Κόσμος

Οι ενδεχόμενες κυρώσεις στη Τουρκία και οι ενστάσεις της Γερμανίας

Φουντώνουν οι φωνές στην Ευρώπη, οι οποίες ζητάνε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Γιατί η Γερμανία διαφωνεί και τι προσπαθεί να καταφέρει.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και προς τις γειτονικές της χώρες, έχει προκαλέσει νεύρα σε πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν επιβολή κυρώσεων.

Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, μεγαλώνει η λίστα των κρατών μελών που θέλουν να σταλεί μια ειδοποίηση στην Τουρκία για να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Μάλιστα, μετά την Γαλλία και την Αυστρία που ζήτησαν ευρωπαϊκές κυρώσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως «για την Τουρκία, το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να τελειώσει».

Ο ίδιος αναφερόμενος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου. διευκρίνισε πως «τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε».

«Θα υπάρξουν αποφάσεις κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, αλλά το βεληνεκές τους δεν έχει ακόμη αποφασίσει», δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου, είχε προειδοποιήσει ότι «εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας».

Τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απευθύνει μία πρόταση ανοίγματος προς την Άγκυρα συνοδευόμενη από μία απειλή, αν η Τουρκία δεν έπαυε τις ενέργειές της, οι οποίες είχαν ήδη καταδικαστεί από την ΕΕ. Η απόφαση η οποία ελήφθη τότε ήταν να εξετασθεί η κατάσταση κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι η Επιτροπή είχε επιφορτιστεί με την επεξεργασία οικονομικών κυρώσεων και ότι είναι έτοιμες να τεθούν σε ισχύ.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει καθοριστεί το τοπίο με τις ενδεχόμενες κυρώσεις. Ένας υπουργός της ΕΕ τόνισε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να δούμε τις θέσεις που θα υιοθετήσουν η Γερμανία και η Πολωνία».

Γερμανικές αντιρρήσεις

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι μόνες δύο χώρες που δεν θέλουν προς το παρόν κυρώσεις στη Τουρκία, είναι η Πολωνία και η Γερμανία.

Αρχικά, η Πολωνία δεν διαθέτει σχέσεις με την Τουρκία, ενδέχεται να βάλει βέτο όμως σε κυρώσεις, γιατί η ΕΕ αναμιγνύεται στα εσωτερικά της. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα, το γεγονός πως η Ευρώπη καταδίκασε τον πολωνικό νόμο που απαγόρευε τις εκτρώσεις.

Έπειτα, η Γερμανία δεν θέλει να εκτροχιαστεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση τόνισε πως για τα «πολιτικά δύσκολα» πεδία, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, δεν διαφαίνεται λύση και παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας, απέφυγε ωστόσο να προκαταλάβει ενδεχόμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Τουρκία.

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το εάν κατά την Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε επί της αρχής ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις – για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία», ενώ επισήμανε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία. «Αυτή την πολιτική συζήτηση, της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, δεν θέλω να την προκαταλάβω σήμερα».

Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ σημείωσε ότι και οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν την Δευτέρα με το θέμα, προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφεύγοντας και εκείνη να προεξοφλήσει πιθανό αποτέλεσμα.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, η κυρία Άντεμπαρ τόνισε ότι «τα πολιτικά δύσκολα πεδία, π.χ. η ανατολική Μεσόγειος, παραμένουν πεδία όπου δεν διαφαίνεται λύση και όπου παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας. Και με αυτή την κατάσταση πάμε την επόμενη εβδομάδα και στα Συμβούλια».

Ερντογάν: «Βαρίδι» ο Μακρόν για την Γαλλία

Τους τελευταίους μήνες, οι ήδη διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας έφθασαν στο χειρότερο σημείο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Το Παρίσι και η Άγκυρα, διαφώνησαν απλώς για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις επεκτατικού χαρακτήρα επεμβάσεις της Τουρκίας, όπως στην Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρά όξυναν και τη θρησκευτική αντιπαράθεσή τους, οι οποία είχε ως συνέπεια και τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει εξαπολύσει απίστευτους χαρακτηρισμούς εναντίον του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν, από την πλευρά του, αντιμετωπίζει τον Τούρκο ομόλογό του με τα δικά του, πολιτικά και διπλωματικά «όπλα».

Ο Γάλλος πρόεδρος αποτελεί έναν εκ των υπέρμαχων ηγετών της ΕΕ της επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της Ένωσης προς την Τουρκία, εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί αμέσως, κυρίως όσον αφορά στα φλέγοντα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα (4/12), ο Ερντογάν δήλωσε πως εύχεται η Γαλλία ν’ απαλλαγεί πολύ γρήγορα από τον Μακρόν, τον οποίο χαρακτήρισε ως βαρίδι για την ευρωπαϊκή χώρα, σ’ επικίνδυνους για την ίδια καιρούς.

«Ο Μακρόν είναι ένα πρόβλημα για τη Γαλλία. Με τον Μακρόν, η Γαλλία περνά μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Η ελπίδα μου είναι ότι η Γαλλία θα απαλλαγεί από το πρόβλημα “Μακρόν” το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, μετά από τη συμμετοχή του στην προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε σε μουσουλμανικό τέμενος.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ερντογάν: Ελπίζω η Γαλλία να απαλλαγεί από το «βαρίδι» που λέγεται Μακρόν
Super League Interwetten: Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής
Chevron Right