Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), έπειτα από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε τον τελευταίο καιρό για σειρά λαθών που έχει διαπράξει.
Η παραίτησή της έγινε δεκτή από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Tι γράφει στην επιστολή παραίτησής της
Η παραιτηθείσα υπουργός ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ (SPD) καταλόγισε στα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία «επί μήνες επικεντρώνονται στο πρόσωπό μου, εμποδίζοντας μια ουσιαστική αναφορά και συζήτηση για τους στρατιώτες, τις ένοπλες δυνάμεις και τις αποφάσεις για την πολιτική ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών», την ευθύνη για τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει σήμερα από το πόστο της. Στο προσκήνιο πρέπει να βρίσκεται «η πολύτιμη δουλειά των στρατιωτών», τονίζει στην επιστολή της παραίτησής της.
«Δεν συμβαίνει συχνά να συνειδητοποιεί μόνος του ένας πολιτικός- και ιδιαίτερα ένας υπουργός- ότι η παραίτησή του είναι αναπόφευκτη. Αντιθέτως, η Λάμπρεχτ αντελήφθη ότι το υπουργείο Άμυνας, με το οποίο ποτέ δεν εξοικειώθηκε, χρειάζεται μία νέα αρχή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βάζει σε δεύτερη μοίρα τις φιλοδοξίες της και προσφέρει πολύτιμη υπηρεσία στη Γερμανία» είχε γράψει νωρίτερα η Βild.
«Πιθανή διάδοχος στο υπουργείο θεωρείται, εδώ και εβδομάδες, η εντεταλμένη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τις ένοπλες δυνάμεις Εύα Χεγκλ και η υφυπουργός Σίμτγε Μέλερ. Καθώς το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να απαρτίζεται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών, μόνο μία γυναίκα μπορεί να αναλάβει, εκτός αν προκύψει ένας ευρύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης», αναφέρεται σε δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.
Η παραίτηση της Λάμπρεχτ αποτελεί πλήγμα για τον Σολτς, ο οποίος υπερασπιζόταν επί μακρόν την υπουργό του απέναντι στις αυξανόμενες επικρίσεις και μόλις πριν από δύο εβδομάδες δήλωσε μέσω εκπροσώπου του ότι τη θεωρεί «πρώτης τάξεως υπουργό Άμυνας».
Υπάρχει όμως η πιθανότητα ο Σολτς να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να ανακοινώσει έναν ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο τρόπος ηγεσίας της Λάμπρεχτ έχει δεχθεί πυρά, ιδίως επειδή δεν κατάφερε να εφαρμόσει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που είχε υποσχεθεί ο Σολτς και παρά τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr, τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι δεν ήταν όμως τελικά ούτε η …αμέλειά της να παραγγείλει πυρομαχικά για τον στρατό ούτε η ακαταλληλότητα των αρμάτων PUMA που διαπιστώθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της διοίκησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (VJTF) του ΝΑΤΟ από τη Γερμανία ούτε καν η ελλιπής προετοιμασία της παραγγελίας των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. Τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, η υπουργός ‘Αμυνας της Γερμανίας εμφανίστηκε στο Instagram με ένα ερασιτεχνικό βίντεο, να απευθύνει υπό τους ήχους κροτίδων και βεγγαλικών μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκτός από την εμφανώς ατυχή επιλογή σκηνικού όμως, ήταν και το περιεχόμενο των δηλώσεών της που προκάλεσε κριτική: «Υπάρχει σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Και σε σχέση με αυτό, κέρδισα πολλές εμπειρίες, πάρα πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες και υπέροχους ανθρώπους. Και γι’ αυτό λέω ένα ειλικρινές ευχαριστώ», ήταν τα λόγια της. Για «ντροπιαστική εικόνα», έκαναν τότε λόγο οι επικριτές της και ήταν πλέον εμφανές ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε πλέον αρχίσει για την πρώην στενή συνεργάτιδα του Όλαφ Σολτς – ήταν υφυπουργός του στο υπουργείο Οικονομικών.
Η «γκάφα» της Πρωτοχρονιάς ήρθε μόνο να προστεθεί σε μια σειρά από αστοχίες. Πριν από λίγους μήνες αποκαλύφθηκε ότι ο 22χρονος γιος της την συνόδευε σε πολλά υπηρεσιακά ταξίδια ταξιδεύοντας με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της Bundeswehr, αναρτούσε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες στο Instagram, ενώ λίγες ώρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η υπουργός εθεάθη σε ινστιτούτο αισθητικής του Βερολίνου για περιποίηση των άκρων της. Λίγο μετά, ερωτώμενη σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που θα προσέφερε η Γερμανία, δήλωσε ότι θα έστελνε 5.000 κράνη στο Κίεβο.
Το POLITICO ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι επικρίσεις αυξάνονται εν μέσω ελλείψεων πυρομαχικών και αποκαλύψεων ότι η τολμηρή υπόσχεση της Γερμανίας να επενδύσει «από τώρα και στο εξής, χρόνο με το χρόνο» τουλάχιστον το 2% της οικονομικής της παραγωγής στην άμυνα είχε τεθεί σε αναμονή, καθιστώντας τη χώρα ουραγό στο ΝΑΤΟ.