Το Ιράν επιβεβαίωσε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σύμφωνα με την οποία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μια νέα γενιά φυγοκεντρικών μηχανών IR6 για να επιταχύνει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Μπεχρούζ Κεμαλβέντι, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, αξιολόγησε την έκθεση του ΔΟΑΕ που δημοσιεύθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα, ο Κεμαλβέντι δήλωσε ότι «αναφέραμε τις πληροφορίες σχετικά με την έγχυση αερίου στη νέα αλυσίδα φυγοκεντρικών μηχανών IR6 στον ΔΟΑΕ πριν από δύο εβδομάδες, αλλά η κατάσταση αυτή υπερτονίστηκε και αποτυπώθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με ορισμένους στόχους».
«Πριν από δύο εβδομάδες, αποκτήθηκε εμπλουτισμένο ουράνιο 20% από τη νέα αλυσίδα φυγοκεντρικών μηχανών που εγκαταστάθηκε και αεριοποιήθηκε στο Φόρντο. Έχουμε επίσης ενημερώσει σχετικά τον Οργανισμό».
Το βήμα του Ιράν να θέσει σε λειτουργία τις φυγόκεντρες IR6, οι οποίες επιτρέπουν ταχύτερο εμπλουτισμό ουρανίου, έγινε αφού μειώθηκε η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας.
Το 2015, το Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία) και η Γερμανία υπέγραψαν το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), σύμφωνα με την οποία οι πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης τέθηκαν υπό έλεγχο με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.
Αφού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από τη συμφωνία το 2018, η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις κατά του Ιράν. Σε απάντηση, η κυβέρνηση της Τεχεράνης ανέστειλε σταδιακά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας από το 2019.
Οι συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 στην αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη με σκοπό την επαναφορά της JCPOA, ανεστάλησαν στις 11 Μαρτίου λόγω άλυτων ζητημάτων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο ΔΟΑΕ δημοσίευσε έκθεση σύμφωνα με την οποία βρέθηκαν θραύσματα ουρανίου σε 3 σημεία στο Ιράν. Τα ευρωπαϊκά μέρη της πυρηνικής συμφωνίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, υπέβαλαν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΟΑΕ με «ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» και το ψήφισμα εγκρίθηκε στις 8 Ιουνίου.
Κατά την επίσκεψη του Ζόζεπ Μπορέλ, Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, στην Τεχεράνη στις 25 Ιουνίου, συμφωνήθηκε ότι οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, θα συνεχιστούν στη Ντόχα. Στις 29 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε χθες, επικαλούμενο έκθεση του ΔΟΑΕ, ότι το Ιράν άρχισε να χρησιμοποιεί τη νέα γενιά φυγοκεντρικών μηχανών IR6 στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Φόρντο, η οποία επιτρέπει ταχύτερο εμπλουτισμό ουρανίου.