«Η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Συνεχίζουμε». Αυτό τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος χθες, Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με την κυβερνητική γραμμή στη Γαλλία να συνοψίζεται στα εξής: επιμονή στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση παρά τις αντιδράσεις, καταδίκη της βίας και ελπίδα να κουραστούν οι διαδηλωτές.
Τα γεγονότα, ωστόσο, άλλα δείχνουν. Ο γαλλικός λαός δεν φαίνεται διετεθειμένος να κάνει ούτε βήμα πίσω, οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, το δίκτυο συγκοινωνιών εξακολουθεί να δαταράσσεται καθημερινή, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί για την «υπερβολική χρήση βίας».
Απόδειξη, μάλιστα, της νευρικότητας που επικρατεί στην εκτελεστική εξουσία της Γαλλίας είναι και η επίσημη ανακοίνωση της Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία αναβάλλεται η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, ενώ την Τρίτη αναμένονται εκ νέου προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.
Ζητείται… διέξοδος
Ολόκληρη η εκτελεστική εξουσία της Γαλλίας, τα Ηλύσια πεδία, υπουργοί και βουλευτές, αναζητούν… φως στο τούνελ που μοιάζει να οδηγεί σε αδιέξοδο. Η στάση, ωστόσο, του Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως έχει αρχίσει να ανησυχεί μέχρι και τα μέλη της κυβέρνησής του που κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο σε «συναισθηματική μοναξιά» και «απομονωμένο», με τις προθέσεις του να καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. Αρκετοί, δε, είναι και αυτοί που πιστεύουν πως μία λύση υπάρχει: να τα… βρει ο Μακρόν με τον Λοράν Μπεργκέρ, τον γενικό γραμματέα του CFDT, ενός από τα μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα που πρωτοστατεί στις αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό.
Το πρωί της Παρασκευής, ο ηγέτης του ρεφορμιστικού συνδικάτου πρότεινε την «παύση» της μεταρρύθμισης. «Δίνουμε στους εαυτούς μας έξι μήνες για να δούμε, και για τη δουλειά και τις συντάξεις, πώς να επιστρέψουμε τα πράγματα εκεί που ήταν», δήλωσε στο RTL, καλώντας για «ηρεμία πριν μετατραπούν τα πράγματα σε τραγωδία». Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν φάρο ελπίδας για πολλούς μακρονιστές που πάντα στοιχημάτιζαν στο γεγονός ότι το CFDT δεν θα άφηνε τη βία να καταλαγιάσει και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Ελάτε να συζητήσουμε»
Η απάντηση του Μακρόν από τις Βρυξέλλεςε ήταν άμεση. «Έδειξα τη διαθεσιμότητά μας να προχωρήσουμε σε θέματα όπως η επαγγελματική φθορά, ο τερματισμός σταδιοδρομίας, η επανεκπαίδευση, οι συνθήκες εργασίας, οι αμοιβές σε ορισμένους κλάδους. Και έτσι είμαι στη διάθεση του διασυνδικάτου αν θέλει να έρθει να με συναντήσει για να σημειώσουμε πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα».
Το Ελιζέ διευκρινίζει ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό. Οι διαφορές ωστόσο μεταξύ Μακρόν και Μπεργκέρ φαίνεται να είναι χαώδεις. Ο συνδικαλιστής ζητά «παύση» στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ ο αρχηγός του κράτους θέλει να δει το κείμενό του να συνεχίζει να «βαδίζει» προς το Συνταγματικό Συμβούλιο. Η… αυλή του Μακρόν, όμως, επιμένει ότι «πρέπει να γίνει διάλογος».
Αλλά ο συνδικαλιστής, άνθρωπος-κλειδί σε αυτή τη σύγκρουση, είναι συχνά πολύ επικριτικός προς την υπεροπτική στάση του Μακρόν, που περιφρόνησε τα ενδιάμεσα όργανα, για να «περάσει» τη μεταρρύθμισή του.
Μακρόν, ο μοναχικός… λύκος
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για έναν «μοναχικό» αρχηγό κράτους, ο οποίος επιμένει στον στόχο του. Ο Μακρόν, ωστόσο, συμβουλεύεται «τον πρώτο, τον δεύτερο, ακόμη και τον τρίτο κύκλο του», σύμφωνα με όσα είπε ο Πιερ Καζανέβ, βουλευτής της Αναγέννησης για το Hauts-de-Seine, ενώ πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους υπουργούς.
Σκεπτόμενος την επανασύνδεση με το συμμετοχικό πνεύμα «από τα κάτω προς τα πάνω», της εκστρατείας του το 2017, ο Μακρόν ακούει, «μόνο για να εντοπίσει αν κάτι του έχει διαφύγει». Κατά τη Συνάντηση Κορυφής με όλους τους ηγέτες του προεδρικού στρατοπέδου στις 21 Μαρτίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, τον συμβούλεψε να έχει ενσυναίσθηση. Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ περιέγραψε μια γενική εικόνα της κατάστασης χωρίς όμως να προτείνει τίποτα, όπως συνηθίζει.
Ανησυχία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ από την «καυτή» κατάσταση. Ο πρόεδρος αποφάσισε, ενώ οι λίγες πληροφορίες που διέρρευσαν κάνουν λόγο για απόρριψη του ανασχηματισμού.
«Να δώσουμε απαντήσεις»
Δεν είναι λίγα τα μέλη της κυβέρνησης που εξακολουθούν να αισθάνονται υποχρέωση προς τον Μακρόν για την εκλογή τους, ειδικά όσοι βρίσκονται στην εξουσία από το 2017. Ωστόσο, η άκαμπτη στάση, όπως τη χαρακτηρίζει και η Le Monde, του Γάλλου προέδρου έχει αρχίσει να τους δημιουργεί ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με το αν ο Μακρόν έχει ακόμα την κατάσταση στη Γαλλία υπό έλεγχο. «Δεν μπορούμε να είμαστε τυφλοί, δεν μπορούμε να είμαστε κωφοί σε αυτήν την πρόκληση. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις» τονίζει χαρακτηριστικά ο Γκιγιόμ Γκουφιέρ Βαλεντέ, αναπληρωτής της Αναγέννησης του Val-de-Marne.
«Το λογισμικό έχει χαλάσει, πρέπει να αλλάξει», υποστηρίζει ο Λουντοβίκ Μεντέ (Αναγέννηση, Moselle), για τον οποίο «οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν, να ακουστούν, να ληφθούν υπόψη. Πρέπει να επιστρέψουμε στον άνθρωπο». Ένα άνευ προηγουμένου ελάττωμα στο μπλοκ των Μακρονιστών. Ορισμένοι εκλεγμένοι Μακρονιστές ανησυχούν επίσης ότι θα δουν μέρος του εκλογικού τους σώματος να επικρίνει τον Πρόεδρο.
Αναγνωρίζει τις παρατηρήσεις, παραμένει αινιγματικός
Πολλοί βουλευτές κάνουν την ίδια παρατήρηση, αλλά του το λένε; Οι βουλευτές του στέλνουν τακτικά μηνύματα, συχνά για τεχνικά θέματα. Αναγνωρίζει τη συμβολή τους, μερικές φορές ζητά λεπτομέρειες, αλλά παραμένει αινιγματικός.
Εντός του μακρονιστικού στρατοπέδου, ορισμένοι από τους εκλεγμένους, ωστόσο, απορρίπτουν την ιδέα της απομόνωσης του αρχηγού του κράτους που οδηγεί σε μια μορφή άρνησης. Το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Ελιζέ, κάποιοι ένιωσαν αναζωογονημένοι ακούγοντάς τον να απαντά στα παράπονά τους. Ο Μακρόν υποσχέθηκε να αναθεωρήσει τις προτεραιότητες της εκτελεστικής εξουσίας για τους επόμενους μήνες, επικαλούμενος τα λεγόμενα «καθημερινά» θέματα (υγεία, παιδεία, οικολογία) χωρίς να καταφύγει σε νέους νόμους που θα επιτρέψουν στους βουλευτές να βρίσκονται περισσότερο στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Επομένως, η λύση θα μπορούσε να έρθει από τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν. Άλλωστε, κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο το 2019 μετά την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» διοργανώνοντας το μεγάλο εθνικό ντιμπέιτ.
Με πληροφορίες από Le Monde