Η κυβερνητική σιωπή για τη τόσο σοβαρή υπόθεση κλοπής, χιλιάδων αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείου, σύμφωνα με τους FT, έχει άμεση σχέση με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται ανάμεσα σε Λονδίνο και Αθήνα για τον… δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, όπως αναφέρουν οι FT «είπε στους συναδέλφους του ότι είναι καθησυχασμένος ότι ο Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα γλυπτά 2.500 ετών, δεν έχει επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές».
«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά από τη σιωπή», δήλωσε μέλος του Βρετανικού Μουσείου. «Υπήρξε σημαντική αυτοσυγκράτηση στην καρδιά του ελληνικού κράτους».
Ένας γνώστης του μουσείου τόνισε ότι αυτή η στάση της Αθήνας για τις κλοπές είναι σημάδι οι ελληνικές αρχές πιστεύουν ότι μια συμφωνία για τα Μάρμαρα είναι κοντά.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί, επίσης, δήλωση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος λέει για το πρόσφατο περιστατικό κλοπής «Παρακολουθούμε στενά τις εκδηλώσεις στο Βρετανικό Μουσείο και όπως άλλοι στην πολιτιστική κοινότητα είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κλοπής. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση με την εκστρατεία μας για το νόμιμο δικαίωμα μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη».
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».
Ο Λόρδος Εντ Βέιζι, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου που ηγείται εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ακρόπολη, ισχυρίζεται ότι το κλίμα για μια συμφωνία για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι το καλύτερο από ό,τι ήταν εδώ και 200 χρόνια.
«Το Βρετανικό Μουσείο έχει έναν διορατικό πρόεδρο. ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πλειοψηφία και πλήρη θητεία. και το μελλοντικό σχήμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σαφέστερο σε 18 μήνες», είπε στους Financial Times ο Λόρδος Βέιζι.
Τι είναι η υβριδή λύση που προτείνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν
«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», δήλωνε στις 16 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου αναφερόμενος στη νομοθεσία που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ο εν λόγω νόμος στον οποίο αναφέρεται ο Όσμπορν απαγορεύει στους επίτροπους του Μουσείου να επιστρέψουν οτιδήποτε από τις συλλογές, ούτε να το χαρίσουν ή να το πουλήσουν. Για να γίνει, δηλαδή, η μόνιμη επιστροφή θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο και να νομοθετηθεί.
Αν όμως, υιοθετηθεί η λύση του Όσμπορν για δανεισμό, και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγνώριζε οριστικά και αμετάκλητα ότι τα Γλυπτά… δεν της ανήκουν, αλλά είναι νόμιμη ιδιοκτησία των Βρετανών.
Η δε βρετανική κυβέρνηση είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο.
Με τη λύση win – win του Όσμπορν βγαίνει χαμένη η χώρα και ο αγώνας των προηγούμενων κυβερνήσεων και μπαίνει «ταφόπλακα» στον εθνικό στόχο της μόνιμης επανένωσης τους με την Ελλάδα.