Κόσμος

Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ; Ερευνητές κατονόμασαν τον πιθανό ύποπτο

Βρέθηκε το πρόσωπο που πρόδωσε την οικογένεια της Άννας Φρανκ στους Ναζί; Το αποκαλυπτικό σημείωμα στον Ότο Φρανκ.

Το άτομο που πιθανόν να πρόδωσε την Άννα Φρανκ και την οικογένειά της στους Ναζί, πριν από περισσότερα από 75 χρόνια, εντοπίστηκε από μια ομάδα ερευνητών που ασχολούνται με την υπόθεση.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Άρνολντ Βαν ντεν Μπεργκ, ένας εξέχων Εβραίος συμβολαιογράφος στο Άμστερνταμ, αποκάλυψε το μυστικό παράρτημα των Φρανκ στους Γερμανούς για να σώσει την οικογένειά του από βέβαιο θάνατο.

Οι Φρανκ και τέσσερις άλλοι Εβραίοι ανακαλύφθηκαν από τους Ναζί τον Αύγουστο του 1944, αφού κρύβονταν στο κρησφύγετο, όπου έφτασαν από μια μυστική σκάλα κρυμμένη πίσω από μια βιβλιοθήκη, για δύο χρόνια.

Η οικογένεια απελάθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και μόνο ο πατέρας της Άννας, ο Ότο Φρανκ, επέζησε. Η 15χρονη Άννα και η αδερφή της, Μάργκοτ, πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen.

Το ημερολόγιο που έγραψε η έφηβη κρυβόταν από τον πατέρα της και δημοσιεύτηκε μετά το Ολοκαύτωμα. Έκτοτε έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 70 γλώσσες, γίνεται σύμβολο ελπίδας και ανθεκτικότητας και τραβώντας την προσοχή εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο.

https://twitter.com/nypost/status/1483151629268529153

Εξονυχιστική έρευνα

Όμως, η ταυτότητα του ποιος έδωσε τη νεαρή κοπέλα και την οικογένειά της στους Ναζί παρέμεινε μυστήριο για δεκαετίες, παρά τις προηγούμενες έρευνες. Ο σκηνοθέτης Thijs Bayens είχε την ιδέα να συγκροτήσει μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον συνταξιούχο πράκτορα του FBI Vincent Pankoke, για να ρίξει άλλη μια ματιά στην υπόθεση.

Η ομάδα της «ψυχρής υπόθεσης» (cold case team), αποτελούμενη από περίπου 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους και ειδικούς δεδομένων, πέρασε έξι χρόνια εξετάζοντας αρχεία, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές έρευνας, όπως αλγόριθμους υπολογιστών, για να τους βοηθήσουν να βρουν υπόπτους για την υπόθεση.

«Έχουμε ερευνήσει περισσότερους από 30 υπόπτους σε 20 διαφορετικά σενάρια, αφήνοντας ένα σενάριο που θέλουμε να αναφέρουμε ως το πιο πιθανό», είπε ο Bayens. Τόνισε πάντως, ότι «δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι»,

Το σημείωμα

Το κρίσιμο κομμάτι των νέων αποδεικτικών στοιχείων ήταν ένα δακτυλογραφημένο, ανώνυμο σημείωμα που παραδόθηκε στον Ότο Φρανκ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο ονόμαζε τον Βαν ντεν Μπεργκ, ο οποίος πέθανε το 1950, ως το πρόσωπο που «έδωσε» την οικογένεια στους Γερμανούς κατακτητές, είπαν οι ερευνητές.

Το σημείωμα, που βρέθηκε σε έναν παλιό φάκελο της μεταπολεμικής έρευνας, ανέφερε ότι ο Βαν ντεν Μπεργκ είχε πρόσβαση σε διευθύνσεις όπου κρύβονταν Εβραίοι, ως μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου του Άμστερνταμ εν καιρώ πολέμου, και έλεγε ότι έδωσε τις πληροφορίες στους Ναζί για να σώσει την οικογένειά του.

Οι ερευνητές είπαν ότι ο Ότο γνώριζε το σημείωμα, αλλά επέλεξε να μην αποκαλύψει ποτέ την ύπαρξή του, πιθανώς από φόβο ότι θα οδηγούσε σε περισσότερο αντισημιτισμό.

O Άρνολντ Βαν ντεν Μπεργκ (στον κύκλο), ο πιθανός ύποπτος για την προδοσία της οικογένειας της Άννας Φρανκ

https://twitter.com/aspals/status/1483352626326642691

Πηγή: New York Post

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βουλή: Η κυβέρνηση θα βγάζει στη φόρα τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό
Super League: Σε απολογία κλήθηκαν Απόλλων Σμύρνης και Παναθηναϊκός
Chevron Right