Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να «ξηλώσει» τον Βαλερί Ζαλούζνι, τον αρχιστράτηγο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και βασικό πολιτικό του αντίπαλο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ουκρανός πρόεδρος προωθεί τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση της στρατιωτικής διοίκησης από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας πριν από δύο χρόνια.
Οι Financial Times ανέφεραν πως ο Ζελένσκι πρόσφερε στον Ζαλούζνι «νέο ρόλο», αλλά ο στρατηγός αρνήθηκε. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν τέσσερις πηγές και δύο εξ αυτών σημείωσαν πως ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές στον Ζαλούζνι ότι ανεξάρτητα από την απόφασή του θα απομακρυνθεί από την σημερινή θέση του.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι ο Ζελένσκι, αν και έχει πάρει την απόφασή του, ενδεχομένως να καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα την «καρατόμηση» του Ζαλούζνι, καθώς σε ουκρανικά ΜΜΕ έχουν κάνει την εμφάνισή τους δημοσιεύματα για το επικείμενο ξήλωμα και το ιστορικό των εντάσεων μεταξύ των δύο ανδρών.
Επίσημα, εκπρόσωπος του Ουκρανού Προέδρου διέψευσε όλες τις πληροφορίες. Εξάλλου η αντικατάσταση Ζαλούζνι δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ο αρχιστράτηγος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ουκρανικό στράτευμα και έχει τεράστια απήχηση και στην ουκρανική κοινωνία.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη μείωση στα ποσοστά αποδοχής του Ζελένσκι, η δημοφιλία του στρατηγού Βάλερι Ζαλούζνι ακολουθεί αντίθετη πορεία και διαρκώς ενισχύεται. Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης πυροδότησε μια σύγκρουση μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για τον βασικό υπεύθυνο των αρνητικών εξελίξεων, ωστόσο ο στρατός φαίνεται να κερδίζει αυτή τη μάχη, καταγράφοντας ασυντριπτικά ποσοστά εμπιστοσύνης (96%) στις έρευνες κοινής γνώμης.
Μια παρασκηνιακή σύγκρουση που ήρθε στο φως
Ο Βάλερι Ζαλούζνι υπήρξε μάλιστα και ο πρώτος ουκρανός αξιωματούχος που παραδέχτηκε δημόσια το στρατιωτικό αδιέξοδο στον πόλεμο και την αδυναμία της Ουκρανίας – υπό τις τρέχουσες συνθήκες – να ανατρέψει την κατάσταση. Ακολούθησαν πολλά δημοσιεύματα από δυτικά ΜΜΕ για το ουκρανικό τέλμα, την ανάγκη μιας συμβιβαστικής συμφωνίας, ακόμη και με παράδοση εδαφών στους Ρώσους, και το αμφίβολο μέλλον του Ζελένσκι.
Μάλιστα ο γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς ισχυρίστηκε, επικαλούμενος αμερικανούς αξιωματούχους, πως με την έγκριση των ΗΠΑ ο Βάλερι Ζαλούζνι, έχει παρακάμψει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έχει ξεκινήσει μυστικές διαπραγματεύσεις με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα τερματίζει τον πόλεμο.
Όλα τα παραπάνω ενδεχομένως και να συνδέονται με τη σχεδιαζόμενη, κατά τους Financial Times, απομάκρυνση του Ζαλούζνι. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο Ουκρανός στρατιωτικός ιστορικός Μιχαήλο Ζιρόκχοφ, εάν η «καρατόμηση» επιβεβαιωθεί «θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο ηθικό του στρατού». Η αντικατάσταση του Ζαλούζνι θα προκαλούσε αναστάτωση και στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί στενά με τον στρατηγό τα τελευταία δύο χρόνια.
Η ιστορία του Ζαλούζνι
Ο Ζαλούζνι ήταν προηγουμένως Διοικητής της Βόρειας Επιχειρησιακής Διοίκησης (2019-2021), Αρχηγός του Κοινού Επιχειρησιακού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας – Πρώτος Αναπληρωτής Διοικητής των Κοινών Δυνάμεων (2018), Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού – Πρώτος Αναπληρωτής Διοικητής της Δυτικής Επιχειρησιακής Διοίκησης (2017) και Διοικητής της 51ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Φρουράς (2009-2012).
Ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time ως ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022. Έχει λάβει επαίνους για την ικανότητά του να «προσαρμόζεται σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης» μέσω της αποτελεσματικής ανάθεσης και συλλογής πληροφοριών κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1973 στο Novohrad-Volynskyi, στη Σοβιετική Ένωση (σήμερα Zviahel, Ουκρανία). Το 1989, ο Ζαλούζνι αποφοίτησε από το σχολείο της πόλης και εισήχθη στην Τεχνική Σχολή Zviahel, από την οποία αποφοίτησε το 1991 με άριστα. Αργότερα εισήλθε στη γενική στρατιωτική σχολή του Ινστιτούτου Χερσαίων Δυνάμεων της Οντέσα. Το 1997, αποφοίτησε με άριστα από το ινστιτούτο, μετά το οποίο πέρασε όλα τα στάδια της στρατιωτικής θητείας: διοικητής διμοιρίας, διοικητής εκπαιδευτικής διμοιρίας, διοικητής διμοιρίας μάχης, διοικητής εκπαιδευτικού λόχου, διοικητής δόκιμου λόχου και διοικητής τάγματος.
Στις 5 Μαρτίου 2022, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ζαλούζνι προήχθη από τον πρόεδρο Ζελένσκι στον βαθμό του στρατηγού, τον υψηλότερο δυνατό βαθμό στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Διεθνείς εμπειρογνώμονες και αναλυτές έδωσαν στον Ζαλούζνι υψηλούς βαθμούς για την αποτελεσματικότητα της διοίκησής του στο μέτωπο κατά του ρωσικού στρατού.
Σήμερα είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών προσωπικοτήτων – κατά πολλές δημοσκοπήσεις ο δημοφιλέστερος – στην Ουκρανία. Σχεδόν εννέα στους δέκα Ουκρανούς δηλώνουν πως έχουν θετική άποψη για το πρόσωπό του, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ζελένσκι είναι στο 60% και με πτωτική τάση.