Κόσμος

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «μ@@@» τον Νετανιάχου: Βαθαίνει το ρήγμα ΗΠΑ – Ισραήλ παρά τις διαψεύσεις

Ο Τζο Μπάιντεν σε ιδιωτικές συνομιλίες μιλάει περιφρονητικά για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και όσα κάνει στη Λωρίδα της Γάζας. 

Όλο και περισσότερο βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Λευκού Οίκου. Σε μια από τις τελευταίες διαρροές σε αμερικανικά μέσα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φέρεται να εκφράζει σε ιδιωτικές συνομιλίες την αντίθεση του και τον εκνευρισμό του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό και τις επιλογές του. Σύμφωνα με αξιωματούχος, έφτασε στο σημείο να αναφέρεται υποτιμητικά προς το πρόσωπό του και να τον χαρακτηρίζει «μαλάκα».

Η Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της με τη σχεδιαζόμενη μαζική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται να την υποστηρίξει. Ο Λευκός Οίκος από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχει σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, ωστόσο το ρήγμα στις σχέσεις των δύο συμμάχων άρχισε να γίνεται ορατό όταν οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της λύσης των δύο κρατών, μια προοπτική που απορρίπτεται κατηγορηματικά από την ισραηλινή ηγεσία.

«Πρόβλημα» ο Νετανιάχου κατά την αμερικανική ηγεσία

Η δημοφιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο εσωτερικό της χώρας έχει πάρει τον κατήφορο, με την πλειονότητα των ισραηλινών να ζητά την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία μόλις ολοκληρωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Από το σφυροκόπημα του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 28.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με διαρροές σε αμερικανικά ΜΜΕ, το προηγούμενο διάστημα, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν έρθει παρασκηνιακά και σε επαφή με πολιτικούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Νετανιάχου στην ηγεσία της χώρας. Ταυτόχρονα αξιωματούχοι, αλλά και δημοσιεύματα σε δυτικά μέσα, παρουσιάζουν όλο και περισσότερο τον «Μπίμπι», ως μέρος του προβλήματος και όχι ως μέρος της λύσης. Ο Τζο Μπάιντεν αλλά και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εμφανίζονται να υποστηρίζουν σε συνομιλίες πως ο Νετανιάχου επιθυμεί να συνεχίσει τον πόλεμο για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

Σε νέο δημοσίευμα του NBC αναφέρεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε ιδιωτικές συνομιλίες εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον Νετανιάχου και τις τακτικές του, στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τις ίδιες πηγές (συνολικά πέντε άτομα που έχουν άμεση γνώση των σχολίων του) ο αμερικανός Πρόεδρος υποστηρίζει πως ο Νετανιάχου είναι το βασικό εμπόδιο για την εξεύρεση μιας λύσης.

Ο Τζο Μπάιντεν, κατά τις ιδιωτικές συνομιλίες, επισημαίνει πως προσπαθεί να πείσει την ισραηλινή ηγεσία να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Νετανιάχου εμφανίζεται ανένδοτος. «Υποστηρίζει πως αυτό που κάνει είναι το  σωστό, αλλά πρέπει να σταματήσει», φέρεται να σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, αναφέρεται διαρκώς περιφρονητικά για τον Νετανιάχου, τον οποίο μάλιστα τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις φέρεται να τον έχει αποκαλέσει «μαλάκα» (asshole).

Ερωτηθείς για τα ιδιωτικά σχόλια του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας, υποστήριξε πως «οι δύο ηγέτες έχουν μια αμοιβαία σχέση σεβασμού». «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος πού διαφωνεί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αλλά αυτή είναι μια σχέση δεκαετιών που είναι σεβαστή δημόσια και ιδιωτικά», είπε ο εκπρόσωπος.  

Διαφωνούν οι ΗΠΑ αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμες για αλλαγή πολιτικής

Παρά τις διαψεύσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αμερικανική ηγεσία είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη από τη στάση του ισραηλινού πρωθυπουργού και ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι σχέσεις των δύο πλευρών ενδεχομένως να βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής.

Για παράδειγμα, πριν από δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι είπαν στο NBC News ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει ακόμη και την καθυστέρηση των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ ως μοχλό πίεσης για να περιορίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και για να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης φέρονται να εξετάζουν ακόμη και μια σειρά από επιλογές για την επίσημη αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Επίσης ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έθεσαν ζήτημα ώστε να τεθούν όροι για την βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την οποία του ξεκαθάρισε πως κατά τις ΗΠΑ «η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς να υπάρχει ένα αξιόπιστο και εκτελέσιμο σχέδιο» για την προστασία και την υποστήριξη των Παλαιστινίων που βρίσκονται εκεί. Πάντως, παρόλο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει κλιμακώνει και δημόσια τη ρητορική του, φαίνεται πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να κάνει σημαντικές αλλαγές πολιτικής, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αυτός και οι συνεργάτες του συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η συνέχιση υποστήριξης του Ισραήλ είναι η σωστή προσέγγιση.

Το σχέδιο του Νετανιάχου για τη Ράφα και ο εφιάλτης της Νάκμπα 

Υπενθυμίζεται πως στη Ράφα έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις βόρειες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα ύστερα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού. Η πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους και η εντολή του Νετανιάχου για εκκένωση και μαζική επίθεση στην περιοχή εκλαμβάνεται ως ένα σχέδιο για την ολοκληρωτική εκκαθάριση των Παλαιστινίων. 

Στον πόλεμο του 1948, κατά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν σε έναν μαζικό εκτοπισμό και σε τεράστια απώλεια εδαφών. Ήταν η αποκαλούμενη «Νάκμπα», η «καταστροφή», με πολλούς πλέον να φοβούνται πως η ιστορία θα επαναληφθεί. «Δεν πρόκειται απλώς για μια σφαγή αλλά για ένα οργανωμένο σχέδιο για την εκδίωξη των Παλαιστινίων στο Σινά», δηλαδή εκτός εδαφών τους, στη χερσόνησο της Αιγύπτου, εκτιμούν πολλοί αναλυτές στον αραβικό κόσμο, βλέποντας τις κινήσεις του Ισραήλ. 

Ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν ξεκινούσε το Ισραήλ τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, είχε διαμηνύσει πως ο πόλεμος, εκτός από την εξολόθρευση της Χαμάς, «θα αλλάξει και τον χάρτη στη Μέση Ανατολή». Οι ακροδεξιοί πολιτικοί σύμμαχοί του έχουν υποστηρίξει δημόσια, χωρίς ενδιαμέσους, πως επιδίωξη του Ισραήλ θα πρέπει να είναι ο οριστικός εκτοπισμός των παλαιστινίων από την περιοχή και η εγκατάσταση ισραηλινών εποίκων στην περιοχή. Ο δε Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατς, κατά την πρόσφατη συμμετοχή του στη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Παρουσίασε επίσημα ένα σχέδιο μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων σε ένα τεχνητό νησί στη Μεσόγειο, ως εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών, η οποία υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σουηδία: Μεγάλη πυρκαγιά σε υδάτινο πάρκο στο Γκέτεμποργκ - 13 τραυματίες
Γλυφάδα: Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας Καρνέση μετά την τριπλή δολοφονία στη ναυτιλιακή
Chevron Right