Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα Τετάρτη (22/9), ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων της AUKUS θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, όσον αφορά την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων, αμερικανικής τεχνολογίας, στην Αυστραλία.
Αναλυτικότερα, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ, συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν μια διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη», ανέφερε η γαλλική προεδρία. Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.
Έξι ημέρες αφότου ξέσπασε η λεγόμενη «κρίση των υποβρυχίων», ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσαν σήμερα ότι «δεσμεύονται» να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών τους.
Στην πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία τους οι δύο πρόεδροι προσπάθησαν να βρουν μια διέξοδο στη σοβαρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας, μετά το γαλλικό «όχι» στον πόλεμο του Ιράκ, το 2003.
Σε πρώτη φάση, συμφώνησαν ότι «οι ανοιχτές επαφές μεταξύ συμμάχων» θα «επέτρεπαν να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση». Ο πρόεδρος Μπάιντεν «ενημέρωσε για τη αδιάλειπτη δέσμευσή του σε αυτό το θέμα», προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, την ώρα που το Παρίσι τον κατηγορούσε ότι συμπεριφέρεται στους συμμάχους του όπως ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν «στα τέλη Οκτωβρίου» στην Ευρώπη. Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην G20 στη Ρώμη, στις 30-31 Οκτωβρίου και κατόπιν στην COP-26 στη Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι τότε θα ξεκινήσουν «μια διαδικασία εκτενών διαβουλεύσεων με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή οι προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν την εμπιστοσύνη».
Για τον σκοπό αυτόν, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ, ο έμπειρος διπλωμάτης Φιλίπ Ετιέν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα και θα συνεργαστεί στενά με τους Αμερικανούς συναδέλφους του.
Το Παρίσι ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την ανάκληση των πρεσβευτών του από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μια απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των διακρατικών σχέσεών τους. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας που τορπίλισε τη σύμβαση αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα.
«Τα μηνύματα είναι καλά» αφού αναγνωρίζουν ότι θα έπρεπε «να επικοινωνούν καλύτερα» σχολίασε ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, ο διευθυντής του Atlantic Council στην Ευρώπη. «Οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι το σοκ του Παρισιού δεν προήλθε τόσο από το εμπορικό θέμα όσο από τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης», πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι «με μια συζήτηση δεν ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη».
Ο Μπάιντεν υιοθέτησε έναν πιο διαλλακτικό τόνο, κρίνοντας «απαραίτητο η ευρωπαϊκή άμυνα να είναι πιο ισχυρή» ώστε να συμβάλει στη διατλαντική ασφάλεια και να συμπληρώνει «τον ρόλο του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών.
Η κρίση αυτή άνοιξε στη Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, μια συζήτηση σχετική με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία όσον αφορά την άμυνα της Ευρώπης. Όπως ορισμένες χώρες, οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη, εξέφρασαν επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν είπε ότι δεν καταλαβαίνει «καθόλου» την κριτική σε βάρος της Ουάσινγκτον και υπερασπίστηκε τον «πολύ πιστό» Τζο Μπάιντεν.
Στη Γαλλία, πολλοί υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας, από τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν μέχρι τη Μαρίν Λεπέν, ζήτησαν να αναθεωρηθούν οι σχέσεις της Γαλλίας με το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ, δεσμεύτηκαν τέλος, ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σάχελ.
(1/2) Joint Statement on the Phone Call between @JoeBiden & @EmmanuelMacron, "The two leaders agreed that the situation would have benefitted from open consultations among allies on matters of strategic interest to France and our European partners." https://t.co/upitIlQfVm#AUKUS
— David Meyer (@dajmeyer) September 22, 2021
Τζόνσον σε Μακρόν για AUKUS: «Ξεκόλλα»
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τη… γλώσσα της διπλωματίας, είπε σήμερα, απευθυνόμενος στη Γαλλία να «συνέλθει» και να κάνει τη χάρη στις συμμάχους ΗΠΑ και Αυστραλία, στη διαμάχη με επίκεντρο την τριμερή συμφωνία για πυρηνοκίνητα υποβρύχια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ένα χωριστό συμβόλαιο με τη Γαλλία.
Η Γαλλία κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ότι τη μαχαίρωσε πισώπλατα και ότι ενεργεί όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Το Παρίσι ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Σε δηλώσεις που έκανε μία ημέρα αφότου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, ο Τζόνσον είπε σε δημοσιογράφους:
«Νομίζω ότι είναι καιρός κάποιοι από τους πιο αγαπημένους φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο να «prenez un grip» σχετικά με όλο αυτό, «donnez-moi un break», διότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα προς τη διεθνή ασφάλεια». Ο Τζόνσον μετέφρασε αυτολεξεί στα γαλλικά τις αγγλικές φράσεις «get a grip» (στα ελληνικά, «ξεκόλλα, σύνελθε») και «give me a break» («κάνε μου τη χάρη»).
«Πρόκειται για τρεις συμμάχους που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, μένουν ενωμένοι και δημιουργούν μια νέα συμμαχία ανταλλαγής τεχνολογίας».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)