Είπε ότι χτυπήθηκαν επίσης 1.270 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, περισσότερα από 100 εμπορικά κέντρα και τράπεζες λεηλατήθηκαν και περίπου 500 περιπολικά της αστυνομίας πυρπολήθηκαν.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγιεφ χαρακτήρισε ως απόπειρα πραξικοπήματος τις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα.
«Υπό το πρόσχημα των αυθόρμητων διαδηλώσεων, ένα κύμα μαζικής αναταραχής ξεδιπλώθηκε, καθώς με μία και μόνη εντολή εμφανίστηκαν θρησκευτικοί ριζοσπάστες, εγκληματικά στοιχεία, ληστές, πλιατσικολόγοι και ασήμαντοι χούλιγκαν. Τα κοινωνικοοικονομικά και κοινωνικοπολιτικά αιτήματα έχουν υποβιβαστεί σε δεύτερη ή τρίτη τάξη και έχουν ξεχαστεί», δήλωσε ο Τοκάγιεφ κατά την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Οι αρχές του Καζακστάν άκουσαν και ικανοποίησαν τα κοινωνικοοικονομικά και κοινωνικοπολιτικά αιτήματα των διαδηλωτών, είπε ο Τοκάγιεφ.
«Μετά από αυτό, ξεδιπλώθηκε η καυτή φάση και οι ένοπλες ομάδες μάχης που περίμεναν τη σειρά τους ανέλαβαν δράση. Ο κύριος στόχος κατέστη σαφής – η υπονόμευση της συνταγματικής τάξης, η καταστροφή των θεσμών διακυβέρνησης και η κατάληψη της εξουσίας. Μιλάμε για απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε ο πρόεδρος του Καζακστάν.
Συνεχίζοντας είπε ότι η αναταραχή στη δημοκρατία είχε προετοιμαστεί από καιρό. «Έχοντας μια πλήρη εικόνα των γεγονότων, μπορώ να δηλώσω υπεύθυνα ότι όλα τα γεγονότα από την αρχή του τρέχοντος έτους είναι κρίκοι μιας αλυσίδας. Υποτάσσονται σε ένα ενιαίο καταστροφικό σχέδιο, η προετοιμασία του οποίου διήρκεσε πολύ καιρό. Πόσο καιρό χρειάστηκε – ένα χρόνο, δύο ή τρία χρόνια – θα δείξει η έρευνα. Καταστροφικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει να υπονομεύσουν τη σταθερότητα και να δημιουργήσουν αναταραχή» δήλωσε ο Τοκάγιεφ.
Όπως σημείωσε η συνταγματική τάξη έχει αποκατασταθεί στο Καζακστάν προσθέτοντας ότι η κρίση του Ιανουαρίου ήταν η χειρότερη στην ιστορία της χώρας από την ανεξαρτησίας της. «Ήταν η χειρότερη στην τριακονταετή ιστορία ανεξαρτησίας» συνέχισε για να προσθέσει ότι «τα πολιτικά αιτήματα στο Καζακστάν εισακούστηκαν και ικανοποιήθηκαν».
Ο ηγέτης του Καζακστάν δήλωσε επίσης ότι 16 αξιωματικοί ασφαλείας έπεσαν θύματα των ταραχών, ενώ ο αριθμός των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
«Δεκαέξι μέλη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σκοτώθηκαν, περισσότερα από 1.300 τραυματίστηκαν. Δυστυχώς, έχουν σκοτωθεί και άμαχοι, ο ακριβής αριθμός εξακολουθεί να υπολογίζεται», είπε. Είπε ότι χτυπήθηκαν επίσης 1.270 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, περισσότερα από 100 εμπορικά κέντρα και τράπεζες λεηλατήθηκαν και περίπου 500 περιπολικά της αστυνομίας πυρπολήθηκαν. «Έχουν προκληθεί τεράστιες υλικές ζημιές, η έκταση των οποίων εκτιμάται από ειδική κυβερνητική επιτροπή», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κράτους.
Ο Πρόεδρος του Καζακστάν ενημέρωσε επίσης ότι τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών εμπλέκονται στις ταραχές της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τρομοκράτες επιτέθηκαν σε νεκροτομεία τη νύχτα, παίρνοντας τα πτώματα των νεκρών συναδέλφων τους, συνέχισε ο Τοκάγιεφ προσθέτοντας ότι μόνο οι τρομοκράτες «γνωστής προέλευσης» χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές. Τέλος υποσχέθηκε ότι θα παράσχει αποδείξεις το επόμενο διάστημα για τις καταγγελίες του.
Όσον αφορά την νέα Κυβέρνηση, ο Τοκάγιεφ δήλωσε ότι προτίθεται να καταθέσει τις κοινοβουλευτικές υποψηφιότητες για μια νέα κυβέρνηση στις 11 Ιανουαρίου. «Αύριο θα καταθέσω στο κοινοβούλιο προτάσεις για μια νέα κυβέρνηση και θα θέσω συγκεκριμένα καθήκοντα για την επίλυση οξυμένων προβλημάτων στον κοινωνικοοικονομικό τομέα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Καζακστάν.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν για την άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Ταχείας Επέμβασης του Οργανισμού και εξήρε τον ρόλο της στην λήξη των ταραχών στο Καζακστάν.