Κόσμος

Στο πλευρό του Πούτιν η Κίνα και με drone – Τεράστιες εξαγωγές «κάτω» από τα διεθνή ραντάρ

Η Κίνα έχει στείλει περισσότερα από 12 εκατ. δολάρια σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, σε μια ένδειξη της σιωπηλής συνεργασίας τους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να πατάξει τις εταιρείες που πωλούν κρίσιμες τεχνολογίες στη Ρωσία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να περιορίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Αλλά η συνεχιζόμενη ροή κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς τη χώρα εξηγεί γιατί αυτό θα είναι δύσκολο.

Ενώ οι πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν επιβραδυνθεί, οι αμερικανικές πολιτικές που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την εισβολή της Ρωσίας απέτυχαν να ανακόψουν τις εξαγωγές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που λειτουργούν ως μάτια στον ουρανό για τα μαχητικά της πρώτης γραμμής.

Κατά το έτος που μεσολάβησε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα πούλησε περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξαρτήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη χώρα, σύμφωνα με επίσημα ρωσικά τελωνειακά στοιχεία από τρίτο πάροχο δεδομένων.

Σύμφωνα με τους NYT είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν τα κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιέχουν αμερικανικές τεχνολογίες που θα παραβίαζαν τους αμερικανικούς κανόνες ή αν είναι νόμιμα. Οι αποστολές, ένα μείγμα προϊόντων από την DJI, την πιο γνωστή κατασκευάστρια εταιρεία drone στον κόσμο, και μια σειρά μικρότερων εταιρειών, ήρθαν συχνά μέσω μικρών μεσαζόντων και εξαγωγέων.

Τα περίπλοκα κανάλια πωλήσεων και οι ασαφείς περιγραφές των προϊόντων στα δεδομένα των εξαγωγών καθιστούν επίσης δύσκολο να αποδειχθεί οριστικά αν υπάρχουν αμερικανικά εξαρτήματα στα κινεζικά προϊόντα, γεγονός που θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση των αμερικανικών ελέγχων των εξαγωγών.

Και οι επίσημες πωλήσεις είναι πιθανότατα μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης ροής τεχνολογιών μέσω ανεπίσημων καναλιών και άλλων χωρών φιλικών προς τη Ρωσία, όπως το Καζακστάν, το Πακιστάν και η Λευκορωσία.

Το αποτέλεσμα είναι η σταθερή προμήθεια νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, τα οποία κατευθύνονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου της με την Ουκρανία. Στο πεδίο της μάχης, τα αιωρούμενα τετρακόπτερα συχνά διαρκούν μόνο λίγες πτήσεις προτού ανατιναχτούν στον ουρανό. Η αναπλήρωση των αποθεμάτων ακόμη και των πιο βασικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει γίνει εξίσου κρίσιμη με άλλες βασικές ανάγκες, όπως η προμήθεια βλημάτων πυροβολικού και σφαιρών.

Στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά, το Πεκίνο έχει γίνει ένα όλο και πιο σημαντικό στήριγμα για τη Ρωσία στην πολεμική της προσπάθεια. Η Κίνα παρέμεινε ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση της εισβολής. Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν επίσης κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και επιτέθηκαν από κοινού στο ΝΑΤΟ.

Καθώς ο κορυφαίος ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντάται αυτή την εβδομάδα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης θανατηφόρων όπλων για χρήση στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επίσκεψη ισοδυναμεί με «διπλωματική κάλυψη της Ρωσίας για να συνεχίσει να διαπράττει» εγκλήματα πολέμου.

Οι αμερικανικές προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία από την πολυπόθητη τεχνολογία έχουν περιπλεχθεί από την κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν ορισμένες κινεζικές εταιρείες μέσω ελέγχων των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, αλλά ο κόσμος παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένος από τα εργοστάσια συναρμολόγησης της Κίνας σε μέγεθος πόλης και τις ομάδες εξειδικευμένων κατασκευαστών εξαρτημάτων.

Ο υπερμεγέθης ρόλος της χώρας έχει καταστήσει δύσκολη την κατανόηση και τον έλεγχο του τι ξένα προϊόντα μπαίνουν σε βασικά, αλλά κρίσιμα, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως τα drones, τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν από ευρέως διαθέσιμα εξαρτήματα που πωλούνται στα καταστήματα λιανικής πώλησης.

«Δημιουργεί μια πρόκληση για τον έλεγχο των εξαγωγών: Το ίδιο μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους του κτηματομεσιτικού τομέα για την έρευνα ακινήτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία για σκοπούς πληροφοριών», δήλωσε ο William A. Reinsch, συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον και πρώην υπάλληλος του Υπουργείου Εμπορίου που επέβλεπε τους ελέγχους των εξαγωγών.

«Δεν είναι η πιο εξελιγμένη τεχνολογία στον κόσμο – δεν είναι αναπόφευκτο ότι θα περιέχουν αμερικανικά τσιπ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπάρχουν αμερικανικά εξαρτήματα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι αποστολές καθίστανται πολιτικό ζήτημα και όχι νομικό.

Η DJI προβληματίζει τις ΗΠΑ

Ιδιαίτερα προβληματική για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η DJI, η κατασκευάστρια εταιρεία των αιωρούμενων τετρακόπτερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν γίνει εμβληματικό σύμβολο ενός νέου τύπου πολέμου στην Ουκρανία. Οι πωλήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της στη Ρωσία συνεχίστηκαν, παρόλο που έχει δηλώσει ότι ανέστειλε τις αποστολές τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. Η εταιρεία είναι ήδη στόχος των εξαγωγικών ελέγχων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε την DJI σε μια μαύρη λίστα το 2020, η οποία εμποδίζει τις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν τεχνολογία χωρίς ρητή άδεια. Το μέτρο δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την κυριαρχία της DJI στον κλάδο και τα προϊόντα της εταιρείας αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ των κινεζικών αποστολών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία. Ένα μέρος από αυτά πωλήθηκε απευθείας από την DJI, μέσω της iFlight Technology, θυγατρικής της DJI.

Συνολικά, σχεδόν 70 Κινέζοι εξαγωγείς πούλησαν 26 διαφορετικές μάρκες κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία μετά την εισβολή. Η δεύτερη μεγαλύτερη μάρκα που πωλήθηκε ήταν η Autel, μια κινεζική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών με θυγατρικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ιταλία- οι εξαγωγείς πούλησαν σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, με την τελευταία παρτίδα να αποστέλλεται τον Φεβρουάριο του 2023. Στον ιστότοπό της, η εταιρεία διαφημίζει πωλήσεις σε αστυνομικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καμία καταγραφή άμεσων πωλήσεων στη Ρωσία

Εκπρόσωπος της DJI δήλωσε ότι η εταιρεία δεν μπόρεσε να βρει καμία καταγραφή άμεσων πωλήσεων στη Ρωσία από τις 16 Απριλίου 2022 και ότι θα ερευνήσει άλλες εταιρείες που φαίνεται να πωλούν στη Ρωσία. Η εταιρεία, είπε, έχει σταματήσει όλες τις αποστολές προς και τις δραστηριότητες στη Ρωσία και την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου και διαθέτει «λεπτομερή πρωτόκολλα» για να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Όπως κάθε εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης με προϊόντα που πωλούνται σε πολλά διαφορετικά καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται όλα τα προϊόντα μας μόλις φύγουν από τον έλεγχό μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Η Autel ανέφερε σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν γνώριζε για πωλήσεις στη Ρωσία και διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το θέμα.
Αν και δημοφιλή εδώ και χρόνια στους λάτρεις της φωτογραφίας και τους τουρίστες, τα αιωρούμενα τετρακόπτερα drones αποτελούν πλέον σημαντικό πλεονέκτημα για τα ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τα οποία τα χρησιμοποιούν για την αναγνώριση των πεδίων μάχης. Χρειάζεται τακτικός ανεφοδιασμός τους, καθώς και οι δύο πλευρές καταρρίπτουν τα μη επανδρωμένα οχήματα με αυξανόμενη αποτελεσματικότητα.

Η Ουκρανία έχει βασιστεί σε δωρεές μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τρίτους οργανισμούς και ιδιώτες, γεγονός που σημαίνει ότι τα στρατεύματά της χρησιμοποιούν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη DJI στην πρώτη γραμμή. Σύμβουλοι εκτιμούν ότι περίπου τα μισά αποθέματα των ουκρανικών στρατευμάτων αποτελούνται από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα μισά είναι ξένα, κυρίως αυτά που κατασκευάζει η DJI.

Απευθείας πωλήσεις από την Κίνα

Αντί για δωρεές, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αγοράζει σταθερά, αν όχι μαζικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Κίνα. Οι απευθείας πωλήσεις από τους Κινέζους εξαγωγείς, λένε οι ειδικοί του κλάδου, είναι μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις κοντινές αγορές, όπου μπορούν να αγοραστούν από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι η ροή κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα πρέπει να εξεταστεί με τον ίδιο τρόπο όπως και τα πιο θανατηφόρα όπλα. Ακόμη και τα πενιχρά 12 εκατομμύρια δολάρια σε αποστολές «θα κινήσουν τη βελόνα για το τι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Κόουλ Ροσεντρέιτερ, διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Pegasus, ο οποίος έχει συμβουλεύσει τους Ουκρανούς για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Έχουμε επιστρέψει στον πόλεμο σε βιομηχανική κλίμακα- και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν πλέον τα drones το ίδιο με τα βλήματα πυροβολικού, διότι όποιος έχει την υλικοτεχνική βάση για να ξεπεράσει τον άλλον έχει σαφές πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε.

«Αυτό που είδαμε από τους Κινέζους είναι δηλώσεις υψηλού επιπέδου ότι θέλουν να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά παρασκηνιακά χρησιμοποίησαν την ευκαιρία για να αναλάβουν εμπορικά κανάλια που κάποτε περνούσαν από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο James Hodson, μέλος της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Yermak-McFaul για τις ρωσικές κυρώσεις και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος A.I. for Good.

Συχνά, είπε, ο στόχος των κυρώσεων δεν είναι να εξαλειφθούν οι αποστολές, αλλά να διακοπεί «το 90 τοις εκατό της ροής του αίματος».

«Θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει πλήρως η ροή. Αλλά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σαν να μην εμποδίζεται τίποτα», είπε.
Για το σκοπό αυτό, ακόμη και η σιωπηρή υποστήριξη των νέων αποστολών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τον Σι θα μπορούσε να αποτελέσει μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα για τα ρωσικά στρατεύματα. Ήδη, ήταν δύσκολο να ελεγχθεί πλήρως η αποστολή εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, όπως αυτά που μπαίνουν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι κινεζικές εταιρείες που προμηθεύουν τη Ρωσία, είτε από πολιτικό υπολογισμό είτε από κίνητρο κέρδους, χρησιμοποιούν μερικές φορές αλυσίδες ενδιάμεσων εταιρειών που μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερες από δώδεκα εταιρείες. Σε άλλες περιπτώσεις, οι περιγραφές των αποστολών μπορεί να είναι σκόπιμα ασαφείς ή να υποβαθμίζουν τον συνολικό όγκο των αγαθών που αποστέλλονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο οδικός χάρτης για τις εκλογές του Μαΐου - Οι κρίσιμες ημερομηνίες και οι σταθμοί
Ασφαλιστικό: Τι δεν λένε τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ
Chevron Right