Αρκετοί πολίτες επισκέφθηκαν το Σάββατο (09/07) τον τόπο της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, στην πόλη Νάρα, ύστερα από μια ασυνήθιστη πράξη πολιτικής βίας που συγκλόνισε το έθνος. Ο μακροβιότερος σύγχρονος ηγέτης της Ιαπωνίας πυροβολήθηκε ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία, το πρωί της Παρασκευής (08/07), από έναν 41χρονο άνδρα, και η εν λόγω ενέργεια καταδικάστηκε από το πολιτικό φάσμα, χαρακτηρίζοντάς την ως «επίθεση κατά της ίδιας της Δημοκρατίας».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, μια αγρυπνία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (11/07), ενώ η κηδεία του Σίνζο Άμπε θα γίνει την Τρίτη (12/07), παρουσία στενών φίλων, όπως ανέφεραν τα ιαπωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για κάποια δημόσια επιμνημόσυνη δέηση.
Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίστηκε μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία για την Άνω Βουλή του κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να δώσει τη νίκη στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, προστατευόμενο του Σίνζο Άμπε.
Πάντως, ο θάνατος του Σίνζο Άμπε έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των δημόσιων προσώπων στην Ιαπωνία, μιας και οι πολιτικοί προσεγγίζουν τους ψηφοφόρους τους έξω από σιδηροδρομικούς σταθμούς και σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η δολοφονία που συγκλόνισε την Ιαπωνία
Ο Σίνζο Άμπε, γόνος πολιτικής οικογένειας που έγινε ο νεότερος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, διακομίσθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Νάρα μετά τους πυροβολισμούς. Δεν ανέκτησε τις αισθήσεις του και υπέκυψε στα τραύματά του περίπου έξι ώρες μετά την επίθεση. Η Αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει λεπτομέρειες σχετικά με το κίνητρο και τη μέθοδο του δολοφόνου του πρώην πρωθυπουργού της χώρας.
Μια αυτοκινητοπομπή που πιστεύεται ότι μετέφερε τη σορό του δολοφονημένου πολιτικού, αναχώρησε από το νοσοκομείο το Σάββατο (09/07) και εικάζεται ότι κατευθυνόταν προς την κατοικία του στο Τόκιο, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, μίλησε το Σάββατο (09/07) με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και εξήρε την ηγεσία του Σίνζο Άμπε, όπως μετέδωσε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας (NHK).