Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, ότι ο ίδιος και ο Τούρκος ομόλογός του είχαν ήδη συμφωνήσει πριν από τις εκλογές για να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά δεν είχαν ακόμη συμφωνήσει αν η συνάντηση θα γίνει στην Τουρκία ή στη Ρωσία.
Περιγράφοντας την άποψη της αφρικανικής ηπείρου για τη Ρωσία ως «εξαιρετικά θετική και φιλική», ο Πούτιν επεσήμανε ότι οι αφρικανικές χώρες θυμούνται την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του αγώνα για ανεξαρτησία, εξηγώντας ότι οι χώρες αυτές θέλουν να συνεργαστούν με τη Ρωσία σε εμπορικό επίπεδο.
Αναφέροντας ότι η Ρωσία διαβεβαίωσε τις αφρικανικές χώρες ότι θα παράσχει υποστήριξη σε διάφορους τομείς καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια, ο Πούτιν δήλωσε ότι «οι Αφρικανοί φίλοι μας δεν θέλουν καμία φιλανθρωπία από εμάς. Όσοι ήρθαν στην πρώτη και τη δεύτερη σύνοδο κορυφής λένε πως «δεν ήρθαμε να ζητήσουμε τίποτα. Πράγματι, δεν υπήρξε ούτε ένα άμεσο αίτημα. Όλοι προσπαθούν να βρουν ενδιαφέροντα έργα που είναι αμοιβαία αποδεκτά και από τις δύο πλευρές».
Υπογραμμίζοντας ότι οι αφρικανικές χώρες θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας, ο Πούτιν τόνισε ότι οι χώρες αυτές δεν φοβούνται καμία πίεση από το εξωτερικό και αγοράζουν όπλα.
Υπενθυμίζοντας ότι οι αφρικανικές χώρες αναζητούν επιλογές για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία, ο Πούτιν επισήμανε ότι η ειρηνευτική πρωτοβουλία της Αφρικής θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μαζί με το σχέδιο της Κίνας.
Όπως σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προτάσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων και για ανθρωπιστικά ζητήματα, προσθέτοντας ότι η πρόταση της Αφρικής για «κατάπαυση του πυρός» δεν θα ήταν δυνατή, διότι η Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει αντεπίθεση.
Εξηγώντας ότι δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στην πορεία των συγκρούσεων στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι ο ουκρανικός στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες και άλλαξε τακτική. Αναφέροντας ότι η Ουκρανία προστατεύει πλέον τα τεθωρακισμένα οχήματα και οδηγεί ανθρώπινο δυναμικό στην πρώτη γραμμή, ο Πούτιν δήλωσε ότι «η Ουκρανία έχει χάσει 415 άρματα μάχης από τις 4 Ιουνίου [όταν η Ουκρανία ξεκίνησε αντεπίθεση]. Έχουν επίσης χάσει περίπου 1.300 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων κατηγοριών».
Σημειώνοντας ότι έχουν διατυπωθεί ιδέες για την εισαγωγή πολωνικών στρατιωτικών μονάδων για την εξασφάλιση της ασφάλειας στην Ουκρανία, ο Πούτιν τόνισε ότι αν αυτό συμβεί, θα είναι «η αρχή της ρήξης των δυτικών εδαφών της Ουκρανίας υπέρ της Πολωνίας».
Αναφέροντας ότι η δημιουργία ενός κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, ο Πούτιν τόνισε ότι το σχέδιο δεν αφορά την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, αλλά τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών.
«Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται για πετρέλαιο και αποθήκευση πετρελαίου, αλλά για φυσικό αέριο. Τόσο εμείς όσο και οι Τούρκοι φίλοι μας το γνωρίζουμε αυτό. Μιλάμε για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών. Δεν θα αποθηκεύσουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου εκεί. Είναι ένα κατάλληλο μέρος για να οργανώσουμε μια τέτοια ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών. Διότι η Τουρκία έχει γίνει χώρα διαμετακόμισης για την Ευρώπη».
Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία τείνει να αυξήσει το ρόλο της ως χώρα διαμετακόμισης, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι αν διακοπεί η σύνδεση με το φυσικό αέριο, άλλες χώρες θα αρχίσουν να σκέφτονται τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.
Δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο συνάντησης με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος ηγέτης Πούτιν δήλωσε ότι προηγουμένως είχαν συμφωνήσει για μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση είτε πηγαίνοντας ο ίδιος στην Τουρκία είτε ερχόμενος ο Ερντογάν στη Ρωσία.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο Ερντογάν τον είχε πράγματι προσκαλέσει πριν από τις εκλογές, αλλά αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση πριν από τις εκλογές για να μην κάνει κανείς εικασίες.
Δηλώνοντας ότι μια επίσκεψη πριν από τις εκλογές θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσπάθεια επηρεασμού της εγχώριας πολιτικής διαδικασίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι «ούτε αυτός [ο Ερντογάν] ούτε εγώ το χρειαζόμαστε αυτό. Αποφασίσαμε να αναβάλουμε τη συνάντησή μας, αλλά δεν συμφωνήσαμε για το πού θα συναντηθούμε, είτε στη χώρα μας [Ρωσία] είτε στην Τουρκία. Θα δούμε».
Όπως αποκάλυψε ο Ρώσος Πρόεδρος, σχεδιάζεται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο λέγοντας «θέλαμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά. Ο πρόεδρος Ερντογάν προσφέρθηκε να επικοινωνήσουμε, αλλά πρότεινε μια ώρα που δεν με βόλευε. Εγώ πρότεινα σήμερα, δεν του ταίριαζε. Πρότεινα αύριο, και πάλι δεν τον βόλευε. Συμφωνήσαμε να μιλήσουμε την Τετάρτη, θα μιλήσουμε και θα αποφασίσουμε».
Επιπλέον, ο Πούτιν επεσήμανε ότι η παράδοση των αιχμάλωτων διοικητών του Τάγματος Αζόφ από την Τουρκία στην Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με την καταγγελία της Συμφωνίας των Σιτηρών από τη Ρωσία και είπε ότι «το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο».
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας συνδέεται με την υλικοτεχνική υποδομή, την αδυναμία εισόδου των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια, τη μεταφορά χρημάτων, την ασφάλιση και άλλα προβλήματα.