Κόσμος

Μετά το τσίρκο Τζόνσον, η οπερέτα της διαδοχής: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Η επόμενη μέρα στη Βρετανία μετά την παραίτηση Τζόνσον. Οι υποψηφιότητες για την ηγεσία των Τόρις. 

Σε πολιτική κρίση έχει περιέλθει η Βρετανία μετά την παραίτηση Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία των Τόρις. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός έως την εκλογή διαδόχου. Εκλογές ζητάει το Εργατικό Κόμμα. 

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσίευματα έως τώρα πάνω από 16 στελέχη έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία. 

Ένα από τα φαβορί θεωρείται ο πρώην υπουργός ΥΠΟΙΚ, Ρίσι Σούνακ που ήταν ο πρώτος που παραιτήθηκε από το χαρτοφυλάκιό του μετά το ξέσπασμα του «σκανδάλου Πίντσερ». Ακόμα ένα φαβορί φαντάζει η ΥΠΕΞ Λιζ Τρας – δεν έχει ακόμα δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά της – η οποια με ίνδαλμά της τη Μαργκαρετ Θάτσερ ευελπιστεί να γίνει η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μεταξύ, η λίστα των -επισήμως – υποψηφίων διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον μεγαλώνει. Η βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Κέμι Μπέιντενοχ ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά της για να διαδεχθεί τον Τζόνσον στην πρωθυπουργία της χώρας. «Βγαίνω μπροστά σε αυτές τις εκλογές για την ηγεσία, επειδή θέλω να πω την αλήθεια», έγραψε η Μπέιντενοχ στην εφημερίδα The Times.

Η ανακοίνωση της Μπέιντενοχ ήρθε αφότου ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, ενώ ο βουλευτής των Συντηρητικών τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της γενικής εισαγγελέως Σουέλα Μπράβερμαν. «Με ακλόνητη πίστη, υποστηρίζω τη Σουέλα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία», έγραψε ο Στιβ Μπέικερ στην Telegraph.

Ωστόσο, ο πρώτος που δήλωσε υποψηφιότητα ήδη από την Πέμπτη το βράδυ είναι ο βουλευτής  Τομ Τούγκενχατ. 

Ο Τούγκενχατ, που είναι βετεράνος του στρατού, σήμερα είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Πέρσι, είχε επικρίνει δριμύτατα την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

«Υπηρέτησα στο παρελθόν – στον στρατό και τώρα στο Κοινοβούλιο. Τώρα ελπίζω να ανταποκριθώ για άλλη μια φορά στο κάλεσμα, ως πρωθυπουργός» αναφέρει σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα.

Ο Τούγκενχατ προσθέτει ότι θα συγκροτήσει μια «συμμαχία συναδέλφων» με στόχο να φέρει «νέα ενέργεια και ιδέες στην κυβέρνηση και να γεφυρώσει το χάσμα του Brexit που έχει κυριαρχήσει στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η μυστική συμφωνία

Ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν επίσης από το Συντηρητικό κόμμα ήταν και αυτό του πρώην υπουργού Υγειας Σάντζιντ Τζάβιντ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ, ο Ρίσι Σουνάκ φέρεται να προσέγγισε – μέσω των «ανθρώπων» του τον Σάτζιντ Τζάβιντ, ώστε να τον ενθαρρύνει να μην διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις, σε μια «μυστική συμφωνία» που θα άνοιγε τον δρόμο στον πρώην ΥΠΟΙΚ θα γίνει πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τους Times, οι σύμμαχοι του 42χρονου Σουνάκ ήρθαν σε επαφή με φίλους του 52χρονου πρώην υπουργού Υγείας τονίζοντας ότι ο Τζάβιντ δεν έχει την στήριξη ούτε τις απαιτούμενες «υποδομές», και ότι οι δυο πολιτικοί διεκδικούν τους ίδιους ψηφοφόρους.

Η εφημερίδα ανάφερε επίσης ότι τρεις ακόμη Τόρις, ο Σερ Γκάβιν Γουίλιαμσον, ο Τζορτζ Γιούστις και ο Σερ Ρόμπερτ Μπακλαντ θα δηλώσουν ανοιχτά τη στήριξή τους για τον Σουνάκ τις επόμενες ημέρες.

 Εκλογές ζητά το Εργατικό Κόμμα

Την ίδια στιγμή, το αντιπολιτευτικό κόμμα των Εργατικών επιχειρεί να στριμώξει περισσότερο τους Συντηρητικούς, ζητώντας από τον Τζόνσον να αποχωρήσει άμεσα απειλώντας με πρόταση μομφής εναντίον του.

Ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ τόνισε ότι «το δικό του κόμμα συμπέρανε εντέλει ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία». «Αν δεν τον ξεφορτωθούν, τότε το Εργατικό (Κόμμα) θα επέμβει για το εθνικό συμφέρον και θα καταθέσει πρόταση μομφής διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον πρωθυπουργό να μένει αγκιστρωμένος για μήνες και μήνες», τονίζει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Ερωτηθείς εάν πιέζει για πρόταση μομφής την επόμενη εβδομάδα για να προκληθούν εκλογές, ο Κέιρ Στάρμερ απάντησε «ναι» και είπε ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πρέπει να απομακρύνουν τον Τζόνσον τώρα αντί να περιμένουν τον επόμενο ηγέτη.

«Το καθήκον είναι το Συντηρητικό Κόμμα να πράξει το σωστό, και προφανώς υπάρχουν συναντήσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την Επιτροπή 1922. Άρα είναι δικό τους καθήκον να κάνουν το σωστό», είπε ο Στάρμερ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μεταμόρφωση: Συνελήφθη 13χρονος ύστερα από ομαδική επίθεση σε άλλον ανήλικο - Τον τραυμάτισαν στο κεφάλι
Μάλια: Πέθανε ενώ έκανε ποδήλατο
Chevron Right