Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα οι ΥΠΕΞ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, απευθύνθηκε σύντομα στους υπουργούς της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου και τις δραματικές επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης στον άμαχο πληθυσμό της χώρας και την επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως.
«Η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και το ουκρανικό έθνος και ταυτόχρονα να εξαπολύσει μια παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση. Οι υπουργοί συμφώνησαν ομόφωνα στην ανάγκη να συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και να της παράσχουμε όλη την υποστήριξή μας στον αγώνα της για ελευθερία και ανεξαρτησία. Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα, εμείς θα της τα παράσχουμε. Γι’ αυτό πρότεινα την επόμενη δόση της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη, διαθέτοντας 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Υπήρξε πολιτική συμφωνία επί της πρότασης αυτής σήμερα», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας
Το Συμβούλιο θα συνεχίσει τις εργασίες του σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα βάσει κοινής πρότασης της Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την κάλυψη των κενών και την αποφυγή καταστρατηγήσεων. Η Ύπατη Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ λειτουργούν και ότι η ρωσική οικονομία πλήττεται σοβαρά.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής, αφού πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της χορήγησε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Το επόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2020.
Το Συμβούλιο διεξήγαγε συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ΛΑΚ).
Οι χώρες της ΛΑΚ έχουν πληγεί σοβαρά από τις αρνητικές συνέπειες του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, ιδίως από την αύξηση των τιμών και τις ελλείψεις σε τρόφιμα, λιπάσματα και ενέργεια.
Ωστόσο, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική παραμένει ένας πολύ σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε διάφορους τομείς. Για το λόγο αυτό, το Συμβούλιο συμφώνησε να εντείνει αυτή την “άλλη διατλαντική σχέση” και να επιφέρει ποιοτικό άλμα στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της ΛΑΚ.
Οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της ολοκλήρωσης και οριστικοποίησης του δικτύου εμπορικών συμφωνιών και συμφωνιών σύνδεσης, με προτεραιότητα αυτές με το Μεξικό και τη Χιλή.
Το Συμβούλιο συμφώνησε να πραγματοποιηθεί σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-CELAC στο Μπουένος Άιρες τον Οκτώβριο του 2022, κατά τη διάρκεια της αργεντίνικης προσωρινής προεδρίας της CELAC.
Το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την ψηφιακή διπλωματία και ενέκρινε σχετικά συμπεράσματα.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η ΕΕ εξοπλίζεται με ένα ακόμη εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για να υποστηρίξει τον γεωπολιτικό της ρόλο και τις φιλοδοξίες της στο παγκόσμιο παιχνίδι τεχνολογικής ισχύος.
Τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν σήμερα διευκρινίζουν τις προθέσεις της ΕΕ στον τομέα αυτό: ενεργή προώθηση του ρυθμιστικού μοντέλου της ΕΕ με τη δημιουργία συνασπισμών για ψηφιακά θέματα, ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης για την παραγωγή «ψηφιακών διπλωματών» και ενίσχυση του συντονισμού με τον ΟΗΕ και άλλους πολυμερείς οργανισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό και ως πρώτο συγκεκριμένο βήμα, η ΕΕ θα ανοίξει ειδικό γραφείο της ΕΕ στο Σαν Φρανσίσκο για την ενίσχυση της ψηφιακής διπλωματίας της ΕΕ στις ΗΠΑ και με τις ΗΠΑ.
Οι υπουργοί της ΕΕ αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την επανάληψη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Σύνδεσης με το Ισραήλ, οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί από το 2012. Συμφώνησαν να συγκαλέσουν εκ νέου τις συνεδριάσεις και να αρχίσουν τις εργασίες για τον καθορισμό της θέσης της ΕΕ. Η θέση της ΕΕ σχετικά με τη Διαδικασία της Μέσης Ανατολής δεν έχει αλλάξει από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του 2016 που υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών.
Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης τις εξελίξεις στην Τυνησία, ενόψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος της 25ης Ιουλίου. Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία που έχει για την Τυνησία να κινηθεί προς τη θεσμική ομαλότητα και να διατηρήσει το δημοκρατικό οικοδόμημα. Ο εθνικός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε αξιόπιστης συνταγματικής διαδικασίας και μακροπρόθεσμης σταθερότητας.
Τέλος, οι υπουργοί αναφέρθηκαν στην κατάσταση στη Σρι Λάνκα και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.