Κόσμος

Εκκενώνουν χωριό στην Ελβετία για 10 χρόνια: Κίνδυνος από πυρομαχικά σε στρατόπεδο

Περίπου 170 κάτοικοι θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε χωριό της Ελβετίας, για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στις 19 Δεκεμβρίου του 1947, μια σειρά από εκρήξεις τάραξε τους κατοίκους του χωριού Mitholz, στα δυτικά της Βέρνης στην Ελβετία.

Οι εκρήξεις προήλθαν από ένα ελβετικό στρατόπεδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, όπου ακόμα βρίσκονταν χιλιάδες τόνοι εκρηκτικού υλικού.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς οι εκρήξεις έπληξαν την κοιλάδα, με τα συντρίμμια να πέφτουν στα σπίτια, καταστρέφοντας το σιδηροδρομικό σταθμό και το κέντρο της πόλης.

Αν και το Mitholz ξαναχτίστηκε γρήγορα, περίπου 3.500 τόνοι εναέριων βομβών, ναρκών και χειροβομβίδων παρέμειναν μέσα στην ορεινή στρατιωτική βάση.

Ακόμα και σήμερα, 73 χρόνια μετά, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι το απόθεμα είναι ιδιαίτερα ασταθές και μια νέα τραγωδία είναι πιθανή.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για δεύτερη έκρηξη», δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση.

Η απομάκρυνση των εκρηκτικών υλών θα κοστίσει 900 εκατομμύρια ελβετικά φράνκα (840 εκατομμύρια ευρώ) και θα ξεκινήσει το 2030.

Όλοι οι κάτοικοι θα χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή για τουλάχισον 10 χρόνια.

Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα, οι αρμόδιοι ξεκίνησαν ήδη τις διαδικασίες προκειμένου να εκτιμήσουν την αξία των ακινήτων στο Mitholz και να αποζημιώσουν τους 170 περίπου κατοίκους του χωριού.

«Οι κάτοικοι του Mitholz θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό κατά τη διάρκεια της αποστολής και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ίσως χρειαστεί να λείψουν για περισσότερα από 10 χρόνια. Το Ελβετικό Υπουργείο Άμυνας θα προσφέρει υποστήριξη στους πληγέντες, κυρίως κατά την προετοιμασία για την αναχώρησή τους», δήλωσε η κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε ένας από τους αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης στο Reuters, δεν είναι όλοι οι κάτοικοι του Mitholz πρόθυμοι να ξεριζωθούν.

Πολλοί φοβούνται πως ίσως δεν επιστρέψουν ποτέ, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με το πού θα επανεγκατασταθούν καθιστά τα πράγματα πιο δύσκολα.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως ακόμα και οι πιο απρόθυμοι θα καταλάβουν ότι αν και στενάχωρη, η μετακίνησή τους είναι αναπόφευκτη, εάν θέλουν να παραμείνουν ασφαλείς.

«Ο στόχος μας είναι να μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι να γυρίσουν στα σπίτια τους μόλις απομακρυνθούν και οι τελευταίες βόμβες. Όλοι οι κάτοικοι έχουν στενοχωρηθεί και μερικοί λένε ότι δεν θα φύγουν. Προσπαθούμε να βρούμε μια καλή λύση έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα, οι κάτοικοι να μετακομίσουν πρόθυμα», κατέληξε ένας από τους υπεύθυνους της αποστολής.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο πρώτος Έλληνας γιατρός που έκανε εμβόλιο μίλησε για την εμπειρία του
Υπουργοί ζητούν «σκληρό» lockdown στη Γερμανία, καμπανάκι ειδικών στη Γαλλία
Chevron Right