Η φαρμακοβιομηχανία Novartis θεωρεί ότι τα στοιχεία της χλωροκίνης που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, είναι αναξιόπιστα και πιέζει για χρήση του φάρμακος. Μάλιστα, η γνωστή φαρμακοβιομηχανία βάλλει κατά της ιατρικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet» και στηρίχτηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να επιβάλλει την απαγόρευση της εν λόγω θεραπείας.
Χαρακτηριστικά, η Novartis σε ανακοίνωση της σημειώνει πως η μελέτη που παρουσίασε το «The Lancet» κάλυψε μόνο 100.000 ανθρώπους και ήταν μια «μελέτη παρατήρησης», την στιγμή που οι επιτυχημένες σύμφωνα με την ίδια, δοκιμές της, έχουν διεξαχθεί σε τουλάχιστον 440 άτομα. Έτσι, θεωρεί πως η εν λόγω έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ της χλωροκίνης και των παρενεργειών.
«Χρειαζόμαστε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για να κατανοήσουμε σαφώς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια», δήλωσε στη συνέχεια εκπρόσωπος της Novartis.
Παρόλα αυτά, όσες μελέτες, πλην εκείνης «The Lancet», είχαν πραγματοποιηθεί για την χλωροκίνη ήταν περιορισμένες και μη ακριβής. Εξάλλου, οι υποστηρικτές της βασίστηκαν στα θετικά δείγματα που προέκυψαν σε ένα εργαστήριο στη Γαλλία, στις οποίες δοκιμές συμμετείχαν οριακά 300 άτομα και στις θετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Στη συνέχεια, η Novartis ανακοίνωσε πως αν αποδειχθεί αποτελεσματική η χλωροκίνη, τότε η εταιρεία θα δωρίσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, που χρησιμοποιείται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον λύκο.
Επίσης, μέχρι στιγμής η Novartis πραγματοποιεί δοκιμές στις ΗΠΑ, καθώς συνεργάζεται με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, παρά την απαγόρευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η στάση του ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επανεξετάσει τα δεδομένα για την χλωροκίνη, μια διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Έτσι, ανέφερε σε ανακοίνωση του πως «μια τελική απόφαση σχετικά με τη βλάβη, το όφελος ή την έλλειψη οφέλους της υδροξυχλωροκίνης θα ληφθεί μόλις τα στοιχεία εξεταστούν από το Συμβούλιο Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων».
«Αυτό αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Επιπλέον, είπε πως όσοι χιλιάδες ασθενείς στις 17 χώρες που συμμετέχουν στην μελέτη έχουν ήδη ξεκινήσει την χρήση υδροξυχλωροκίνης, μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους. Παράλληλα, οι νέοι εγγεγραμμένοι ασθενείς στην επονομαζόμενη δοκιμή Αλληλεγγύης θα λάβουν άλλες θεραπείες που αξιολογούνται όπως η ρεμδεσιβίρη της Gilead Science και το φάρμακο Aluvia, γνωστό και με την εμπορική ονομασία Kaletra (AbbVie’s Kaletra /Aluvia).
Υπενθυμίζεται ωστόσο από την Δευτέρα το απόγευμα ο ΠΟΥ απαγορεύει πλέον την χλωροκίνη, καθώς νέες έρευνες δείχνουν υψηλή θνησιμότητα και πολλές καρδιακές αρρυθμίες στους ασθενείς που χρησιμοποιείται. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ελλάδα στην οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και ιδιαίτερα στην έξαρση της πανδημίας.