Κόσμος

Ειδικός απεσταλμένος του Μπάιντεν είδε τον Καλίν στο Βερολίνο – Τι συζήτησαν για Αιγαίο, ΝΑΤΟ και Ανατολική Μεσόγειο

Συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία στο Βερολίνο με τον Τούρκο εκπρόσωπο του Ερντογάν να θέτει ζητήματα για το Αιγαίο.

Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος και ΝΑΤΟ ήταν στην ατζέντα συνάντησης του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν με τον Τζέικ Σάλιβαν, απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση έγινε στο Βερολίνο και μετείχαν επίσης αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συνάντηση σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων έγινε ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στο τέλος αυτού του μήνα ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία. Αλλά και σε μια περίοδο εμπρηστικών δηλώσεων από τον Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας και κλιμακούμενων προκλήσεων και απειλών από την Τουρκία. 

Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα συμμετείχαν εκτός από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, και ο εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ και ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι ανώτεροι αξιωματούχοι συζήτησαν για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για τις 29-30 Ιουνίου και τη στρατηγική της σημασία, καθώς και για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία.

Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως μετέδωσε η Yeni Safak, σύμφωνα με την Άγκυρα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, καθώς και περιφερειακά ζητήματα όπως η κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν και Ιράν.

»Η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματά της στο Αιγαίο»

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, δόθηκε έμφαση στη σημασία της αλληλεγγύης της Συμμαχίας σε μια εποχή που συνεχίζονται οι παγκόσμιες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η ανάγκη να υπάρξει μια σαφής στάση κατά της τρομοκρατίας χωρίς διακρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε – πάντοτε σύμφωνα με την Άγκυρα – ότι «δεν θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος χωρίς να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, τονίζεται ότι υπογραμμίστηκε πως «η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματά της» και πως «η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα «νόμιμα» δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο προκαλούν ανησυχία

Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών το μεσημέρι της Τετάρτης (15/6).

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε:

«Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ:

«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τουρκία: Ηχηρό «όχι» σε πρόταση του ΝΑΤΟ για τριμερή με Σουηδία - Φινλανδία
Στέφανος Τσιτσιπάς: Αποκλεισμός από τον Νικ Κύργιο στους «16» του Χάλε
Chevron Right