Κόσμος

Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία «λύγισε» τις ταξιαρχίες που εκπαίδευσε η Δύση

Μπορεί τα ουκρανικά στρατεύματα να έχουν ανακαταλάβει μερικά χωριά, ωστόσο δεν έχουν ακόμη πετύχει σαρωτικά κέρδη.

Η «πολυσυζητημένη εμπροσθοφυλακή μιας μεγάλης επίθεσης», δηλαδή τα ουκρανικά στρατεύματα που εκπαιδεύτηκαν από τη Δύση και εξοπλίστηκαν με προηγμένα αμερικανικά όπλα, δεν είχε τις καλύτερες επιδόσεις στα πυκνά ρωσικά ναρκοπέδια, ενάντια στα συνεχή πυρά από πυροβολικό και ελικόπτερα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, Οι μονάδες χάθηκαν, ενώ μια εξ αυτών καθυστέρησε μια νυχτερινή επίθεση μέχρι την αυγή, χάνοντας το πλεονέκτημά της. Μια άλλη πάλι, τα πήγε τόσο άσχημα που οι διοικητές την απέσυραν εντελώς από το πεδίο της μάχης. Ορισμένες μονάδες δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν καθαρισμένα μονοπάτια και έπεσαν σε νάρκες. 

Πλέον, οι ουκρανικές ταξιαρχίες που έχουν εκπαιδευτεί στη Δύση προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και ανεξάρτητους αναλυτές. Οι ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές έχουν αλλάξει τακτική, εστιάζοντας στην καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων με πυροβολικό και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αντί να προσπαθούν να περάσουν σε ναρκοπέδια υπό συνεχή πυρά.

Στα νότια της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενίσχυση στρατευμάτων, με ένα δεύτερο κύμα δυνάμεων που εκπαιδεύτηκαν από τη Δύση να εξαπολύουν επιθέσεις ως επί το πλείστον μικρής κλίμακας για να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές, ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έφερε σημαντικά αποτελέσματα.

Ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει μερικά χωριά, δεν έχουν ακόμη πετύχει σαρωτικά κέρδη όπως αυτά που χαρακτήρισαν τις επιτυχίες τους στις στρατηγικά σημαντικές πόλεις Χερσώνα και Χάρκοβο το περασμένο φθινόπωρο. Η περίπλοκη εκπαίδευση στους δυτικούς ελιγμούς έδωσε στους Ουκρανούς ελάχιστη ώθηση μπροστά στα συνεχή μπαράζ του ρωσικού πυροβολικού.

Η απόφαση της Ουκρανίας να αλλάξει τακτική είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι ελπίδες του ΝΑΤΟ για μεγάλες προόδους από τους ουκρανικούς σχηματισμούς με νέα όπλα, νέα εκπαίδευση και περισσότερα πυρομαχικά πυροβολικού δεν έχουν υλοποιηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης που έλαβαν οι Ουκρανοί από τη Δύση και το εάν όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν, πέτυχαν στο να μετατρέψουν τον ουκρανικό στρατό σε τυπική μαχητική δύναμη στα στάνταρντ του ΝΑΤΟ.

Ουκρανία, Ρωσία Ουκρανία, Ρωσία, πόλεμος, ταξιαρχιες

«Η ίδια η αντεπίθεση δεν απέτυχε. θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το φθινόπωρο», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace που επισκέφτηκε πρόσφατα την πρώτη γραμμή. «Αναμφισβήτητα, το πρόβλημα ήταν στην υπόθεση ότι με μερικούς μήνες εκπαίδευσης, οι ουκρανικές μονάδες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε σχηματισμούς που θα δρουν περισσότερο με τον τρόπο που οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να πολεμήσουν ενάντια σε μια καλά προετοιμασμένη ρωσική άμυνα, αντί να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να πολεμήσουν περισσότερο με τον καλύτερο τρόπο που ξέρουν».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Βλαντιμίρ Πούτινστέλνει όλο και περισσότερο το σήμα ότι η στρατηγική του είναι να περιμένει την Ουκρανία και τους συμμάχους της και να κερδίσει τον πόλεμο εξουθενώνοντάς τους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στις παλιές τακτικές δημιουργεί τον κίνδυνο να αναλωθούν πολύτιμες προμήθειες πυρομαχικών, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει τον κ. Πούτιν και να φέρει σε μειονεκτική θέση την Ουκρανία μέσα από ένα πόλεμο φθοράς.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ήλπιζαν ότι οι εννέα εκπαιδευμένες από τη Δύση ταξιαρχίες, περίπου 36.000 στρατιώτες, θα έδειχναν ότι ο αμερικανικός τρόπος πολέμου ήταν ανώτερος από τη ρωσική προσέγγιση. Ενώ οι Ρώσοι έχουν μια άκαμπτα συγκεντρωτική δομή διοίκησης, οι Αμερικανοί δίδαξαν τους Ουκρανούς να εξουσιοδοτούν κατώτερους αξιωματικούς να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης και να αναπτύσσουν συνδυασμένες τακτικές όπλων – συγχρονισμένες επιθέσεις από δυνάμεις πεζικού, τεθωρακισμένων και πυροβολικού.

Η εν λόγω προσέγγιση θεωρήθηκε πιο αποτελεσματική από τους δυτικούς αξιωματούχους, σε σχέση με την δαπανηρή στρατηγική της εξάντλησης των ρωσικών δυνάμεων μέσω φθοράς, η οποία δημιουργεί τον κίνδυνο να εξαντληθούν τα αποθέματα πυρομαχικών της Ουκρανίας.

Μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης περιελάμβανε το να διδαχθούν τα ουκρανικά στρατεύματα πώς να περάσουν στην επίθεση, αντί να παραμείνουν στην άμυνα. Για χρόνια, τα ουκρανικά στρατεύματα εργάζονταν σε αμυντικές τακτικές, καθώς οι αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία εξαπέλυαν επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία. Όταν η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της πέρυσι, τα ουκρανικά στρατεύματα ενεργοποίησαν αυτές τις τακτικές αρνούμενα στη Ρωσία τη γρήγορη νίκη που περίμενε.

Η προσπάθεια να πάρουν πίσω την επικράτεια τους «απαιτεί να πολεμήσουν με διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Colin H. Kahl, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από το Πεντάγωνο.

Οι ταξιαρχίες που εκπαιδεύτηκαν από τη Δύση, όμως, έλαβαν μόνο τέσσερις έως έξι εβδομάδες εκπαίδευσης και οι μονάδες έκαναν αρκετά λάθη στην αρχή της αντεπίθεσης στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και αναλυτές που επισκέφτηκαν πρόσφατα την πρώτη γραμμή και μίλησαν με τα ουκρανικά στρατεύματα και διοικητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κάνε ότι κοιμάσαι: Ριζικές αλλαγές στον β κύκλο - Πότε θα προβάλλεται
Τζόκερ Κλήρωση 3/8/2023: Μοιράζει σήμερα τουλάχιστον 1.000.000
Chevron Right