Κόσμος

Βενεζουέλα: Ένταλμα σύλληψης κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό

Στη Βενεζουέλα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε «ένταλμα σύλληψης» κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, του πρώην προέδρου της Εθνοσυνέλευσης (AN) που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι για τον Γκουαϊδό, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από τον Απρίλιο, εκδόθηκε «ένταλμα σύλληψης» με την κατηγορία του «ξεπλύματος χρήματος, της προδοσίας και της οικονομικής ζημίας του κράτους».

Αναφέροντας ότι 3 εισαγγελείς ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τη νομική διαδικασία σχετικά με τον Γκουαϊδό, ο Σάαμπ δήλωσε ότι θα ζητήσουν κόκκινο δελτίο ενώπιον της Ιντερπόλ για τη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ο Σάαμπ δήλωσε ότι ο Γκουαϊδό είχε συστήσει μια κατασκευασμένη κυβέρνηση, προκαλώντας στο κράτος ζημίες ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρηματοδοτώντας τον εαυτό του μέσω της Citgo, της αμερικανικής θυγατρικής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (PDVSA).

Ο Σάαμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Γκουαϊδό θα παραδοθεί στη χώρα με τη βοήθεια των διεθνών διαύλων συνεργασίας, σημειώνοντας ότι έχουν ανοίξει πολλοί φάκελοι έρευνας εναντίον του πρώην προέδρου των ΑΝ.

Ο Χουάν Γκουαϊδό απελάθηκε στην Κολομβία, όπου πήγε στις 25 Απριλίου για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος δήλωσε ότι αντιμετώπισε παρόμοια κατάσταση στην Κολομβία στη χώρα του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή έξοδο με την παρέμβαση των ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου 2019 και έλαβε την υποστήριξη πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Δύσης, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα στις 7 Δεκεμβρίου 2020 κέρδισε ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ενώ η αντιπολίτευση υπό τον Γκουαϊδό μποϊκοτάρισε τις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ρέθυμνο: Κατήγγειλε καθηγήτριές του γιατί έκαναν… απεργία - «Μου στέρησαν το δικαίωμα στη γνώση»
Καυγάς Άδωνη με Καραμέρο: «Σεβάσου τους κανόνες» - «Θα είσαι φρόνιμος»
Chevron Right