Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε σήμερα από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), όπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα των αγνοουμένων «είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα, δεν έχει σημασία αν είσαι Ελληνοκύπριος ή Τουρκοκύπριος, μιλάμε για ανθρώπους.
Και είμαστε εδώ με τον Ερσίν, ο οποίος είμαι βέβαιος είναι ευαίσθητος για το θέμα, αφού ο πατέρας του ήταν το τουρκοκυπριακό μέλος της ΔΕΑ για 21 χρόνια, για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να εργαστούν μαζί, να μας δώσουν πληροφορίες. Πρέπει να επιταχύνουμε την εξαίρετη δουλειά που διεξάγει η ΔΕΑ, την εξαίρετη δουλειά που κάνουν οι επιστήμονες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ώστε να τελειώσουμε με αυτό το θέμα. Οι συγγενείς περιμένουν τόσα χρόνια, καταλαβαίνετε τον πόνο.
Είμαι εδώ για να εξετάσω οποιονδήποτε τρόπο ώστε να έχουμε περισσότερες ομάδες που θα μπορεί να αξιοποιήσει η ΔΕΑ για να επιταχύνει τη διαδικασία σε αυτό το καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, για το οποίο, αν ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, θα στείλουμε το μήνυμα στον κυπριακό λαό για την ανάγκη να εργαστούν μαζί».
Πρόσθεσε ότι «συζητούμε κάποιες ιδέες για επιτάχυνση της διαδικασίας», ενώ σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα περαιτέρω χρηματοδότησης της εξαίρετης δουλειάς της ΔΕΑ από την ΕΕ, αφού είναι ο υπ’ αριθμόν ένα χρηματοδότης της Επιτροπής.
«Γνωρίζω ότι η χρηματοδότηση είναι πολύ σημαντική, για αυτό τόνισα την ανάγκη να έχουμε πιο πολλές ομάδες να εργάζονται, διότι είναι κρίμα να έχουμε πληροφορίες και να μην υπάρχουν αρκετές ομάδες για να τις ερευνήσουν», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «το θέμα θα συζητηθεί από τα δύο μας Μέλη στη ΔΕΑ τα οποία θα δώσουν εισηγήσεις επί των οποίων θα αποφασίσουμε μαζί με τον κ. Τατάρ».
Επισημαίνοντας την εξαιρετική εργασία της ΔΕΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη δέσμευση των πλευρών για ενθάρρυνση του κόσμου ώστε να δώσει πληροφορίες σχετικά με τους αγνοούμενους, εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να συναντηθούν ξανά με τον Ερσίν Τατάρ, και πρόσθεσε: «Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο μετά την εδώ επίσκεψη μας».
Παρά το γεγονός ότι, κατά τις δηλώσεις, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αν δεν γίνουν δεκτές οι εκτός πλαισίου θέσεις του στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Βρισκόμαστε εδώ για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, χρειάζεται πρώτα από όλα να σεβόμαστε τους συγγενείς των αγνοουμένων, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, έτσι δεν θα υπεισέλθω σε οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών.
Κάνω ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι είναι αναγκαίο και εύχομαι σύντομα, ει δυνατόν τέλη Σεπτεμβρίου, να έχουμε κάτι προς ανακοίνωση.
Είμαστε εδώ για το θέμα των αγνοουμένων και για να στείλουμε θετικά κοινά μηνύματα στους Κύπριους», είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε τη σημασία του θέματος των αγνοουμένων και είπε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν βρεθεί και ότι είναι «μεγάλο ανθρώπινο καθήκον» να συμβάλει κανείς στο έργο της ΔΕΑ.
Επισημαίνοντας ότι στο εργαστήριο που επισκέφθηκαν εργάζονται Τουρκοκύπριοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, ο Τατάρ δήλωσε ότι όλο το προσωπικό που διεξάγει τις μελέτες έχει καταβάλει μεγάλη αφοσίωση και κόπο. Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας από τους Ελληνοκύπριους και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς για την κυριαρχική ισότητα.
Στην κοινή δήλωση που δημοσιοποίησε ο Σέργκι Ιλαριόνοφ συντονιστής της Αποστολής Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ στην Κύπρο αναφέρεται ότι «οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη σημασία της διατήρησης του έργου της ΔΕΑ χωριστά από τα πολιτικά ζητήματα», προσθέτοντας ότι οι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη ΔΕΑ και εκτίμησαν το έργο του προσωπικού του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου και όσων συμμετέχουν στην επιτροπή.
Ο Ιλαριόνοφ είπε ότι και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανάγκη για αδιάκοπη συνέχιση των προσπαθειών για την ανεύρεση και ταυτοποίηση όλων των αγνοουμένων και ότι Χριστοδουλίδης και Τατάρ επιβεβαίωσαν την κοινή άποψη ότι η κύρια ευθύνη της ΔΕΑ βαρύνει πρωτίστως τις οικογένειες των αγνοουμένων.
Η ΔΕΑ, η οποία ιδρύθηκε με τη συμφωνία μεταξύ των ηγετών των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων το 1981 υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, διεξάγει εργασίες για την ανεύρεση των σορών των 2002 ανθρώπων που εξαφανίστηκαν μεταξύ 1963 και 1974, την ταυτοποίησή τους και την παράδοσή τους στις οικογένειές τους. Η επιτροπή, η οποία ξεκίνησε τις δραστηριότητες εντοπισμού, αναζήτησης και εκταφής των αγνοουμένων το 2006, έχει μέχρι στιγμής ταυτοποιήσει 1.033 άτομα και έχει παραδώσει τα λείψανά τους στις οικογένειές τους.