Η Ευρώπη αποφάσισε να μπει γερά στον πόλεμο, στηρίζοντας την Ουκρανία άμεσα, βάζοντας γενναία το χέρι στην τσέπη με επιπλέον δαπάνες και χρηματοδότηση για την Άμυνα. Οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής αποφάσισαν, όπως έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο X ότι:
«Πρέπει να αυξήσουμε την αμυντική μας ετοιμότητα και να βάλουμε τις οικονομίες σε πολεμική βάση ώστε να ανταποκρίνονται στον επείγοντα χαρακτήρα της απειλής.
Έχουμε 3 στόχους:
- Άμεση στήριξη της Ουκρανίας.
- Δαπάνες πιο γρήγορα και από κοινού.
- Πιο εύκολη πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για τον αμυντικό τομέα».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι οι ηγέτες είναι «αποφασισμένοι να δράσουν πολύ γρήγορα ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μέρος αυτών των χρημάτων για να στηρίξουμε την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας στρατιωτικού εξοπλισμού».
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα επόμενα ενταξιακά βήματα για την Ουκρανία, λέγοντας ότι η διακυβερνητική διάσκεψη – η εκ των πραγμάτων έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων – με την Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη να πραγματοποιηθεί υπό τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πριν από τα τέλη Ιουνίου, όπως είναι και οι υποστηρικτές της Ουκρανίας εντός της ΕΕ ήλπιζαν.
Η ΕΕ δεσμεύεται να παρέχει στην Ουκρανία «πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και με τη μέγιστη δυνατή ένταση», όπως σημείωσαν διεθνή ΜΜΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , δήλωσε χαρούμενη που οι ηγέτες ενέκριναν την πρόταση για χρήση εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την παροχή χρηματοδότησης για στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
«Μπορούμε να περιμένουμε να εισπράξουμε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2024 και παρόμοια ποσά τα επόμενα χρόνια», όπως είπε η φον ντερ Λάιεν.
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
Follow the press conference after the first day of the European Council #EUCO ↓
https://t.co/u0Ei8TXlWb— Charles Michel (@CharlesMichel) March 21, 2024
Αναλυτικά όλο το κείμενο για την ασφάλεια και την άμυνα, που συμφωνήθηκε μετά από τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ:
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν παρουσίασε πρόσφατα μια πρόταση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και τη μετατροπή της Ένωσης σε μια παγκόσμια στρατιωτική δύναμη.
Στο τελευταίο επεισόδιο του podcast του iEidiseis «Global View» – Η Ε.Ε. στα όπλα: Αυτόνομη δύναμη ή «πολιτικός βραχίονας» του ΝΑΤΟ; – αναλύθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις και τα «αγκάθια» του φιλόδοξου στρατιωτικού ευρωπαϊκού σχεδίου. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει:
- Πρόγραμμα κοινής αγοράς για τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού έως το 2030
- Eως το 2030, τουλάχιστον το 35% της αμυντικής παραγωγής θα είναι αντικείμενο εμπορίου εντός της ΕΕ.
- Mέχρι το 2030, το 50% των αμυντικών προμηθειών των κρατών-μελών να είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και αυτό να αυξηθεί στο 60% ως το 2035.