Κόσμος

Reuters: Δεκάδες Ρώσοι μεγιστάνες όπλων δεν έχουν αντιμετωπίσει κυρώσεις από τη Δύση

Σχεδόν τρεις δωδεκάδες ηγέτες ρωσικών εταιρειών όπλων και τουλάχιστον 14 αμυντικές εταιρείες δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις σε ένα τμήμα της ρωσικής οικονομίας για να τιμωρήσει τη Μόσχα, μια προσπάθεια που μέχρι στιγμής έχει κάνει ελάχιστα για να αποτρέψει τη ρωσική επίθεση.

Όπως και οι απαγορεύσεις σε άλλες ρωσικές εταιρείες, οι κυρώσεις σε εταιρείες όπλων έχουν σκοπό να εμποδίσουν την ικανότητά τους να πωλούν σε ξένους πελάτες. Αυτές οι κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβασή τους σε εισαγόμενα εξαρτήματα και γενικά καθιστούν πιο δαπανηρή και χρονοβόρα την παραγωγή όπλων.

Η επιβολή κυρώσεων στους ανθρώπους πίσω από αυτές τις εταιρείες πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα για να κάνει τον πόνο προσωπικό. Επιτρέπει στα δυτικά έθνη να κυνηγούν οποιαδήποτε έπαυλη, γιοτ και άλλο υπεράκτιο πλούτο όσων προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό και περιορίζει πού μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Αλλά μια εξέταση του Reuters εταιρειών, στελεχών και επενδυτών που στηρίζουν τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας δείχνει ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός παικτών δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα: Σχεδόν σε τρεις δωδεκάδες ηγέτες ρωσικών εταιρειών όπλων και τουλάχιστον 14 αμυντικές εταιρείες δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Επιπλέον, οι κυρώσεις σε κατασκευαστές όπλων και μεγιστάνες της Ρωσίας έχουν εφαρμοστεί με ασυνέπεια από αυτούς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, με ορισμένες κυβερνήσεις να επιβάλλουν κυρώσεις και άλλες όχι, έδειξε η επισκόπηση του Reuters.

Μεταξύ των μεγιστάνων όπλων που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από καμία από αυτές τις τρεις αρχές είναι ο Άλαν Λούσνικοφ, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Kalashnikov Concern JSC, του αρχικού κατασκευαστή του γνωστού επιθετικού τουφέκι AK-47.

Ο Λούσνικοφ κατέχει το 75% των μετοχών της εταιρείας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιχειρηματικά αρχεία που εξετάστηκαν από το Reuters.

Η ίδια η εταιρεία επιβλήθηκε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014, τη χρονιά που η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν τις δικές τους κυρώσεις κατά του Kalashnikov Concern φέτος.

Η εταιρεία αντιπροσωπεύει το 95% της ρωσικής παραγωγής πολυβόλων, τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών, πιστολιών και άλλων φορητών πυροβόλων όπλων και το 98% των φορητών στρατιωτικών πολυβόλων της, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της και την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση.

Τα όπλα του περιλαμβάνουν το επιθετικό τουφέκι AK-12, μια ενημερωμένη έκδοση του AK-47, μερικά από τα οποία έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από Ουκρανούς στρατιώτες. Η Concern Kalashnikov παράγει επίσης πυραύλους που μπορούν να εκτοξευθούν από αεροσκάφη ή από την ξηρά.

Στελέχη σε μια σειρά από ρωσικές εταιρείες όπλων, εν τω μεταξύ, έχουν γλυτώσει σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις από τις δυτικές αρχές.

Σχεδόν τρεις μήνες αφότου ένας βαλλιστικός πύραυλος Tochka-U έπληξε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας στις 8 Απριλίου, ρωσικά στελέχη όπλων που συνδέονται με την εταιρεία που κατασκευάζει αυτούς τους πυραύλους δεν έχουν πληρώσει ακόμη το τίμημα.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 άλλοι.

Μία από τις κορυφαίες ρωσικές εταιρείες που γλύτωσαν από τις δυτικές κυρώσεις είναι η VSMPO-Avisma Corp, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής τιτανίου στον κόσμο και ανήκει κατά 25% στη Rostec.

Προμηθεύει την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, αλλά περιλαμβάνει επίσης μεγάλες δυτικές εταιρείες αεροδιαστημικής στους πελάτες της.

Με έδρα τη Verkhnyaya Salda, στην κεντρική Ρωσία, η VSMPO-Avisma έχει θυγατρικές με εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και προσωπικό πωλήσεων και διανομής στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με τον ιστότοπο και τις ετήσιες εκθέσεις της.

Αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ένας παράγοντας που επέτρεψε στην εταιρεία να ξεφύγει από την τιμωρία, σύμφωνα με τρεις κυρώσεις και Ρώσους εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας που μίλησαν με το Reuters.

Το 2020, οι ξένες πωλήσεις αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων της VSMPO-Avisma, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της εταιρείας.

Αυτό φέρνει δυτικούς αξιωματούχους σε δύσκολη θέση, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κόνολι, διευθυντής της Eastern Advisory Group, μιας βρετανικής εταιρείας συμβούλων που συμβουλεύει κυβερνήσεις και επιχειρήσεις για τη ρωσική οικονομία και την αμυντική βιομηχανία της.

Η επιβολή κυρώσεων στην VSMPO-Avisma θα περιόριζε το κερδοφόρο εξαγωγικό της εμπόριο, αλλά θα ανάγκαζε επίσης τους μεγάλους παγκόσμιους αερομεταφορείς να αλλάξουν προμηθευτές ή να κινδυνεύσουν να υποστούν κυρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πέτρος Φιλιππίδης: Αποφυλάκιση υπό όρους εισηγείται η εισαγγελέας έδρας
Πέθανε από την πείνα παιδί 18 μηνών στις ΗΠΑ - Η vegan μητέρα το τάιζε μόνο λαχανικά
Chevron Right