομάδες αφότου δυτικές χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις για τρομοκρατία και είχαν πει στους πολίτες τους να μην συμμετέχουν σε δημόσιες συγκεντρώσεις στη Ρωσία.

Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση ήταν μια θυγατρική του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν που ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος – Χορασάν. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουάσινγκτον είχε συλλέξει πληροφορίες τον Μάρτιο ότι το Ισλαμικό Κράτος – Χορασάν σχεδίαζε επίθεση στη Μόσχα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Το Ισλαμικό Κράτος – Χορασάν επιδιώκει να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο σε όλο το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αποκαλέσει τις προειδοποιήσεις του Μαρτίου από τις δυτικές πρεσβείες ως «πρόκληση».

Ωστόσο, επικαλούμενο μια πηγή στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, το κρατικό πρακτορείο Tass παραδέχθηκε, το Σάββατο (23/03), ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν πράγματι πληροφορίες από τις ΗΠΑ σχετικά με μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Η FSB είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είχε αποτρέψει μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους – Χορασάν σε μια συναγωγή της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κέιτ Μίντλετον: «Βαθιά συγκινημένη» από τα μηνύματα του κόσμου για τη μάχη της με τον καρκίνο
Τσακλόγλου: «Από 1η Απριλίου η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ»
Chevron Right