Η Ρωσία έχει κάνει προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας επειδή η υπομονή της έχει τελειώσει και περιμένει τώρα να απαντηθούν οι πρωτοβουλίες της συγκεκριμένα και γραπτώς από «τον αμαξά της άμαξας». Ωστόσο, η Μόσχα δεν πρόκειται να περιμένει επ’ αόριστον – ξέρει πώς να διασφαλίσει την ασφάλειά της, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της εργασίας των Ρώσων διπλωματών το 2021, ο υπουργός αναφέρθηκε όχι μόνο στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση, αλλά και σε άλλα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής για τη χώρα – από την ειρηνευτική επιχείρηση στο Καζακστάν και τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν μέχρι το επικείμενο ταξίδι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα.
Η συζήτηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας ξεκίνησε τώρα, επειδή η Μόσχα έχει εξαντλήσει την υπομονή της, «Είμαστε πολύ υπομονετικοί. Αλλά ξέρετε πόσο καιρό μας παίρνει να κινηθούμε, έτσι δεν είναι; Είμασταν δεμένοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καιρός να φύγουμε. Περιμένουμε από τον αμαξά στην άμαξα να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στις προτάσεις μας» σημείωσε ο Λαβρόφ.
Σε αυτό το σημείο η Μόσχα είναι έτοιμη να πάρει ακριβώς αυτό που ζητάει, συνέχισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι “δεν προσπαθήσαμε να παίξουμε παιχνίδια και δεν προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε το σενάριο που ανέφερε κάποιος στην Ουκρανία – εννοώ «ζητάμε περισσότερα – δίνουμε λιγότερα». Η εμφάνιση δυνάμεων του ΝΑΤΟ ή μεμονωμένων μελών του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας «είναι πραγματικά κόκκινες γραμμές».
Η Ρωσία αναμένει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αναμένει γραπτές απαντήσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ: «Θέλουμε να δούμε τη θέση στα χαρτιά. Άρθρο προς άρθρο, σε κάθε ένα από τα σημεία μας και στα δύο έγγραφα, θέλουμε να έχουμε μια αντίδραση: αυτό ταιριάζει, αυτό δεν ταιριάζει, αν δεν ταιριάζει – γιατί όχι;»
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ η προοπτική των διαπραγματεύσεων εξαρτάται πρωτίστως από τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αισθάνεται θιγμένη, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο να εκτιμήσει τις προοπτικές ενός διαλόγου μαζί της: Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστρεψε όλους τους μηχανισμούς στο πλαίσιο των οποίων συζητούνταν οι πρακτικές πτυχές της ασφάλειας πριν από επτάμισι χρόνια.
Η Μόσχα υποθέτει ότι η Δύση θα μπορούσε να προσπαθήσει να «καθυστερήσει» τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν σκοπεύει να περιμένει για πάντα: «Γνωρίζουμε και ξέρουμε πώς να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας σε κάθε περίπτωση και σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα περιμένουμε ατελείωτα για κάποιες αλλαγές, υποσχέσεις».
Συνεχίζοντας ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της δεν κρύβουν ότι προσπαθούν να περιορίσουν τη Μόσχα και το Πεκίνο -μια πορεία που «διακηρύσσεται ανοιχτά»- και δεν σταματούν να προσπαθούν να «διευρύνουν τεχνητά τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», μεταξύ άλλων εις βάρος της Ουκρανίας. Η πίεση ασκείται σε διάφορους τομείς – για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης άμεση εμπλοκή στην τρέχουσα κρίση της παγκόσμιας ορθοδοξίας.
Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αρχίσει να ενισχύει τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα της Ρωσίας τους επόμενους μήνες “εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Δύσης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των στρατευμάτων της στο έδαφός της, κάτι που από μόνο του είναι παράλογο. Τέτοιες απαιτήσεις υποδηλώνουν ότι «η Δύση γίνεται αλαζονική» συμπέρανε ο Λαβρόφ.
Οι δυτικές χώρες, οι οποίες ανησυχούν για την Ουκρανία, θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις ενέργειες των τοπικών ριζοσπαστών, αλλά η Δύση “απλώς παίρνει στην αγκαλιά της” αυτούς που κάποτε έκαναν το πραξικόπημα, τόνισε.
Η πιθανή επέκταση της παγκόσμιας στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας είναι ένα θέμα “που αφορά τις διμερείς σχέσεις” με τους εταίρους και θα αποφασιστεί “προς το συμφέρον της παγκόσμιας σταθερότητας” σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Οι Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις ήρθαν στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματος των αρχών της χώρας αυτής και αποχωρούν μόλις η αποστολή τους αναγνωριστεί ως ολοκληρωμένη. Αυτό είναι διαφορετικό από την κατάσταση, για παράδειγμα, με τους Αμερικανούς στο Ιράκ: «Όχι μόνο δεν τους προσκάλεσαν εκεί, αλλά το κοινοβούλιο τους αποφάσισε ότι έπρεπε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αλλά βλέπετε, όλοι, όπως λένε, είναι ίσοι εκτός από τους πιο ίσους».
Τα γεγονότα στο Καζακστάν έδειξαν ότι η CSTO είναι περιζήτητη και αποτελεσματική. Ορισμένες χώρες ενδιαφέρονται «τουλάχιστον για τη δημιουργία επαφών».
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η Ρωσία αναμένει συμφωνία σχετικά με την ημερήσια διάταξη και τη μορφή της συνόδου κορυφής των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πρότεινε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συνάντηση θα διευκολυνθεί, μεταξύ άλλων, από μια κοινή δήλωση των ηγετών της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας σχετικά με το απαράδεκτο του πυρηνικού πολέμου.
Σύντομα θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας. Οι πλήρεις συνομιλίες στο Πεκίνο έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Φεβρουαρίου, την ημέρα έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν την προηγούμενη ημέρα.
Σε ότι αφορά την Ιαπωνία ο Λαβρόφ σημείωσε ότι «η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στη σύναψη συνθήκης ειρήνης με την Ιαπωνία, αλλά αυτή θα πρέπει να αντικατοπτρίζει «το σύνολο των σημερινών δεσμών και να ανοίγει προοπτικές». Ένα σχέδιο εγγράφου που βασίζεται στις δηλώσεις του 1956 έχει ήδη παραδοθεί στην Ιαπωνία, και ο ίδιος ο Λαβρόφ μπορεί να την επισκεφθεί τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.
Ωστόσο, η Μόσχα ανησυχεί από τη συμμαχία μεταξύ Τόκιο και Ουάσιγκτον, καθώς «τη στιγμή που οι ΗΠΑ μας έχουν δηλώσει στα δογματικά τους έγγραφα σχεδόν εχθρούς ή τουλάχιστον αντιπάλους και την κύρια απειλή μαζί με την Κίνα, φυσικά η συμμαχία της Ιαπωνίας με μια τέτοια χώρα δεν είναι αρκετά κατάλληλη για τη δημιουργία μιας βέλτιστης ατμόσφαιρας για την ανάπτυξη των σχέσεών μας» δήλωσε ο Λαβρόφ.
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι υπάρχει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ιρανική πυρηνική συμφωνία, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία είναι σημαντικό τόσο «οι Ιρανοί εταίροι να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστές» όσο και «οι δυτικοί συμμετέχοντες σε αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία να μην προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ψυχολογική ένταση». Αυτό που χρειάζεται σε αυτή την κατάσταση είναι η «ήρεμη διπλωματία».
Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας διάσκεψης για την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο, όπου θα ήταν δυνατόν να συζητηθούν τα παράπονα που «το Ιράν έχει εναντίον των Αράβων γειτόνων του και οι Άραβες γείτονες εναντίον του Ιράν», καθώς και τα ζητήματα που έχει η Δύση εναντίον της Τεχεράνης.