Κόσμος

Νίγηρας: Επίθεση του πλήθους στη Γαλλική Πρεσβεία με σύνθημα «Ζήτω ο Πούτιν»

Έκρυθμη η κατάσταση στον Νίγηρα. Μια βδομάδα προθεσμία δόθηκε στους πραξικοπηματίες.

Όλο και πιο τεταμένη γίνεται η κατάσταση στον Νίγηρα, όπου ο στρατός έχει αναλάβει την εξουσία εις βάρος του Μοχάμεντ Μπαζούμ , ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2021 και είναι δημοκρατικά εκλεγμένος.

Ειδικότερα, το πρωί του Σαββάτου (30/7) χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Νιαμέι, μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, φωνάζοντας απειλητικά «Ζήτω ο Πούτιν» και «Κάτω η Γαλλία».

Το πλήθος, κρατώντας στα χέρια του ρωσικές σημαίες, φώναξε συνθήματα κατά της Γαλλίας και έκαψε γαλλικές σημαίες.

Το πλήθος έσπασε τα παράθυρα της εισόδου ασφαλείας έξω από την πρεσβεία, προσπάθησε να εισέλθει στο εσωτερικό και επιχείρησε να κάψει τον εξωτερικό τοίχο της πρεσβείας.

Στις αναρτήσεις που αντανακλώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φάνηκε ότι ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Σαλιφού Μόντι, ένα από τα ονόματα πίσω από το πραξικόπημα, προσπάθησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τη γαλλική πρεσβεία και να τους ηρεμήσει.

Στη δήλωση που έκανε η Γαλλία, ανακοινώθηκε ότι οι επιθέσεις εναντίον πολιτών ή της Γαλλίας θα απαντηθούν γρήγορα και σκληρά.

Τελεσίγραφο στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα

Εν τω μεταξύ, στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, συνήλθε μια έκτακτη σύνοδος κορυφής της ECOWAS, της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών, η οποία ενέκρινε ένα πακέτο κυρώσεων κατά των πραξικοπηματιών του Νίγηρα και έθεσε τελεσίγραφο: «Θα χρησιμοποιήσουμε βία εάν ο πρόεδρος δεν θα αποκατασταθεί σε μια εβδομάδα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ECOWAS Ομάρ Τουράι ανακοίνωσε ότι οι χώρες της ECOWAS έκλεισαν όλα τα εναέρια και χερσαία σύνορα με τον Νίγηρα και ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Νίγηρα στην Κεντρική Τράπεζα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (BCEAO) δεσμεύτηκαν.

Ο Τουράι δήλωσε ότι ο νόμιμος συνομιλητής στον Νίγηρα έχει καθοριστεί ως ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ και ότι η χούντα δεν θα αναγνωριστεί με κανέναν τρόπο.

Τονίζοντας ότι δόθηκε στη χούντα προθεσμία 1 εβδομάδας για να απελευθερώσει τον πρόεδρο Μπαζούμ και να επιστρέψει στα καθήκοντά του, ο Τουράι δήλωσε ότι «εάν τα αιτήματα της ECOWAS δεν εκπληρωθούν εντός αυτής της περιόδου, θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Τσαντ Μαχαμάτ Ιντρίς Ντέμπι ορίστηκε να μεσολαβήσει με τη χούντα στον Νίγηρα.

Στον Νίγηρα, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ συνελήφθη από μέλη του συντάγματος της προεδρικής φρουράς στις 26 Ιουλίου και ο στρατός ανακοίνωσε την κατάληψη της εξουσίας το ίδιο βράδυ.

Στις 28 Ιουλίου, ο στρατηγός Ομάρ Τσιάνι, διοικητής του Συντάγματος της Προεδρικής Φρουράς, ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την ηγεσία της χούντας που ονομάστηκε Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Πατρίδας (CNSP) και ανέλαβε τη μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Τσιάνι, επίσης γνωστός ως Αμπντουραχμάνε και γνωστός ως «έμπιστος» του προηγούμενου προέδρου Μαχαμάντου Ισούφου, υπηρετούσε ως διοικητής του Συντάγματος της Προεδρικής Φρουράς για σχεδόν 10 χρόνια.

Ο Μπαζούμ κρατείται στην προσωπική του κατοικία από τις 26 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το ένα τρίτο των Ουκρανών υποστηρίζει τον τερματισμό του πολέμου με οποιοδήποτε κόστος
Cardi B: Εκτόξευσε το μικρόφωνό της σε μια γυναίκα που της πέταξε ένα αναψυκτικό σε συναυλία στο Λας Βέγκας
Chevron Right