Κόσμος

Τηλεσκόπιο James Webb: Νέες εντυπωσιακές εικόνες από τον Δία

Όλο και περισσότερα δεδομένα στέλνει πίσω στη Γη το James Webb

«Τα δεδομένα ξεκίνησαν να έρχονται και δεν θα σταματήσουν», λένε οι ειδικοί αναφερόμενοι στο τηλεσκόπιο James Webb και ήδη φαίνεται ότι επαληθεύονται.

Μετά τις πρώτες εικόνες από τα βάθη του σύμπαντος που προκάλεσαν δέος και έδειξαν τις εξαιρετικές δυνατότητες του James Webb αλλά και τους νέους ορίζοντας που ανοίγει, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εικόνες από τη δοκιμαστική φάση λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου.

Γιατί η NASA «κοίταξε» τον Δία

Οι επιστήμονες ήθελαν να διαπιστώσουν αν το τηλεσκόπιο μπορεί να παρατηρεί σώματα που κινούνται πολύ γρήγορα στο οπτικό του πεδίο – και όπως φαίνεται τα κατάφερε πολύ καλά όταν εστίασε στον πλανήτη Δία, τον «γίγαντα» του ηλιακού μας συστήματος.

Επειδή το James Webb μπορεί να παρακολουθεί ένα εξαιρετικά μικρό τμήμα του ουρανού κάθε φορά, κοντινά σώματα, όπως ο Δίας, φαίνονται να διασχίζουν πολύ γρήγορα από το σημείο όπου εστιάζει το τηλεσκόπιο.

Οι θαυμαστές του Δία θα αναγνωρίσουν μερικά γνωστά χαρακτηριστικά του τεράστιου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος σε αυτές τις εικόνες που φαίνονται μέσα από το υπέρυθρο βλέμμα του Webb. Μια άποψη από το φίλτρο μικρού μήκους κύματος του οργάνου NIRCam δείχνει ξεχωριστές ζώνες που περικυκλώνουν τον πλανήτη καθώς και τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια καταιγίδα αρκετά μεγάλη για να καταπιεί τη Γη.

«Σε συνδυασμό με τις εικόνες σε βαθύ πεδίο που κυκλοφόρησαν τις προάλλες, αυτές οι εικόνες του Δία καταδεικνύουν την πλήρη κατανόηση του τι μπορεί να παρατηρήσει ο Webb, από τους πιο αμυδρούς, πιο μακρινούς παρατηρήσιμους γαλαξίες μέχρι πλανήτες στη δική μας κοσμική αυλή που μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι από η πραγματική σας αυλή», είπε ο Bryan Holler, ένας επιστήμονας στο Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη, ο οποίος βοήθησε στο σχεδιασμό αυτών των παρατηρήσεων.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είδαμε τα πάντα τόσο καθαρά και πόσο φωτεινά ήταν»

Στις εικόνες φαίνονται και κάποιοι δορυφόροι, μεταξύ αυτών και η Ευρώπη, ένας από τους λίγους «υποψήφιους» πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα για την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής, καθώς εκτιμάται πως κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της βρίσκεται ένας ωκεανός.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είδαμε τα πάντα τόσο καθαρά και πόσο φωτεινά ήταν», είπε η Stefanie Milam, αναπληρώτρια επιστήμονας του προγράμματος Webb για την πλανητική επιστήμη που βασίζεται στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό να σκεφτόμαστε την ικανότητα και την ευκαιρία που έχουμε για την παρατήρηση αυτού του είδους των αντικειμένων στο ηλιακό μας σύστημα».

Η ομάδα επιστημόνων της NASA παρατήρησε επίσης αρκετούς αστεροειδείς, δοκιμάζοντας την ικανότητα του τηλεσκοπίου να μελετά γρήγορα κινούμενους στόχους, με το διαστημικό τηλεσκόπιο να ανταποκρίνεται εξαιρετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δεύτερο ιστορικό ατόπημα Συρίγου με φόντο τη Χούντα
Δημήτρης Λιγνάδης: Βιασμοί
Chevron Right