Κόσμος

Κρίσιμο ραντεβού Μπάιντεν – Ερντογάν: Στην ατζέντα «αποστρατικοποίηση» νησιών και F16

Η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν και πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα το κλίμα που δημιουργείται μετά τη συμφωνία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.  

Η πολλοστή συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν, θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και την συμφωνία που επετεύχθη για την άρση του βέτο από την τουρκική πλευρά στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας.

Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πήρε ανταλλάγματα και διασφαλίσεις. Ποια είναι αυτά θα τα μάθουμε, όσα θα επιτραπεί να μάθουμε τις επόμενες ώρες και μέρες.

Πρώτιστα θα φανεί στο νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που θα έρθει στην Σουηδική Βουλή προς ψήφιση την 1η Ιουλίου.

Έχοντας άρει ένα σημαντικό εμπόδιο στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι θα συζητήσουν και τι θα δώσει ο Μπάιντεν στον Ερντογάν.

Η πρωινή συνομιλία μεταξύ των δυο ανδρών προφανώς άνοιξε το δρόμο για την ένταξη των δυο Σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Είναι γνωστή η τακτική του Ερντογάν στις διαπραγματεύσεις να μην κάνει τίποτα χωρίς να πάρει το μέγιστο απ’ όσα έχει στοχεύσει.

Οι δύο ηγέτες που ξεκίνησαν ψυχρά τις σχέσεις τους μετά την εκλογή Μπάιντεν ήταν στη βάση των ανησυχιών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση της Τουρκίας, την αναβάθμισε ιδιαίτερα στη διεθνή σκηνή αλλά και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ΗΠΑ.

Οι Μπάιντεν και Ερντογάν συναντήθηκαν για τελευταία φορά για λίγο τον Οκτώβριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη, ενώ δεν λείπουν οι επαφές σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ αξιωματούχων των δυο χωρών.

Στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Τουρκίας και των δυο Σκανδιναβικών χωρών, εκτός από τα ζητήματα τα τρομοκρατίας και της στήριξης που, κατά την Άγκυρα, προσφέρουν στους τρομοκράτες του PKK, υπάρχει και το εμπάργκο των όπλων που έχουν θέσει οι δυο χώρες προς την Τουρκία.

Μια απαίτηση που ήταν ψηλά στο φάκελο του τουρκικού βέτο για ένταξη στο ΝΑΤΟ των δυο Σκανδιναβικών χωρών. Όμως αντίστοιχα υπάρχει και η αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35 της Τουρκίας από την Ουάσιγκτον κι ενδεχομένως να είναι ένα από τα σημεία που θα ήταν στα ανταλλάγματα της άρσης του βέτο ή η αγορά αναβαθμισμένων F-16, ένα άλλο αίτημα της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ.
«Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το ζήτημα των F-16. Είναι ακόμη στο τραπέζι», δήλωσε ο Ερντογάν για τις επικείμενες συνομιλίες του με τον Μπάιντεν λίγο πριν αναχωρήσει για την Μαδρίτη το πρωί της Τρίτης. Κάτι που δείχνει ότι συζητήθηκε στην πρωινή τους συνομιλία.

Ερντογάν και Ελλάδα

Ο Ερντογάν δεν συνηθίζει να θέτει το ζήτημα της Ελλάδας στους ομολόγους του στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του. Θεωρεί ότι είναι ένα διαχειρίσιμο θέμα και δεν το εντάσσει σε ατζέντες διμερών επαφών. Αν το έκανε θα έχανε το επιχείρημα ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους διμερώς και χωρίς την παρέμβαση τρίτων.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα θέσει το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών αν θεωρήσει ότι τη συγκεκριμένη στιγμή χρειάζεται να το κάνει. Κι αυτό θα γίνει στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής. Πάντα σε περίπτωση, όπως έχουμε γράψει στο iEidiseis, που ο Έλληνας Πρωθυπουργός γίνει επιθετικός εντός της ολομέλειας ή στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που ενδεχομένως θα έχει στο περιθώριο, απέναντι στη Τουρκία.

Κάτι που μετά την συμφωνία με Σουηδία και Φινλανδία, φαντάζει δύσκολο να το πράξει. Εκτός κι αν στο παρασκήνιο της συμφωνίας έχει τεθεί από την τουρκική πλευρά το θέμα ως «αντάλλαγμα» της άρσης του βέτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εκτός ορίων οι παθολόγοι λόγω πανδημίας: Το 88% παρουσίασε εξάντληση και το 50% συμπτώματα κατάθλιψης
Η ώρα του εισαγγελέα για τον Δημήτρη Λιγνάδη - Πότε θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου
Chevron Right