Στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η 3η διακυβερνητική συνάντηση κορυφής μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει την Ιταλία «στρατηγικό μας, σύμμαχο και φίλο στο ΝΑΤΟ»,
Οι διακυβερνητικές συναντήσεις κορυφής μεταξύ των δυο χωρών, πραγματοποιούνται από το 2008 και αποτελούν την πλατφόρμα υψηλότερου επιπέδου όπου οι σχέσεις συζητούνται συνολικά. Η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το 2012.
Παρότι πριν έναν χρόνο ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε εκφραστεί σκληρά για τον Τούρκο Πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας τον δικτάτορα, φαίνεται ότι τα συμφέροντα είναι ισχυρότερα και διαμορφώνουν τις πολιτικές.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η αγορά των γαλλοϊταλικών πυραύλων SAMP-T, με τον Τούρκο Πρόεδρο να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι σύντομα μετά την σύμφωνη γνώμη Μακρόν και Ντράγκι θα υπογραφεί συμφωνία για την αγορά των πυραύλων SAMP-T.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η υπογραφή 9 συμφωνιών μετά τη Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν και του Ιταλού Πρωθυπουργού Ντράγκι, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα.
Οι εννέα συμφωνίες
«Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας μεταξύ της Προεδρίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Ιταλίας».
«Μνημόνιο συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης μεταξύ της προεδρίας της Προεδρίας Στρατηγικής και Προϋπολογισμού και του ιταλικού Υπουργείου Οικολογικού Μετασχηματισμού».
«Κοινή δήλωση για την ανανέωση του προγράμματος υλοποίησης της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) και του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας για τα έτη 2023-2025.»
«Μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης για τη συνεργασία στον τομέα των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».
«Συμφωνία για την αμοιβαία προστασία εμπιστευτικών πληροφοριών στην αμυντική βιομηχανία».
«Συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης και ανταλλαγής αδειών οδήγησης».
«Μνημόνιο συμφωνίας για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας».
«Μνημόνιο συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της κατάρτισης διπλωματών μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας».
Οι Υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Λουίτζι Ντι Μάιο υπέγραψαν επίσης την «Επιστολή προθέσεων για συνεργασία μεταξύ του Antalya Diplomacy Forum (ADF) και του MED Dialogues».