Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τον κορονοϊό αναμένονται μέχρι τις 6 Μαΐου, ενώ παραμένει το χάσμα Βορρά και Νότου. Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν καλείται έως τις 6 Μαΐου να παρουσιάσει το «Ταμείο Ανάκαμψης», για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Επιπλέον, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έλαβαν όλοι οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θεωρεί ότι «στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής επιτελέσθηκε μεγάλη πρόοδος, η οποία ήταν αδιανόητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες».
«Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αγγίξει το 1,5 τρισεκ. ευρώ και να εγγυηθεί την μεταφορά πόρων άνευ επιστροφής στις χώρες μέλη. Είναι βασικής σημασίας για να προστατευτούν οι εθνικές αγορές των χωρών μελών, να υπάρξουν ίσοι όροι και συμμετρική απάντηση σε ένα συμμετρικό σοκ», υπογράμμισε στη συνέχεια, κατά την παρέμβασή του.
Ακόμη, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αναθέσουμε με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα δάνειο-γέφυρα, ώστε να διατεθούν άμεσα τα κονδύλια για την φετινή χρονιά».
Εκτιμά, δε, όπως είπε σε δήλωσή του μετά την λήξη των εργασιών, πως «η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή και ζητά την έγκριση του εργαλείου αυτού, διότι επείγει» και πως «η επιστολή που η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε με άλλες οκτώ χώρες της Ένωσης ήταν βασικής σημασίας, διότι με τον τρόπο αυτό η ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι σαφώς πιο αποτελεσματική»
Επίσης, την στήριξη του στην επείγουσα συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε την πρόταση για επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων το συντομότερο δυνατόν, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο της ΕΕ.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, όμως εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μισέλ, οι ηγέτες θέλουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2021-27. «Εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός», υπογράμμισε στις δηλώσεις του.
Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από κοινού χρηματοδότηση από την Κομισιόν. Παράλληλα, τα κράτη της ΕΕ διευκρίνισαν πως χρειάζεται κατεπειγόντως ένα σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση της ανάκαμψης του μπλοκ μετά την πανδημία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Αύξηση στο 2% του ΑΕΕ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, ότι ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέεται με ένα ταμείο ανάκαμψης είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η Ένωση εκτός της κρίσης και ότι το μέγεθός του πρέπει να αυξηθεί.
«Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μάς οδηγούν να σκεφτούμε ότι θα χρειαστεί ένα ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για δύο ή τρία χρόνια αντί του 1,2%», είπε αναφερόμενη στα χρήματα που διαχειρίζεται η Επιτροπή στον προϋπολογισμό.
Επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε πως «πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός του για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Δηλώσεις Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία, απαιτεί χρηματοδοτικές μεταφορές σε κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι απλά δάνεια.
Ανέφερε λοιπόν, ότι τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5 έως 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ.
Οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε, προσθέτοντας πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το «έκτακτο σοκ».
Πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο προς μια ευρωπαϊκή κυριαρχία μετά την κρίση του κορονοϊού, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Σφυρηλατείται μια συναίνεση» για «ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» μεταξύ των 27 κρατών μελών, συμπλήρωσε.
Ταμείο Ανάκαμψης και Γερμανία
Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης μετά την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι «δεν ήμασταν σε όλα τα σημεία όλοι της ίδιας άποψης, αλλά υπήρξε μια συναντίληψη».
Η δημιουργία του ταμείου ανασυγκρότησης «σημαίνει ασφαλώς ότι η Γερμανία θα πρέπει να υπολογίζει μεγαλύτερη συνεισφορά για τον επόμενο προϋπολογισμό», δήλωσε η Μέρκελ και τόνισε ότι «αυτό είναι σωστό και καλό, καθώς τα κράτη – μέλη δεν επλήγησαν όλα με τον ίδιο τρόπο από την πανδημία».
Σημείωσε στη συνέχεια πως τώρα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική αυτού του ταμείου, αλλά και ότι ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι και προς το γερμανικό συμφέρον. «Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να μάθουμε από την πανδημία. Σε αυτό περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες επενδύσεις π.χ. στην προστασία του κλίματος και στην ψηφιοποίηση», δήλωσε.
Ακόμη, η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι «μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση του κορονοϊού είναι και προς το γερμανικό συμφέρον», επανέλαβε ωστόσο και την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρωομολόγων. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «δεν γίνεται να κοινοτικοποιήσουμε, όπως λέμε, τα χρέη».
Απαντώντας λοιπόν, σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξε αντιπαράθεση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες είχαν ζητήσει την έκδοση «κορονο-ομολόγων», η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι πρόκειται για μια «πάρα πολύ φιλική συζήτηση, κατά την οποία βέβαια ο καθένας παρουσίασε τις απόψεις του» και τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει περιγραφές για «πολεμικό» κλίμα ή «σύγκρουση».
Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ακόμη ο συντονισμός των κρατών – μελών σε ό,τι αφορά τον βαθμό που θα καταστεί εφικτός ο θερινός τουρισμός για το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των χωρών όπως η Ελλάδα και η Αυστρία, των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό.
Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr
Διαβάστε ακόμη:
13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση
Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα