Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Δεν θα είναι όπως πριν, ακόμα κι αν σιγήσουν τα όπλα στην Ουκρανία

«Δεν θα είναι όπως πριν. Ακόμη και αν τα όπλα σιγήσουν στην Ουκρανία, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία θα εξομαλυνθούν», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δυτικών χωρών και της Ρωσίας δεν θα έρθει ούτε μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

«Δεν θα είναι όπως πριν. Ακόμη και αν τα όπλα σιγήσουν στην Ουκρανία, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία θα εξομαλυνθούν», είπε.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε επίσης ότι η Δύση «δεν πρέπει να υποτιμά τη Ρωσία», η οποία διαθέτει «τεράστιους πόρους στη διάθεσή της».

Στη συνέντευξη γίνεται σαφές ότι ο Στόλτενμπεργκ αυξάνει την πίεση στη γερμανική κυβέρνηση να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία . «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου» είπε για να προσθέσει ότι «είναι λοιπόν σημαντικό να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να κερδίσει.» Η στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι ο ταχύτερος τρόπος για την ειρήνη.

Ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την απόφαση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (SPD) να εξοπλίσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με οχήματα μάχης πεζικού τύπου Marder. Στη συνάντηση των συμμάχων στην αμερικανική βάση Ramstein στις 20 Ιανουαρίου, θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις. «Οι πρόσφατες δεσμεύσεις για βαρύ υλικό είναι σημαντικές – και αναμένω περισσότερα στο εγγύς μέλλον» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον κίνδυνο μιας πυρηνικής κλιμάκωσης, στην οποία ο Σολτς είχε επανειλημμένα αναφερθεί, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι χαμηλός.» Η Κίνα και άλλες χώρες είχαν στείλει το μήνυμα στη Ρωσία «ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αινιγματική δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου με έμμεση αναφορά για παραίτησή του
Ομόνοια: Άγρια συμπλοκή με έναν νεκρό και δύο τραυματίες
Chevron Right