Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες θα βρεθούν για πρώτη φορά μετά το 2014 αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σε μια συνάντηση υψηλού ενδιαφέροντος και κινδύνου για να συζητήσουν τις εντάσεις στα σύνορα της Ουκρανίας.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών είχαν σταματήσει το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα.
Τη Δευτέρα οι απεσταλμένοι της Ουάσιγκτον και της Μόσχας είχαν ατελέσφορες συνομιλίες στη Γενεύη για το πως θα αποφευχθεί η αντιπαράθεση μετά την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και την απαίτηση ευρείας κλίμακας παραχωρήσεων στον τομέα της ασφάλειας.
Η Μόσχα παρέμεινε επιφυλακτική ως προς την πρόοδο που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη Γενεύη μετά από επτά ώρες συνομιλιών, δηλώνοντας την Τρίτη και δια στόματος Πεσκόφ ότι θα επιμείνει στη θέση της ότι δεν θα επιτρέψει τα αιτήματά της να βαλτώσουν σε βασανιστικές διαπραγματεύσεις.
«Δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι με την ατελείωτη παράταση αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι δηλώσεις του Πεσκόφ έγιναν μετά την δήλωση της Λίντα-Τόμας Γκρίνφιλντ, πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, στο Al Jazeera τη Δευτέρα ότι “επιθυμούσε” να πιστέψει τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.
«Όμως όλα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής δείχνουν ότι κάνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Αν αποφάσισαν να μην προχωρήσουν, λόγω της δέσμευσής μας μαζί τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων … τότε αυτό είναι καλό, αλλά θα συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε και να σχεδιάζουμε την αντίδρασή μας σε περίπτωση που προβούν σε ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας».
Από την πλευρά του το Κίεβο απαίτησε την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου κορυφής για το ζήτημα, έχοντας ως αποτέλεσμα τον συντονισμό της στάσης των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ενόψει των σημερινών συνομιλιών ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την εκτόνωση της ουκρανικής συνοριακής κρίσης.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η διπλωματία θα αποτρέψει αυτό που θεωρούν ως σιωπηρή απειλή της Ρωσίας στο να εξαπολύσει νέα στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς όμως η Ουάσιγκτον να υποχωρήσει πολύ στις απαιτήσεις της Μόσχας.
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι Ρώσοι είναι σοβαροί για την πορεία προς τη διπλωματία ή όχι, ή αν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν σοβαρά, εμείς είμαστε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επέμεινε ότι «η σχέση του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι θέμα που αφορά μόνο την Ουκρανία και τους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ, όχι για να το καθορίσουν άλλες χώρες»
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον επιθυμούν να μην παραγκωνιστούν, καθώς το Κρεμλίνο και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθούν να ανατρέψουν αυτό που θεωρούν ως εισβολή της Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο στο γήπεδο τους.
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έρχεται η στιγμή της αλήθειας στις σχέσεις μας με τη συμμαχία», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Οι προσδοκίες μας είναι απολύτως ρεαλιστικές και ελπίζουμε ότι θα πρόκειται για μια σοβαρή, βαθιά συζήτηση για βασικά, θεμελιώδη προβλήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
Ο Γκρούσκο δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα απαιτήσει μια ολοκληρωμένη απάντηση από τη συμμαχία στις προτάσεις της.
«Θα πιέσουμε για μια συγκεκριμένη, ουσιαστική, άρθρο προς άρθρο αντίδραση στο ρωσικό σχέδιο συμφωνίας για τις εγγυήσεις», είπε.
Τα αιτήματα της Ρωσίας, που παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο, αποσκοπούν στον περιορισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην πρώην Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να δεχθεί την Ουκρανία ή τη Γεωργία ως νέα μέλη ή να δημιουργήσει βάσεις στις πρώην σοβιετικές χώρες.
Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Τρίτη στις Βρυξέλλες ότι τα κοινά θέματα των συνομιλιών με τη Ρωσία που θα διεξαχθούν από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ, είναι η μείωση του κινδύνου, η διαφάνεια και ο έλεγχος των εξοπλισμών.
Η Σμιθ δήλωσε ότι η Γενεύη ήταν μια «απίστευτα μικρή διμερής συζήτηση».
«Διευρύνουμε τον κύκλο» για τις συνομιλίες Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είπε. «Και στη συνέχεια ο κύκλος διευρύνεται ακόμη περισσότερο όταν φτάσουμε στη Βιέννη» για τις συνομιλίες του ΟΑΣΕ, δήλωσε η Σμιθ.
Οι διαπραγματευτές είναι έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο, πηγαίνοντας στις συνομιλίες με τη Ρωσία, είπε. «Δεν νομίζω ότι κάποιος από εμάς αισθάνεται ιδιαίτερα αισιόδοξος», δήλωσε η Σμιθ. «Δεν νομίζω ότι κάποιος από εμάς αισθάνεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος».
Οι σημερινές συνομιλίες ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα ξεκινήσουν στις 11:00 ώρα Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τον προγραμματισμό γύρω στις 14:30 ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει συνέντευξη τύπου.
Τις συνομιλίες της Τετάρτης θα ακολουθήσει την Πέμπτη στη Βιέννη συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).