Κόσμος

Ζαπορίζια: «Σύννεφα» στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό

«Δυσκολότερη» πλέον η επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, λέει ο ΔΟΑΕ.

Οι προσπάθειες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, έχουν γίνει πιο δύσκολες λόγω της εμπλοκής στρατιωτικών αξιωματούχων στις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο σοβιετικής κατασκευής πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος σε όλη την Ευρώπη, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, στην πρώτη φάση της εισβολής στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες, στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί επανειλημμένως επιθέσεις, αυξάνοντας τους φόβους για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

«Δεν πιστεύω ότι (η επίτευξη συμφωνίας) είναι αδύνατη, αλλά δεν είναι μια εύκολη διαπραγμάτευση», είπε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση (Rai).

Ο Γκρόσι — ο οποίος πέρυσι είχε εκφράσει την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του 2022 — είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα έγιναν πιο περίπλοκες από τότε που στη διαδικασία ενεπλάκησαν στρατιωτικοί και όχι μόνο διπλωμάτες.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας είπε πως σκοπεύει να επιστρέψει στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι και ότι φιλοδοξεί αργότερα να ταξιδέψει στη Ρωσία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει επί του παρόντος να συναντήσει τον Γκρόσι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. «Παίζουν με τη φωτιά», τόνισε ο Γκρόσι. «Ένα πυρηνικό ατύχημα δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γαλλία: Ποδιές στα σχολεία θέλει η Μπριτζίτ Μακρόν
Ομόνοια: Χειροπέδες σε έξι νεαρούς για ληστεία σε βάρος 45χρονου
Chevron Right