Σε μια νέα φάση φαίνεται πως περνάει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα, το τελευταίο διάστημα, έχουν εγκαταλείψει την παθητική στάση και τις γραμμές άμυνας και προωθούνται βαθύτερα για να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία.
Η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR), σύμφωνα με το Newsweek, υποστηρίζει πως η εντολή που έχει δοθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η πλήρης κατάληψη της περιφέρειας Λουγκάνσκ εντός τριών εβδομάδων, πριν από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία (15-17 Μαρτίου).
Αν και ο ισχυρισμός περί «διορίας» του Ρώσου Προέδρου στα ρωσικά στρατεύματα δεν επιβεβαιώνεται από κάποια ανεξάρτητη πηγή, οι κινήσεις στα πεδία των μαχών «προδίδουν» μια αλλαγή στρατηγικής. Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήθελε να παρουσιάσει την κατάληψη της περιφέρειας Λουγκάνσκ ως «απόδειξη» πως οι θυσίες της ρωσικής κοινωνίας έχουν αποτέλεσμα.
«Η Ρωσία κερδίζει»
Ο πόλεμος φθοράς έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός και η αποτυχία των Ουκρανών να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές άμυνας κατά την αντεπίθεση έδωσε μεγάλη ώθηση στο Κρεμλίνο. Η Ρωσία έχει παρουσιάσει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, ενώ αντίθετα στο δυτικό μπλοκ καταγράφονται πλέον έντονα σημάδια «κόπωσης» και η Ουκρανία φαίνεται να ξεμένει από όπλα και υποστήριξη.
Το κλίμα στη συνάντηση της στρατιωτικής και διπλωματικής ελίτ της Δύσης, στο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου, ήταν ζοφερό. Κοινή διαπίστωση ήταν πως η Ρωσία κερδίζει. Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για εικόνες διάλυσης του στρατού της Ουκρανίας και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά μετά τους πρώτους μήνες του πολέμου παραδέχτηκε πως η «κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και συνεχίζει να ποντάρει στο χρόνο – αναμένοντας και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ που εκτιμάται πως σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα – σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη την τρέχουσα κατάσταση.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα, ανακοίνωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα πιέσουν περαιτέρω τις ουκρανικές δυνάμεις για να αξιοποιήσουν την επιτυχία τους στο πεδίο της μάχης, τη μεγαλύτερη από τότε που κατέλαβαν την πόλη Μπαχμούτ τον Μάιο του 2023. Η υποχώρηση των Ουκρανών από την πόλη σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης ήταν χαοτική και σύμφωνα με τους New York Times περίπου 1.000 στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν τις τελευταίες ημέρες πως το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών έχει υποχωρήσει επικίνδυνα και ταυτόχρονα η δεξαμενή των εθελοντών δείχνει να έχει ουσιαστικά στερέψει.
Μαζί με τον ουκρανικό στρατό φαίνεται πως υποχωρεί και η υποστήριξη της Δύσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε απογοητευμένος στο CNN πως η Αβντιίβκα δεν θα είχε πέσει εάν το Κίεβο είχε λάβει τα όπλα που είχε υποσχεθεί η Δύση. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο κρίσιμο πακέτο αμερικανικής οικονομικής βοήθειας έχει κωλύσει εδώ και μήνες στο Κογκρέσο, ενώ και στην ΕΕ – παρά την έγκριση της χρηματοδότησης – είναι εμφανής η κόπωση.
Ο προβληματισμός για την εξέλιξη και το κόστος του πολέμου αλλά ενισχύεται στο δυτικό μπλοκ. Είναι ενδεικτικό πως μόλις 1 στους 10 ευρωπαίους πιστεύει πλέον πως η Ρωσία μπορεί να χάσει τον πόλεμο. Ακόμη και το RAND, ίσως το πιο επιδραστικό think tank για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ, προτρέπει την Ουάσινγκτον να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της και να παρέμβει για να τερματιστεί ο πόλεμος, καθώς η συνέχισή του πλήττει τα αμερικανικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, η Ρωσία εκτός από την περιφέρεια του Λουγκάνσκ αναμένεται τους επόμενους μήνες να επιδιώξει να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της και την περιφέρεια του Ντονέτσκ, διατηρώντας παράλληλα τα εδάφη που έχει καταλάβει σε Χερσώνα και Ζαπορίζια. Οι εν λόγω περιοχές έχουν μεγάλη στρατηγική αξία επειδή δημιουργούν έναν χερσαίο δρόμο εφοδιασμού με την Κριμαία.
«Θα εισχωρήσουμε πολύ βαθύτερα, θα πάρουμε και την Οδησσό»
Ενδεικτικές των ρωσικών προθέσεων και σχεδιασμών είναι οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της χώρας και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα σκοπεύουν να εισχωρήσουν πολύ βαθύτερα στην Ουκρανία.
«Πού πρέπει να σταματήσουμε; Δεν ξέρω», δήλωσε σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά και πολύ σοβαρά […] Θα είναι το Κίεβο; Ναι, μάλλον θα έπρεπε να είναι το Κίεβο. Αν όχι τώρα, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως σε κάποια άλλη φάση αυτής της σύγκρουσης». Σημείωσε επίσης πως η Ρωσία θα μπορούσε να καταλάβει και την Οδησσό. «Είναι ρωσική, είναι πόλη μας», τόνισε αναφερόμενος στο ύψιστης στρατηγικής σημασίας λιμάνι, την τελευταία έξοδο της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.