Έτοιμη να απαντήσει εμφανίζεται η Μόσχα μετά την επίθεση με drone στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, καθώς το Κρεμλίνο θεωρεί ότι πρόκειται για ουκρανικό χτύπημα με σκοπό την δολοφονία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για «απειλή της ζωής του προέδρου Πούτιν».
Η απόπειρα έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την επίθεση γιατί τα drones καταρρίφθηκαν, επισημαίνει το Κρεμλίνο.
Όπως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν θύματα ή υλικές ζημιές.
Βίντεο που κυκλοφορεί στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει στήλη καπνού επάνω από το Κρεμλίνο.
Το βίντεο αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από ομάδα κατοίκων στην περιοχή απέναντι από το Κρεμλίνο στην απέναντι όχθη του Μόσχοβα και δημοσιεύθηκε από ρωσικά μέσα περιλαμβανομένου του Telegram και του ενημερωτικού μέσου του ρωσικού στρατού Zvezda.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η παρέλαση της 9ης Μαΐου θα διεξαχθεί στην Μόσχα παρά το περιστατικό, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Η στιγμή της επίθεσης:
Απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν με ουκρανικά drones καταγγέλλει η Μόσχα – Το βίντεο που δημοσιεύουν τα ρωσικά ΜΜΕ pic.twitter.com/FIb4mIloJ3
— iEidiseis.gr (@iEidiseisGR) May 3, 2023
Video of the second drone strike on the Kremlin
16 minutes elapsed between the strikes of the two UAVs. pic.twitter.com/kawTNtxPVx
— Sprinter Observer (@SprinterObserve) May 3, 2023
Ukraine tried to strike at the Kremlin at night. It happened at about 3 o'clock in the morning. Two drones were reportedly aimed at the residence of Vladimir Putin. Russian president was not injured, the Kremlin said.- Russian media. (Not a joke) pic.twitter.com/cl7HP9Dcai
— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) May 3, 2023
Σύμφωνα με το CNN το Κίεβο απέχει περίπου 862 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για πολλαπλές απόπειρες επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης μιας νωρίτερα φέτος, όταν ο κυβερνήτης της περιοχής της Μόσχας ισχυρίστηκε ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε συντριβεί κοντά στο χωριό Γκουμπάστοβο, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.
Έτοιμη για αντίποινα η Μόσχα
Η ρωσική ανακοίνωση για το περιστατικό αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Δύο drones είχαν ως στόχο το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών που έγιναν από τις στρατιωτικές και ειδικές υπηρεσίες με τη χρήση συστημάτων ελέγχου ραντάρ, τα drones καταρρίφθηκαν. Το θεωρούμε αυτό ως απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν».
Μάλιστα, η Μόσχα υπογραμμίζει ότι «η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα για αντίποινα».
Παράλληλα, ενημερώνει ότι απαγορεύτηκε η πτήση drones στη Μόσχα με εξαίρεση τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που «χρησιμοποιούνται από τις κρατικές αρχές».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Απόψε, το καθεστώς του Κιέβου αποπειράθηκε να πλήξει με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την κατοικία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κρεμλίνο.
Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν ως στόχο το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών που ανέλαβαν οι στρατιωτικές και ειδικές υπηρεσίες με τη χρήση συστημάτων ελέγχου ραντάρ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέστησαν μη λειτουργικά. Ως συνέπεια της πτώσης τους και της διασποράς θραυσμάτων στο έδαφος του Κρεμλίνου δεν υπήρξαν θύματα και υλικές ζημιές.
Θεωρούμε την ενέργεια αυτή ως σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου την παραμονή της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν και ξένοι προσκεκλημένοι.
Ο Πρόεδρος δεν τραυματίστηκε κατά την τρομοκρατική αυτή επίθεση. Δεν υπήρξαν αλλαγές στο πρόγραμμα εργασίας του και συνεχίζει να εργάζεται κανονικά.
Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να ανταποδώσει αντίποινα όπου και όταν το κρίνει σκόπιμο».
Πριγκόζιν: Η ουκρανική αντεπίθεση έχει ήδη αρχίσει
Ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γιεβγκένι Πριγκίοζιν δήλωσε ότι πιστεύει πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει ήδη ξεκινήσει και ότι οι δυνάμεις του παρατηρούν αυξημένη δραστηριότητα κατά μήκος του μετώπου.
Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε η υπηρεσία τύπου της Wagner στο Telegram, ο Πριγκόζιν αναφέρει ότι η «ενεργός φάση» της αντεπίθεσης ενδέχεται να αρχίσει τις προσεχείς μέρες.
Ζελένσκι: Η πρώτη αντίδραση για την επίθεση
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε ότι η χώρα του ήταν υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τη Ρωσία, μετά από μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κρεμλίνο.
«Δεν επιτιθέμεθα κατά του Πούτιν ή της Μόσχας», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει αρκετά όπλα για να διαθέσει σε επιθέσεις όπως αυτή.
«Πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας. Δεν έχουμε αρκετά όπλα για αυτό. Γι’ αυτό δεν τα χρησιμοποιούμε πουθενά [αλλού]», εξήγησε ο Ζελένσκι. «Για εμάς αυτό είναι το έλλειμμα, δεν μπορούμε να το ξοδέψουμε [να το σπαταλήσουμε]».
Διαψεύδει το Κίεβο
Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο τόνισε η ουκρανική προεδρία. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ουκρανού προέδρου Σέρχιι Νικιφόροφ αρνήθηκε την ανάμειξη της Ουκρανίας.
«Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τις λεγόμενες νυχτερινές επιθέσεις στο Κρεμλίνο, αλλά όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρόεδρος Ζελένσκι, η Ουκρανία κατευθύνει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και τα μέσα για να απελευθερώσει τα δικά της εδάφη, όχι για να επιτεθεί σε εδάφη άλλων», δήλωσε ο Νικιφόροφ.
«Φυσικά, η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους.
«Τέτοιες δηλώσεις που σκηνοθετεί η Ρωσία θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ως προσπάθεια προετοιμασίας ενός πλαισίου» που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα «για μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ποντολιάκ.
As for the drones over the Kremlin. It’s all predictable… Russia is clearly preparing a large-scale terrorist attack. That's why it first detains a large allegedly subversive group in Crimea. And then it demonstrates "drones over the Kremlin". First of all, Ukraine wages an…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) May 3, 2023
Για τον Ουκρανό αξιωματούχο, μια τέτοια επίθεση, αν την είχε πραγματοποιήσει το Κίεβο – που θα ήταν η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 – «δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό πρόβλημα», τη στιγμή που η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας.
«Αντίθετα, αυτό θα υποκινούσε τη Ρωσία σε ακόμη πιο ακραίες ενέργειες κατά του άμαχου πληθυσμού μας», υποστήριξε ο Ποντολιάκ.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, η Μόσχα «είναι πολύ φοβισμένη με την έναρξη των ουκρανικών επιθέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής και προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να πάρει την πρωτοβουλία, να στρέψει αλλού την προσοχή».
Για μήνες, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τις περιοχές που κατέχει Ρωσία στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
Τις τελευταίες ημέρες, το Κίεβο έχει αναφέρει ότι οι προετοιμασίες για μια τέτοια επίθεση, που αναμένεται να γίνει σύμφωνα με αναλυτές την άνοιξη, «φτάνουν στο τέλος τους».