Η πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα Λιν Τρέισι μετέφερε μηνύματα κατά τη διάρκεια των επαφών της με Ρώσους αξιωματούχους την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον δεν εμπλέκεται στα γεγονότα γύρω από την Βάγκνερ και ότι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι αυτό που συνέβη είναι εσωτερικό ρωσικό θέμα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Όταν η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τρέισι μίλησε χθες με Ρώσους αντιπροσώπους, μεταφέροντας μηνύματα – τα μηνύματα αυτά μάλλον δεν είναι μυστικά – ήταν κυρίως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία σχέση με αυτό, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι τα πυρηνικά όπλα θα είναι εντάξει, ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν θα πάθουν κακό», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση RT τη Δευτέρα.
«Τονίστηκε- οι Ηνωμένες Πολιτείες υποθέτουν ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι εσωτερικό θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.
Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι είχε συνομιλίες με έναν αριθμό ξένων ομολόγων του τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματά τους κατόπιν αιτήματός τους.
«Είχα επίσης αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με πρωτοβουλία των ξένων συναδέλφων μου, πολλοί από αυτούς εξέφρασαν τις ίδιες σκέψεις – αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια να υπονομευθεί η ενότητα του κράτους, να υπονομευθεί η επιτυχία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, οι συνομιλητές του «ζήτησαν να μην μιλήσουμε δημόσια για τις κλήσεις τους, γι’ αυτό και προσπαθούμε να μην το κάνουμε, σεβόμαστε το αίτημά τους».
Μιλώντας για τον ρόλο του Μινσκ στην επίλυση της κατάστασης, ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι το περασμένο Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχαν τηλεφωνική συνομιλία.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, είπε, οι πλευρές αποφάσισαν «να προσπαθήσουν να επιλύσουν την κατάσταση ειρηνικά, για να αποφύγουν μια μεγάλη αιματοχυσία, η οποία θα συνέβαινε αναπόφευκτα εάν οι μονάδες των ανταρτών συνέχιζαν να κινούνται προς τη Μόσχα».
«Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από τον Πρόεδρο Πούτιν και γνωρίζετε το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν η ρωσική πλευρά έχει αποδείξεις ότι ούτε οι ουκρανικές ούτε οι δυτικές ειδικές υπηρεσίες εμπλέκονται στα γεγονότα της 24ης Ιουνίου, ο υπουργός είπε ότι «εργάζεται σε μια υπηρεσία που δεν συλλέγει αποδείξεις για τη διάπραξη παράνομων ενεργειών. Αλλά έχουμε τέτοιες δομές και σας διαβεβαιώνω ότι ήδη το εξετάζουν», δήλωσε ο Λαβρόφ.