Στο περιθώριο της επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου Ντονίκα Γκερβάλα στην Ελλάδα και της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα ομόλογο της, είχε συνάντηση και με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ.
Όπως σημειώνει η ίδια σε ανάρτηση της στο Twitter χτες συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Πάιατ σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών όπου συζήτησε τα τρέχοντα γεγονότα στην περιοχή και την πορεία του Κοσσυφοπεδίου προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.
Επιπρόσθετα εξέφρασε την βαθιά της εκτίμηση για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσει την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου.
Today, I met with 🇺🇸 @USAmbPyatt to discuss current events in the region and 🇽🇰 path into Euro-Atlantic integration.
I expressed my deep appreciation for 🇺🇸‘s efforts to strengthen 🇽🇰‘s statehood. pic.twitter.com/b0qV996viZ— Donika Gërvalla-Schwarz (@gervallaschwarz) January 20, 2022
Φαντάζει περίεργο μια Υπουργός Εξωτερικών να πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σε μια χώρα και να συναντιέται με πρέσβη τρίτης χώρας.
Κατά τ’ άλλα η Κοσοβάρα Υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογο της Νίκο Δένδια, τη δεύτερη μέσα σε έξι μήνες, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με συγκεκριμένους όρους τις μορφές διμερούς συνεργασίας των δυο χωρών.
Η Γκερβάλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρίστινα εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία σύμφωνα με αυτήν είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επίσης σημαντικός συνεισφέρων στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι εκτιμά την Ελλάδα ως φίλη και χώρα εταίρο για την εποικοδομητική της σχέση με την ευρωπαϊκή ατζέντα.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με τον Νίκο Δένδια να κάνει πρόταση για σύνδεση της Πρίστινα με τον αγωγό TAP μέσω των διασυνδετήριων αγωγών.
Η ΥΠΕΞ του Κοσσυφοπεδίου, της χώρας που έχει το 45% των κοιτασμάτων λιγνίτη στην Ευρώπη, σημείωσε ότι θα ενημερώσει την ελληνική πλευρά για τις αποφάσεις της κυβέρνησης της στον τομέα της ενέργειας και την ενεργειακή στρατηγική.
Ενώπιον του Έλληνα ομολόγου της, η υπουργός Γκερβάλα αποκάλυψε την προσφορά του Κοσσυφοπεδίου όσον αφορά τις ευνοϊκές ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα. Ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο με χαμηλούς φόρους και χωρίς γραφειοκρατία και με μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό για επαγγελματική εργασία, σύμφωνα με την Κοσοβάρα ΥΠΕΞ είναι καλοί λόγοι ώστε το Κοσσυφοπέδιο να εξεταστεί από ξένους επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να εξερευνήσουν διάφορες ευκαιρίες για άμεσες επενδύσεις.
Επίσης τόνισε ότι η αναγνώριση και ο σεβασμός της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα ήταν μια τολμηρή κίνηση για σταθερότητα στην περιοχή και πέραν αυτής, που θα επέτρεπε το άνοιγμα μιας νέας δυναμικής στην επίλυση μακροπρόθεσμων προβλήματα στα Βαλκάνια. «Όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά περισσότερο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αυτό θα ήταν μια υπόσχεση σταθερότητας και διαρκούς ειρήνης στην Ευρώπη. «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν ιστορικό και πιστεύουμε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε η Γκερβάλα.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να κοιτάζουν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, η προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι μια προοπτική που έχει μόνο έναν δρόμο, που είναι η Ευρώπη. Η προστασία αρχών και αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να είναι πολιτική, οικονομική και πολιτιστική πυξίδα για τις βαλκανικές χώρες.
Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο βελτίωσης σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η ψηφιοποίηση, καθώς και ο πολιτισμός. Ένας τομέας, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η προστασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και προσέθεσε ότι η Ελλάδα, λόγω της ιστορίας της, διαθέτει τεχνογνωσία στον τομέα αυτό και υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την παροχή της, ιδιαίτερα στα χριστιανικά θρησκευτικά μνημεία.
Υπογράμμισε ακόμη τη θέση υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για την Πρίστινα, «γιατί έχετε εκπληρώσει τα κριτήρια που ορίζονται στον σχετικό Οδικό Χάρτη». Πρόσθεσε δε ότι η Αθήνα εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλει στους τομείς του κράτους δικαίου, της δημόσιας διοίκησης, της καταπολέμησης διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.