Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, την ώρα που εκφωνούσε προεκλογικό λόγο στην πόλη Νάρα.
Η στιγμή της σημερινής δολοφονίας (προσοχή σκληρές εικόνες):
Second video shows the attempted assassination of former Japanese Prime Minister Shinzo Abe
NOTE: Video not graphic, but viewer discretion is advised pic.twitter.com/BZNGHP78ds
— BNO News (@BNONews) July 8, 2022
Στην Ιαπωνία, οι δολοφονίες πολιτικών δεν είναι το πιο σύνηθες φαινόμενο. Όσον αφορά στις θανατώσεις των εκεί πολιτικών, περισσότερες είναι οι περιπτώσεις του λεγόμενου χαρακίρι: της μεθόδου αυτοκτονίας, για λόγους τιμής, που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να χρησιμοποιείται στη χώρα.
Από τις δολοφονίες που συγκλόνισαν τη χώρα στο παρελθόν, αυτή που σίγουρα ξεχωρίζει είναι αυτή που διαπράχτηκε σε ζωντανή μετάδοση.
Αναλυτικά (φωτογραφίες: Wikipedia)
Στις 12 Οκτωβρίου 1960, ο Ινετζίρο Ασανούμα, o πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιαπωνίας, δολοφονήθηκε σε αίθουσα του δημαρχείου της Χιμπίγια, στο Τόκιο. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ένας 17χρονος δεξιός υπερεθνικιστής ονόματι Οτόγια Γιαμαγκούτσι ανέβηκε στη σκηνή και μαχαίρωσε θανάσιμα τον Ασανούμα με ένα wakizashi (ένα είδος παραδοσιακού κοντού ξίφους).
Η δολοφονία αποδυνάμωσε το Ιαπωνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενέπνευσε μια σειρά από «μιμητικά» εγκλήματα, κι έκανε τον Γιαμαγκούτσι έναν διαχρονικό ήρωα για την ιαπωνική Ακροδεξιά.
Η στιγμή της δολοφονίας του Ασανούμα (προσοχή σκληρές εικόνες):
Οι επιθέσεις σε υψηλόβαθμους πολιτικούς, όπως ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, είναι λοιπόν αρκετά σπάνιες στην Ιαπωνία – ωστόσο, όχι άνευ προηγουμένου. Στη χώρα έχουν διαπραχθεί αρκετές δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας εναντίον των ηγετών της κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Μάλιστα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, δολοφονική επίθεση είχε δεχθεί και ο παππούς του Σίνζο Άμπε!
Το 1921, ο Χάρα Τακάσι, ο οποίος ίδρυσε το πλήρες σύστημα κομματικού υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας και ήταν γνωστός ως ο πρώτος «κοινός θνητός» (απλός πολίτης) που έγινε πρωθυπουργός της χώρας, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στον σταθμό του Τόκιο από έναν νεαρό εργάτη σιδηροδρόμων.
Εννέα χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός Οσάτσι Χαμαγκούτσι δέχθηκε επίθεση από έναν ένοπλο στο σταθμό του Τόκιο και υπέκυψε στα τραύματά του τον επόμενο χρόνο.
Το 1932, μια ομάδα ένοπλων αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού της χώρας εισέβαλε στο γραφείο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Τσουιόσι Ινουκάι και τον σκότωσε πυροβολώντας τον – γεγονός που σήμερα είναι γνωστό ως «επεισόδιο 15ης Μαΐου».
Ο παππούς του Σίνζο Άμπε από την πλευρά του πατέρα του δολοφονηθέντος, ο πρωθυπουργός Νομπουσούκε Κίσι, μαχαιρώθηκε στον μηρό το 1960 και τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Την ίδια χρονιά, όπως διαβάσατε και παραπάνω, ο Ινετζίρο Ασανούμα, ο τότε επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιαπωνίας, μαχαιρώθηκε θανάσιμα από έναν 17χρονο δεξιό ενόσω εκφωνούσε ομιλία.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο πρωθυπουργός Τακέο Μίκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σιν Κανεμάρου και ο πρωθυπουργός Μοριχίρο Χοσοκάουα είτε δέχτηκαν επίθεση είτε πυροβολήθηκαν το 1975, το 1992 και το 1994 αντίστοιχα. Όλοι τους επιβίωσαν των επιθέσεων.
Επίθεση έχουν δεχθεί και πολιτικοί σε τοπικό επίπεδο.
Το 1990 -δύο χρόνια αφότου σχολίασε την ευθύνη του αυτοκράτορα Χιροχίτο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Χιτόσι Μοτοσίμα, πυροβολήθηκε από ένα ανώτατο μέλος μιας δεξιάς ομάδας.
Ο Γιούκιο Αοσίμα έλαβε ένα δέμα-βόμβα που εξερράγη, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτη του Τόκιο το 1995. Ο Αοσίμα δεν τραυματίστηκε, ωστόσο, ένας αξιωματούχος της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης του Τόκιο τραυματίστηκε σοβαρά.
Πιο πρόσφατα, ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Ίτσο Ίτο, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ανώτατο μέλος εγκληματικής οργάνωσης εν μέσω της προεκλογική εκστρατεία του, το 2007.
Προσοχή, σκληρές εικόνες: