Κόσμος

Νέα Υόρκη: 9 στους 10 ασθενείς με κορονοϊό που διασωληνώνονται, πεθαίνουν

Έρευνα σε 5.700 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία μεταξύ 1ης Μαρτίου και 4ης Απριλίου, στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι το 88% των ασθενών που διασωληνώνονται σε ΜΕΘ με κορονοϊό, τελικά καταλήγουν.

 

Σχεδόν οι εννέα στους δέκα ασθενείς (το 88%) με Covid-19, οι οποίοι διασωληνώνονται, τελικά πεθαίνουν, δείχνει έρευνα στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άϊλαντ. Μόνο το 3% των διασωληνωμένων ασθενών άνω των 65 ετών επιβίωσαν, έναντι 24% (ο ένας στους τέσσερις περίπου) στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 65 ετών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), αφορούσε 5.700 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία μεταξύ 1 Μαρτίου – 4 Απριλίου. Από αυτούς ήταν γνωστή η έκβαση (εξιτήριο ή θάνατος) για 2.634 άτομα, εκ των οποίων το 14% εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και το 12% χρειάστηκαν διασωλήνωση. Το ποσοστό θανάτου ήταν 21% μεταξύ των 2.634 ασθενών, αλλά αυξανόταν στο 88% για όσους είχαν διασωληνωθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του συστήματος υγείας Northwell Health, του μεγαλύτερου στη Νέα Υόρκη, και του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Feinstein.

Στη διασωλήνωση ο ασθενής ναρκώνεται και συνδέεται με μηχανικό αναπνευστήρα, ο οποίος ωθεί αέρα στους πνεύμονες του, όταν ο άρρωστος δεν μπορεί μόνος του να αναπνεύσει. Λόγω των πιθανών επιπλοκών, ορισμένες μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν αρχίσει να καθυστερούν όσο μπορούν τη διασωλήνωση των ασθενών με Covid-19, δήλωσε ο πνευμονολόγος δρ Ουντίτ Τσάντα του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη.

Όπως είπε, «υπήρχε στην αρχή της κρίσης μια τάση να διασωληνώνονται νωρίς οι ασθενείς, επειδή η κατάσταση τους επιδεινωνόταν πολύ γρήγορα. Όμως αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε πια να κάνουμε. Αφήνουμε τους ασθενείς να υπομείνουν λίγη παραπάνω υποξία (έλλειψη οξυγόνου). Τους δίνουμε μετά περισσότερο οξυγόνο. Δεν τους διασωληνώνουμε έως ότου έχουν πραγματικά αναπνευστική δυσχέρεια, όταν πια αυτό είναι η μοναδική επιλογή».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, άσχετα με την ασθένεια, περίπου το 40% έως 50% των διασωληνωμένων ασθενών τελικά πεθαίνουν. Μεταξύ άλλων, η διασωλήνωση εξασθενεί το διάφραγμα και τους μυς που επιτρέπουν στον ίδιο τον ασθενή να αναπνεύσει, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες αν π..χ. το μηχάνημα διοχετεύει παραπάνω αέρα από όσο μπορούν να αντέξουν οι πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή μικροβιακή λοίμωξη ή να έχει ψυχολογικές επιπλοκές (διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη κ.α.). Όσο περισσότερο μένει διασωληνωμένος ένας ασθενής, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος παρενεργειών.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι η υπέρταση (57%), η παχυσαρκία (41%) και ο διαβήτης (34%) ήσαν τα πιο συνηθισμένα χρόνια προβλήματα υγείας στους διασωληνωμένους ασθενείς Covid-19, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 63 ετών, με τη θνητότητα να είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών ασθενών από ό,τι των γυναικών. Οι διαβητικοί ήταν αυτοί με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη αναπνοής και θεραπεία σε ΜΕΘ.

1.738 θάνατοι σε 24 ώρες στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Τετάρτη 1.738 νέους θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες, απολογισμό αρκετά μειωμένο συγκριτικά με αυτόν της προηγουμένης, καταγράφουν δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Αυτός ο ημερήσιος απολογισμός αυξάνει σε 46.583 τον συνολικό αριθμό των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 αφότου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ, τη χώρα που μετράει, επισήμως, μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη καταγράφει εξάλλου 839.675 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Τζονς Χόπκινς, που ανανεώνεται συνεχώς.

Έχουν γίνει σχεδόν 4,5 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το οποίο κάνει δική του καταμέτρηση, μετέδωσε ότι οι θάνατοι έχουν ήδη ξεπεράσει τους 47.000· ο απολογισμός αυτός είναι ελαφρά υψηλότερος από αυτόν της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο της πανδημίας, αλλά η πολιτεία αυτή μοιάζει να αφήνει πίσω της τη χειρότερη φάση της κρίσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει έρθει η ώρα να «ξαναβάλει μπροστά η Αμερική», όμως είναι οι κυβερνήτες των πολιτειών αυτοί που πρέπει να λάβουν αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την άρση των μέτρων, ανάλογα με τη βαρύτητα της επιδημιολογικής κατάστασης.

Κάποιες πολιτείες έσπευσαν να χαλαρώσουν τους κανόνες περιορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε άλλες, όπου εξακολουθούν να τελούν οι ισχύ τα μέτρα, πολλαπλασιάζονται εδώ και αρκετές ημέρες οι διαδηλώσεις υπέρ της επανεκκίνησης της δραστηριότητας, συχνά με τη συμμετοχή στοιχείων της αμερικανικής άκρας δεξιάς.

Ένα μοντέλο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το οποίο επικαλείται συχνά ο Λευκός Οίκος, προβλέπει 66.000 θανάτους ως την 4η Αυγούστου στις ΗΠΑ, αριθμό αναθεωρημένο προς τα πάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση του (≈60.000).

Όμως αν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός, οι θάνατοι στις ΗΠΑ πιθανότατα θα φθάσουν τους 50.000 μέσα στην εβδομάδα.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

13033: Τι πρέπει να γράφει το SMS για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων βρήκε και παρέδωσε 19.000 ευρώ
Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι οι νέοι δικαιούχοι, ποτέ θα κάνουν αίτηση
Chevron Right