Στη Σουηδία τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι αρκετά χαλαρά, δίχως περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το ABC, έχουν απαγορευτεί οι επισκέψεις σε σπίτια ηλικιωμένων, οι συναθροίσεις 50 ατόμων και πάνω. Δεν έχει γίνει έκτακτη ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος και σε πολλές περιπτώσεις ζητείται απλά η εθελοντική συμμετοχή νοσοκόμων και γιατρών.
Επίσης, η κυβέρνηση συμβούλεψε τους Σουηδούς να εργαστούν από το σπίτι και να αποφύγουν μπαρ και εστιατόρια. Παρόλα αυτά, αρκετές κεντρικές περιοχές και εμπορικά σημεία της χώρας συνεχίζουν να συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, δίχως τις αρχές να επεμβαίνουν ή να σχολιάζουν τις συγκεκριμένες ενέργειες.
Η σουηδική κυβέρνηση λοιπόν, ακολουθεί τις οδηγίες του κρατικού επιδημιολόγου Anders Tegnell, που είναι ο επικεφαλής Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της χώρας. Σύμφωνα με το Euronews, ο ίδιος τονίζει ότι η πιθανότητα ενός γενικού lockdown δεν είναι ρεαλιστική, καθώς τα κρούσματα μειώνονται μέρα με τη μέρα στη Σουηδία.
Ακόμη, ο βοηθός του Tegnell, Anders Wallensten, είπε στο Euronews, πως «ένα πλεονέκτημα (της σουηδικής στρατηγικής) είναι ότι οι εθελοντικοί περιορισμοί μπορούν να τηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». «Εάν κλείσετε εντελώς την κοινωνία, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία. Αυτό όμως είναι πιο αποδεκτό από τους ανθρώπους γενικά», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Επιπλέον, η διευθύντρια της σουηδικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Karin Tegmark Wisell, είπε σε πρόσφατη συνέντευξη της στο σουηδικό ραδιόφωνο, ότι ο στόχος της στρατηγικής είναι προστασία των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο στην κοινωνία. Διευκρίνισε ωστόσο, πως η σουηδική στρατηγική «δεν αφορά την επίτευξη της ασυλίας της αγέλης, παρόλο που θα βοηθούσε την ανάπτυξη ανοσίας στη Σουηδία».
Τα μέτρα αποδίδουν
Ο Anders Tegnell μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, είπε ότι η Σουηδία θα μπορούσε να αντέξει ένα «δεύτερο κύμα» καλύτερα από άλλες χώρες. Σύμφωνα λοιπόν με την Dailymail, επειδή τα μέτρα είναι χαλαρά, θα μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις υπόλοιπες χώρες.
«Λοιπόν, είναι λίγο ασαφές για εμάς εάν ένα γενικό lockdown θα είχε σταματήσει την εξάπλωση της πανδημίας», είπε και επισήμανε πως «είναι μια δύσκολη ερώτηση και δεν νομίζω ότι έχουμε την απάντηση και δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ποτέ την απάντηση».
Μάλιστα, τόνισε ότι η Σουηδία έχει περάσει το αποκορύφωμα της πανδημίας πριν από μια εβδομάδα και πως το 20% των κατοίκων της Στοκχόλμης ενδέχεται να έχει νοσήσει από τον ιό. «(Αυτό) δεν είναι πλήρης ανοσία της αγέλης, αλλά σίγουρα θα επηρεάσει το ρυθμό εξάπλωσης και θα επιβραδύνει την αναπαραγωγή του ιού», υπογράμμισε στη συνέντευξη του.
Οι επικρίσεις
Μπορεί οι Σουηδοί αξιωματούχοι να δηλώνουν πως τα μέτρα για την πανδημία αποδίδουν, ταυτόχρονα όμως δέχονται επικρίσεις από το εξωτερικό αλλά ιδιαίτερα και από το εσωτερικό. Έτσι, 22 καθηγητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον υψηλό αριθμό θανάτων από τον ιό, που ανέρχεται σε 155,16 ανά εκατομμύριο του πληθυσμού, σύμφωνα με τη Statista.
Σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο Dagens Nyheter, οι καθηγητές ζητούν από τις αρχές να εργαστούν σκληρότερα για την αποτροπή της μετάδοσης του COVID-19. Μάλιστα, ο Anders Vahlne που είναι καθηγητής κλινικής ιολογίας, θεωρεί «απίστευτο» πως οι σουηδικές υγειονομικές αρχές δεν ενημερώνουν, για το πόσο μεταδοτικός είναι ο κορονοϊός.
«Αυτή είναι μια πανδημία, που νομίζω ότι εξαπλώνεται κυρίως σε μη συμπτωματικά άτομα», είπε και συμπλήρωσε ότι «ακόμα κι αν δεν φτερνίζεστε ή βήχετε, εξακολουθείτε να αναπνέετε. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτός ο ιός εξαπλώνεται μέσω της εισπνοής σωματιδίων αερολύματος, τα οποία παραμένουν μολυσματικά στον αέρα για περισσότερες από 16 ώρες».
Έτσι πρόσθεσε πως πρέπει να είναι υποχρεωτικά τα μέτρα προστασίας, όπως οι μάσκες προσώπου και τα γάντια μιας χρήσης.
Επίσης, τόνισε πως επειδή οι Σουηδοί δεν ενθαρρύνονται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, η πιθανότητα να μεταφέρουν άθελά τους τον COVID-19 σε ευάλωτα μέλη της κοινωνίας είναι μεγάλη. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, δεδομένου ότι οι μολυσμένοι είναι οι πιο μεταδοτικοί, πριν ακόμη εμφανιστούν τα συμπτώματά, ισχυρίστηκε.
Επιπλέον, φοβάται ότι η στρατηγική της χώρας θα οδηγήσει σε θανάτους και χρόνιες πνευμονικές βλάβες.
Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr
Διαβάστε ακόμη:
13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση
Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα