Κόσμος

Η μετάλλαξη Δέλτα, οι ανεμβολίαστοι και μια νέα παγκόσμια πρόκληση

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη μετάλλαξη Δέλτα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό παγκοσμίως εφόσον το νέο στέλεχος επικρατήσει. Ο κίνδυνος στρέφεται κυρίως σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο, δεν είναι μόνον εκείνοι που δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο, αλλά και πολλά δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.  

Διαφορετική συμπτωματολογία, υψηλότερη μεταδοτικότητα και άγνωστο ποσοστό προστασίας από συμπτωματική νόσο. Τα τρία αυτά δεδομένα προκαλούν παγκόσμια ανησυχία και επαγρύπνηση σε ολόκληρο τον κόσμο για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα

Οι επιστήμονες περιγράφουν το συγκεκριμένο στέλεχος ως ένα «άσχημο κρυολόγημα» που έχει τα εξής συμπτώματα: Πονοκέφαλος, πονόλαιμος και ρινική καταρροή, είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα.

Γιατί εξαπλώνεται τόσο γρήγορα;

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μέχρι στιγμής ανιχνευθεί σε 92 χώρες.

Όπως ανέφερε η δρ. Μαρία Βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, η μετάλλαξη Δέλτα επεκτείνεται γρήγορα σε ολόκληρο τον πλανήτη γιατί «έχει την ευκαιρία να το κάνει λόγω της αυξημένης κοινωνικής ανάμιξης, της χαλάρωσης των μέτρων δημόσιας υγείας ή της ακατάλληλης εφαρμογής τους». «Και δεδομένου ότι δεν έχουμε πλήρη εμβολιασμό, θα εξαπλωθεί»» σημείωσε.

Η ίδια πάντως εξέπεμψε και θετικά μηνύματα, λέγοντας ότι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- οι εμβολιασμοί και με τις δύο δόσεις «παραμένουν αποτελεσματικοί ενάντια στη βαριά ασθένεια και τον θάνατο». Απαιτούνται, όμως, δύο δόσεις, τόνισε.

Κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν υπογραμμίζει τον κίνδυνο μόνο για εκείνους που δεν έχουν πειστεί ακόμα για την ασφάλεια των εμβολίων και δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους, αλλά και τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που ακόμα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Και αυτό, γιατί οι αριθμοί των εμβολίων που έχουν δωρίσει ή έχουν υποσχεθεί να δωρίσουν οι πλούσιες χώρες δεν επαρκούν.

Οι ηγέτες της G7 των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συμφώνησαν στα μέσα Ιουνίου να αυξήσουν την παραγωγή και διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, ανέφεραν στο προσχέδιο ότι οι δωρεές εμβολίων βασίζονται σε εξαγωγές από εγχώρια παραγωγή με τουλάχιστον 700 εκατ. δόσεις να έχουν ήδη εξαχθεί ή να πρόκειται να εξαχθούν φέτος, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% έχει διατεθεί σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ομάδα των 7.

Ο μηχανισμός COVAX, που έχει τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της συμμαχίας για τα εμβόλια GAVI, έχει στόχο να διασφαλίσει 2 δισ. δόσεις εμβολίων για χώρες χαμηλότερου εισοδήματος έως τα τέλη του 2021.
Όμως ακόμα και αυτοί οι αριθμοί δεν φαίνεται να μπορούν να καταπολεμήσουν το πρόβλημα.

Τι λένε οι Έλληνες επιστήμονες για τη μετάλλαξη Δέλτα

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σε σημερινές της τηλεοπτικές δηλώσεις ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική», υπογραμμίζοντας ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε πως διαθέτει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων λίγο διαφορετικό από τους υπολοίπους κάνοντάς το κατά 60% μεταδοτικότερο από το παλαιό «Α».

Όπως είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, απέναντι στον κίνδυνο μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια, αλλά μόνον αν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις και έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες που απαιτούνται για την ανάπτυξη αντισωμάτων στον οργανισμό.

«Στη μία μόνο δόση όμως η αποτελεσματικότητα είναι μόνο 33%. Στη Βρετανία νοσούν οι έχοντες κάνει τη μία μόνο δόση. Στις περιοχές με έντονο το στέλεχος Δ επισπεύδονται οι εμβολιασμοί» επισήμανε και κατέληξε, λέγοντας ότι «δυστυχώς θα χτυπήσει και εδώ τους ανεμβολίαστους που του παρέχουν «χώρο» για να διαβιεί».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μωρό ολόιδιο με τον Μπόρις Τζόνσον τρελαίνει το διαδίκτυο
Στην Καλαμπάκα έκανε τριήμερο ο Σωτήρης Τσιόδρας
Chevron Right