Λένε πως οι θρύλοι δεν πεθαίνουν, αλλά ζουν μέσα από το έργο το οποίο αφήνουν ως παρακαταθήκη. Και πράγματι, υπάρχει σήμερα κάποιος, που να έχει ξεχάσει για παράδειγμα τον Φρέντι Μέρκιουρι, τον Κερτ Κομπέιν ή τον Τζον Λένον;
Η λίστα είναι ατελείωτη, όπως και τα αριστουργήματα που άφησαν πίσω καλλιτέχνες σαν κι αυτούς.
Σαν σήμερα, στις 3 Ιουλίου του 1971, ο πλανήτης αποχαιρέτησε έναν ακόμα μουσικό θρύλο της ροκ. Ο Τζιμ Μόρισον, τραγουδιστής του συγκροτήματος «Doors», έφυγε από τη ζωή.
Ήταν μόλις 27 ετών, όπως και ο Τζίμι Χέντριξ και η Τζάνις Τζόπλιν, που είχαν πεθάνει την προηγούμενη χρονιά.
Τα αίτια του θανάτου του αμφισβητήθηκαν
Ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακή ανακοπή προερχόμενη από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο Μόρισον, βρέθηκε νεκρός στη μπανιέρα του, στο διαμέρισμά του στο Παρίσι, από την σύντροφό του, Πάμελα Κούρσον.
Στο σώμα του δεν βρέθηκαν τραυματισμοί που να υποδεικνύουν είτε αυτοκτονία είτε εγκληματική ενέργεια, έτσι δεν πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τον ιατροδικαστή.
Όμως, το γεγονός αυτό, καθώς και το ότι οι φανατικοί θαυμαστές του δεν είδαν ποτέ τη σορό του, έδωσε λαβή για πολλές… εικασίες και θεωρίες σχετικά με την αιτία του θανάτου του, ή ακόμα και ότι σκηνοθέτησε ο ίδιος τον θάνατό του. Για πολλούς φαν του ενδεχομένως να ζει ακόμη…
US rockstar and poet #JimMorrison was found dead in Paris, France, July 3rd 1971 @TheDoors #Doors pic.twitter.com/zPWtZhbri5
— Zenith Classic Rock (@ZenithCR) July 3, 2021
Η άστατη ζωή
Για να γίνει ο μύθος που ζει μέχρι και σήμερα, άφησε τους δαίμονές του να τον κυριεύσουν. Γνώρισε τεράστια δόξα, αλλά και ένα ασήκωτο βάρος που τη συνόδευε, το οποίο έπρεπε να κουβαλήσει.
Ο Μόρισον είχε μετακομίσει στο Παρίσι για να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα. Ήθελε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ποίηση και γι’ αυτό επέλεξε την πόλη των τεχνών και των γραμμάτων.
Θαύμαζε μάλιστα τον Όσκαρ Γουάιλντ, ο οποίος είχε πεθάνει στο Παρίσι. Η τραγική ειρωνία είναι πως είχε ταφεί στο νεκροταφείο που επρόκειτο να ταφεί και ο ίδιος…
Η έμπνευση όμως που κυνηγούσε δεν ερχόταν παρά την αλλαγή περιβάλλοντος. Η απογοήτευση τον οδήγησε να πίνει μέχρι τελικής πτώσεως. Η καθημερινή του κατανάλωση μπορεί να έφτανε και τα δύο μπουκάλια ουίσκι.
Έκανε επίσης χρήση κοκαΐνης, ωστόσο αντιμετώπιζε την ηρωΐνη επιφυλακτικά. Μάλιστα, συγκρουόταν τακτικά με την Κούρσον, καθώς αυτή έπαιρνε συχνά ηρωίνη.
Η γέννηση και οι οικογενειακοί δεσμοί
O Μόρισον γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1943 στη Μελβούρνη της Φλόριντα με το όνομα Τζέιμς Ντάγκλας Μόρισον. Ήταν γιος του ναυάρχου Τζορτζ Στίβεν Μόρισον και της Κλάρα Κλαρκ Μόρισον.
Έξι μήνες μετά τη γέννηση, η μητέρα του μετακόμισε στη Φλόριντα με τον γιο της για να ζήσει με τους πεθερούς της, ενώ ο σύζυγός της επέστρεψε στο μέτωπο του Ειρηνικού για όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα, θα προαγόταν στον βαθμό του Ναυάρχου.
Ο πατέρας του Μόρισον επέστρεψε το καλοκαίρι του 1946. Η οικογένεια έπειτα απέκτησε έπειτα μια κόρη, την Ανν Ρόμπιν, και έναν γιο, τον Άντριου (Άντι)
Από τότε που Τζιμ αποφοίτησε από το UCLA, διέκοψε τις επαφές με την οικογένειά του. Όταν η μουσική του γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1967, έκανε πάνω από ένα χρόνο να επικοινωνήσει μαζί τους. Μάλιστα, είχε ισχυριστεί ψευδώς ότι οι γονείς και τ’ αδέλφια του ήταν νεκροί!
Όπως είχε δηλώσει ο πατέρας του σε επιστολή με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 1970, η διακοπή επικοινωνίας ήταν αποτέλεσμα διαφωνίας σχετικά με το μουσικό ταλέντο του γιου του. Είπε ότι δεν μπορούσε να κατηγορήσει το παιδί του που δεν ήθελε να επικοινωνήσει μαζί τους και ότι σε κάθε περίπτωση ήταν υπερήφανος για εκείνον.
Ο ρόλος της συντρόφου του
Πολύ πριν γνωρίσει τη δόξα και τα χρήματα, ο Μόρισον συνάντησε τη σύντροφο της ζωής του, Πάμελα Κούρσον. Η σχέση τους ήταν θυελλώδης, με συχνούς τσακωμούς και περιόδους χωρισμού.
Ο βιογράφος Danny Sugerman έχει υποθέσει ότι μέρος των δυσκολιών που είχαν μπορεί να προερχόταν από τη σύγκρουση ανάμεσα στο γεγονός ότι ήθελαν μια ελεύθερη σχέση και τις συνέπειες που είχε η ζωή σε μια τέτοια σχέση.
Ο Τζιμ συνευρισκόταν συχνά με θαυμάστριες και είχε πολλές σύντομες σχέσεις με διασημότητες.
Η Κούρσον, είχε αναφέρει πως μια μέρα πριν το μοιραίο, το απόγευμα της 2ας Ιουλίου, ο Μόρισον «σνίφαρε» ηρωίνη, ενώ το ίδιο βράδυ έκαναν μαζί μία δόση, με τον Τζιμ να παίρνει ακόμη μία λίγο πριν κοιμηθεί.
Μετέπειτα, είχε υποστηρίξει πως ο Τζιμ το βράδυ εκείνο μπέρδεψε την κοκαΐνη με την ηρωίνη κι αυτό το λάθος ευθύνεται για την τραγική κατάληξή του. Σημειώνεται, πως αυτή την εκδοχή υποστηρίζουν και οι φαν του, τονίζοντας πως το είδωλό τους μισούσε την ηρωίνη…
Η γυναίκα της ζωής του, πάντως, είναι για πολλούς και το μοιραίο άτομο για την ίδια τη ζωή του. Κι αυτό, διότι σύμφωνα με μία… άλλη εκδοχή, εκείνη αντί να καλέσει ασθενοφόρο, ξάπλωσε να κοιμηθεί, και άθελά της τον άφησε να πεθάνει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μαλιστα, που την κατηγορούν ότι τον μύησε στην ηρωίνη.
«Κατά τον δαίμονα εαυτού» – Ο τάφος με την ελληνική επιγραφή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στον τάφο του τραγουδιστή αναγράφεται μια αρχαιοελληνική φράση. «Κατά τον δαίμονα εαυτού», φέρει συγκεκριμένα η επιγραφή, στο Κοιμητήριο του Περ-Λασαίζ στο Παρίσι, όπου ο τάφος του Μόρισον έγινε τόπος προσκυνήματος.
Τι σημαίνει όμως η εν λόγω φράση;
«Δαίμων εαυτού» για τους αρχαίους έλληνες ήταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του. «Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού» ουσιαστικά σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό».
Την αρχαιοελληνική φράση πάνω στην τελευταία ταφόπλακα (σ.σ. οι προηγούμενες είχαν κλαπεί από τους φανατικούς θαυμαστές) ζήτησε να γραφτεί η οικογένεια του τραγουδιστή, στις αρχές του 1990, δηλώνοντας έτσι ότι ο Μόρισον έζησε τη ζωή του σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, δηλαδή ο «δαίμων εαυτού» κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας!
Πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες
Δεν είναι λίγοι οι διάσημοι μουσικοί τους οποίους σημάδεψε ο Μόρισον. Συγκεκριμένα, ο Ίγκι Ποπ ανέφερε ότι ο Μόρισον ήταν εκείνος που τον ενέπνευσε να γίνει ροκ τραγουδιστής.
Άλλοι καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν από τον μυθικό frontman των Doors και το συγκρότημά του, είναι οι ακόλουθοι: Patti Smith, The Cure, Nick Cave, X, The Strokes, Joy Division, Billy Idol, The Brian Jonestown Massacre, The Stranglers, Scott Weiland, Siouxsie & The Banshees, The Allah-Las, Chris Cornell, Echo & The Bunnymen, The Cult, Jane’s Addiction και Marilyn Manson. Μάλιστα, μιλάμε για ονόματα, τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία στον χώρο.
Το τραγούδι με τα περισσότερα cover
Ενώ πολλά τραγούδια των Doors ενέπνευσαν μια σειρά καλλιτεχνών να ηχογραφήσουν τη δική τους εκδοχή των κομματιών, το «Light My Fire» κατέχει την πρωτιά, ως το τραγούδι με τα περισσότερα cover. Περισσότερα από 100 άτομα έχουν ηχογραφήσει τις δικές τους εκδόσεις του κλασικού κομματιού του 1967, το οποίο γράφτηκε από τον κιθαρίστα των Doors, Ρόμπι Κρίγκερ.
Στη λίστα των τραγουδιστών περιλαμβάνονται οι: Stevie Wonder, Al Green, Alicia Keys, Dread Zeppelin, Chet Atkins, Jose Feliciano, Johnny Mathis, Massive Attack, Isaac Hayes, Woody Herman, New York Disco Machine, The Ventures και Mae West.
Νέα έκδοση για τη ζωή και το έργο του
Μια δεύτερη έκδοση απάντων του Τζιμ Μόρισον κυκλοφορεί φέτος. Το «A Guide to the Labyrinth: The Collected Works of Jim Morrison» που θα εκδώσει ο οίκος Genesis Publications, προϊόν συνεργασίας με την οικογένειά του και το Jim Morrison Estate.
Στον εκδοτικό οίκο, δόθηκε άδεια «απεριόριστης πρόσβασης» στα αρχεία του Μόρισον, συμπεριλαμβανομένων και 28 προσωπικών σημειωματάριων του μουσικού.
Η έκδοση θα περιλαμβάνει οτιδήποτε σχεδόν είχε γράψει ποτέ: Ιδέες, στίχους, σημειώσεις, διακηρύξεις, πεζά, ποιήματα, ζωγραφιές, απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων, αλλά και αποσπάσματα από τα 28 σημειωματάριά του, που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
Θα περιλαμβάνει επίσης σχόλια από παλιές συνεντεύξεις με τον καλλιτέχνη καθώς και καινούργιες συνεντεύξεις με άλλους μουσικούς που σχολιάζουν τα γραπτά του και τη δουλειά του με τους Doors. Επιπλέον, θα υπάρχουν σπάνιες φωτογραφίες του Jim Morrison. To «A Guide to the Labyrinth» θα κυκλοφορήσει σε 2.000 μόνον αντίτυπα.
Η διάλυση του συγκροτήματος
Μετά τον θάνατο του Μόρισον, το συγκρότημα συνέχισε για δύο χρόνια τις εμφανίσεις με τον κιμπορντίστα και πιανίστα, συνιδρυτή των Doors, Ρέι Μάνζαρεκ και τον κιθαρίστα Ρόμπι Κρίγκερ στα φωνητικά. Τελικά διαλύθηκαν το 1973 με αποτυχημένες προσπάθειες επανένωσης κατά διαστήματα.
Αυτός ήταν ο Τζιμ Μόρισον, ένας θρύλος, που γνώρισε τεράστια επιτυχία χωρίς να προλάβει καν να φτάσει τα 30. Η απώλειά του βύθισε στη θλίψη εκατομμύρια θαυμαστές του. Ένας νέος, που χάρισε στην ανθρωπότητα τραγούδια όπως το «People are Strange», με στίχους παραπάνω από διαχρονικούς που αντικατοπτρίζουν μέχρι και σήμερα την κοινωνική πραγματικότητα…
(Με πληροφορίες από: The Independent, France 24, The Detroit News, Hit Channel, ABC news, Culturenow, Μηχανή του χρόνου)