Νέος επικεφαλής των δυνάμεων της Ρωσίας που συμμετέχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία τέθηκε την Τετάρτη (11/1) ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Βαλέρι Γεράσιμοφ.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού. «Ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να περιγράψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Από τον περασμένο Οκτώβριο τα ηνία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κινούσε ο επονομαζόμενος «στρατηγός Αρμαγεδδών», Σεργκέι Σουροβίκιν, φημισμένος για την σκληρότητά του. Ο στρατηγός Σουροβίκιν θα παραμείνει αναπληρωτής του Γεράσιμοφ.
Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου πως ο διορισμός του στρατηγού Γεράσιμοφ αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, περίπου δέκα μήνες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση στη γειτονική της χώρα.
Τόσο ο Γεράσιμοφ όσο και ο Σοϊγκού έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις από στρατιωτικούς αναλυτές σχετικά με τις αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σε μια εκστρατεία που το Κρεμλίνο εκτιμούσε ότι θα ολοκληρωνόταν σύντομα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Νίκη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και άρματα μάχη «βλέπει» η Ουκρανία
Η Ουκρανία θα είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023 αν η Δύση παραδώσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων, εκτίμησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δεσμευόμενος ότι αυτά τα συστήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
«Μόνο πύραυλοι με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε σημαντικά την ανακατάληψη εδαφών», που θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου «είτε στα τέλη της άνοιξης είτε στις αρχές του καλοκαιριού, είτε το καλοκαίρι, ή πιθανόν το φθινόπωρο», είπε ο Ποντολιάκ.
Αυτός ο τύπος πυραύλων θα επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να φτάσει τις ρωσικές αποθήκες όπλων που έχει μεταφέρει η Μόσχα μακριά από το μέτωπο σε κατεχόμενα εδάφη ώστε να τις θέσει εκτός πρόσβασης από τα συστήματα που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος στις ουκρανικές δυνάμεις, συμπλήρωσε.
Οι Ουκρανοί που χρησιμοποιούν ήδη αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS (βεληνεκές 80 χιλιομέτρων) και μόλις παρέλαβαν τους αντίστοιχους γαλλικούς εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων LRU (βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων) ζητούν αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.
Με όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές, «θα καταστρέψουμε όλη τη στρατιωτική υποδομή του ρωσικού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς» (ανατολική Ουκρανία) και στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, υποστήριξε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Ωστόσο, η Ουκρανία δεν θα επιτεθεί σε στόχους σε ρωσικό έδαφος εφόσον αποκτήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, είπε.
«Δεν θα επιτεθούμε στη Ρωσία. Διεξάγουμε έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο», τόνισε, προειδοποιώντας ότι χωρίς μαζικές παραδόσεις αυξημένων δυτικών βαρέων όπλων, ο πόλεμος είναι πιθανό να διαρκέσει «δεκαετίες».
Εκτός από πυραύλους, το Κίεβο χρειάζεται επίσης τεθωρακισμένα οχήματα, ιδιαίτερα «βαρέα άρματα μάχης», όπως τα γερμανικά Leopards που απαιτεί η Ουκρανία από το Βερολίνο, και πυροβόλα όπλα.
«Η Γαλλία μας παραδίδει ήδη ελαφρά άρματα μάχης. Αυτό είναι πολύ καλό. Αλλά θέλουμε ακόμα να πάρουμε 250 έως 300 με 350 βαρέα άρματα μάχης», εξήγησε ο αξιωματούχος.
Οι ανάγκες με προτεραιότητα για το Κίεβο περιλαμβάνουν επίσης περισσότερες οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών, μαχητικά drones ικανά να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε κατεχόμενα εδάφη και αντιαεροπορική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αντιαεροπορικών τεθωρακισμένων οχημάτων Cheetah, συνέχισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα μπορούσαν σύντομα να επιταχύνουν τις παραδόσεις, γιατί «συνειδητοποιούν» ότι αυτό είναι το κλειδί στον πόλεμο.
«Οι εταίροι μας έχουν κατανοήσει ξεκάθαρα σήμερα ότι η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία σε επαρκείς ποσότητες θα καταστήσει δυνατό τον περιορισμό αυτού του πολέμου στα κατεχόμενα», σημείωσε.
Επιπλέον, η άφιξη νέων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως τα αμερικανικά και γερμανικά Patriots ή τα γαλλικά Crotales, θα μπορέσουν σύντομα να εξουδετερώσουν την απειλή που θέτουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων.
«Θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε τον εναέριο χώρο μας μέσα σε διάστημα ενός μήνα», είπε, κρίνοντας ότι η Ουκρανία θα μπορέσει σύντομα να καταρρίπτει το 95% των πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Ρωσία, αντί για το 75% σήμερα.