Κόσμος

Nicholas Winton: Έβαλε τα παιδιά σε 8 τρένα, πέθανε 106 ετών

Ο Βρετανός Σερ Νίκολας Γουίντον (Nicholas Winton) ίδρυσε έναν οργανισμό για τη διάσωση παιδιών Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία. Επέβλεψε τη διάσωση 669 παιδιών. Η Google τον τιμά με doodle.

 

Στον Βρετανό ανθρωπιστή Nicholas Winton (Νίκολας Γουίντον) είναι αφιερωμένο σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου το Doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 111 ετών από τη γέννησή του.

Το 1938, ο Νίκολας Γουίντον ήταν νέος χρηματιστής στο Λονδίνο. 

Αντί να σταυρώσει τα χέρια του, κατευθύνθηκε στην Πράγα και έσωσε τις ζωές εκατοντάδων παιδιών τους μήνες πριν από το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Στα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Χίτλερ, οι Ναζί προσπάθησαν να κάνουν τη ζωή τόσο δυσάρεστη για τους Εβραίους που θα αναγκαζόταν να μεταναστεύσουν. Ωστόσο, λίγες άλλες χώρες ήταν πρόθυμες να δεχτούν την εισροή Εβραίων προσφύγων.

Στις 9 Νοεμβρίου 1938 υπήρξε ένα ανησυχητικό σημείο καμπής στον ναζιστικό αντισημιτισμό. Σε όλο το γερμανικό έδαφος, ξέσπασε ένα κύμα βίας εναντίον των Εβραίων. Οι συναγωγές κάηκαν και πολλά γνωστά ακολούθησαν.

Τον Δεκέμβριο του 1938, ο Winton σχεδίαζε να κάνει διακοπές χειμερινών σπορ. Λίγο πριν φύγει, έλαβε μια επιστολή από τον φίλο του Martin Blake, ο οποίος είχε ήδη ταξιδέψει στην Πράγα εκ μέρους της Βρετανικής Επιτροπής Προσφύγων από την Τσεχοσλοβακία. Περιείχε μια πρόσκληση: «Έχω μια ενδιαφέρουσα εργασία και χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Αν θέλετε να φέρετε τα σκι σας».

Για να φτάσουν στην ασφάλεια, τα παιδιά του Winton έπρεπε να ταξιδέψουν στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας. Οκτώ τρένα αναχώρησαν από τη Βαρσοβία μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 1939.

Ο Σερ Νίκολας Γουίντον ίδρυσε έναν οργανισμό για τη διάσωση παιδιών από τη ναζιστική Γερμανία.

Γεννημένος στη νοτιοδυτική Γερμανία το 1909 από Γερμανο-Εβραίους γονείς που αργότερα μετανάστευσαν στη Βρετανία, ο Γουίντον επέβλεψε τη διάσωση 669 παιδιών, τα περισσότερα από οικογένειες Εβραίων, από την Τσεχοσλοβακία την παραμονή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γουίντον βρήκε σπίτια για τα παιδιά και φρόντισε για την ασφαλή μετακίνησή τους στη Βρετανία.

Αυτή η επιχείρηση αργότερα έγινε γνωστή ως τσεχικό Kindertransport (στα γερμανικά μεταφορά παιδιών).

Η δουλειά του πέρασε απαρατήρητη από τον κόσμο για πάνω από 50 χρόνια, μέχρι το 1988 όταν προσκλήθηκε στο BBC, όπου επανενώθηκε με πολλά από τα παιδιά που είχε σώσει.

Το 2003, του απονεμήθηκε ο τίτλος του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ για «υπηρεσίες προς την ανθρωπότητα, για τη διάσωση παιδιών Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία».

Στις 28 Οκτωβρίου 2014, του απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Τσεχικής Δημοκρατίας από τον πρόεδρο της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.

Ο Γουίντον, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «Βρετανός Σίντλερ», πέθανε το 2015 σε ηλικία 106 ετών.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Gregory Tyree Boyce: Ο ηθοποιός του Twilight βρέθηκε νεκρός μαζί με τη φίλη του
Γενοκτονία των Ποντίων: Η συγκινητική αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα
Chevron Right