Κόσμος

Υπέρ του «ΝΑΤΟ της Μέσης Ανατολής» ο Βασιλιάς της Ιορδανίας

Ο Βασιλιάς δήλωσε ότι ήδη βλέπει τη χώρα του ως «εταίρο» του ΝΑΤΟ, με την Ιορδανία να έχει συνεργαστεί στενά με τον οργανισμό και τα στρατεύματά του.

Ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα μιας στρατιωτικής συμμαχίας της Μέσης Ανατολής που θα οικοδομηθεί με βάση τις ίδιες γραμμές με το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στον Hadley Gamble του CNBC, ο Ιορδανός Μονάρχης είπε ότι μια τέτοια ομάδα θα μπορούσε να συνεργαστεί με ομοϊδεάτισσες χώρες, αλλά τόνισε ότι το πλαίσιο της αποστολής της θα πρέπει να είναι σαφής από την αρχή.

«Θα ήθελα να δω περισσότερες χώρες της περιοχής να μπαίνουν σε αυτό το μείγμα. Θα ήμουν από τους πρώτους που θα υποστήριζαν ένα ΝΑΤΟ της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Αμπντάλα.

Το πλαίσιο της αποστολής πρέπει να είναι πολύ, πολύ σαφές. Διαφορετικά, προκαλεί σύγχυση σε όλους», πρόσθεσε.

Ο Βασιλιάς δήλωσε ότι ήδη βλέπει τη χώρα του ως «εταίρο» του ΝΑΤΟ, με την Ιορδανία να έχει συνεργαστεί στενά με τον οργανισμό και τα στρατεύματά του να έχουν πολεμήσει «πλάι-πλάι» με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο παρελθόν.

Εκτός από την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία, μια στενότερη συμμαχία στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, δήλωσε ο Αμπντάλα.

«Όλοι μας ερχόμαστε κοντά και λέμε “πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον;”, κάτι που είναι, νομίζω, πολύ ασυνήθιστο για την περιοχή», δήλωσε.

«Εάν εγώ είμαι εντάξει και εσείς όχι, θα καταλήξω να πληρώσω το τίμημα. Ελπίζω ότι αυτό που θα δείτε το 2022 είναι αυτή η νέα ατμόσφαιρα, υποθέτω, στην περιοχή να πει “πώς μπορούμε να συνδεθούμε μεταξύ μας και να συνεργαστούμε μεταξύ μας;”».

Ο Βασιλιάς συζήτησε επίσης την αποσταθεροποιητική απειλή του Ιράν για την ασφάλεια της περιοχής και την κρίση Ισραήλ-Παλαιστίνης, οι οποίες, όπως είπε, έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τα αναπτυξιακά σχέδια στην περιοχή.

«Εάν δεν μιλούν μεταξύ τους, αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και αστάθεια στην περιοχή που θα επηρεάσει τα περιφερειακά σχέδια.»

«Κανείς δεν θέλει πόλεμο, κανείς δεν θέλει συγκρούσεις», είπε, προσθέτοντας ότι μένει να δούμε αν οι χώρες της περιοχής μπορούν να εργαστούν προς ένα όραμα όπου «η ευημερία είναι το όνομα του παιχνιδιού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ιράν: Σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Μάνος Δασκαλάκης: Εξετάζει να ζητήσει αποζημίωση ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο;
Chevron Right