Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, στη Γουχάν της Κίνας.
Από τότε, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, η παγκόσμια οικονομία επηρεάστηκε σημαντικά και η απομόνωση έγινε η νέα κανονικότητα.
Όπως εξηγεί ο επιδημιολόγος, μιλώντας στον Guardian, μπορεί μια τέτοια κατάσταση να φαντάζει για εμάς πρωτόγνωρη, ωστόσο οι πανδημίες δεν είναι κάτι νέο για το ανθρώπινο είδος.
Και ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα σε όλες τις πανδημίες που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα είναι ένας: οι πανδημίες δεν κρατούν για πάντα.
Μάλιστα, με αισιοδοξία ο καθηγητής επισήμανε:
«Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που έρχεται αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή και μπορεί να την καταπολεμήσει καθώς αυτή εξελίσσεται, με αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια. Αυτό είναι ένα θαύμα».
Το μόνο σίγουρο είναι πως, με ή χωρίς εμβόλιο, κάποια στιγμή οι πανδημίες εξαφανίζονται, αλλά οι επιπτώσεις τους επηρεάζουν τις κοινωνίες για αρκετά χρόνια.
Σχετικά με αυτές τις αλλαγές, ο δρ. Χρηστάκης αναφέρει πως μια πανδημία συχνά έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κλείνονται στον εαυτό τους, να απέχουν από κοινωνικές συναναστροφές και διασκεδάσεις, να στρέφονται στις θρησκείες και να εξοικονομούν περισσότερα χρήματα.
Συνήθως, η αντίδραση του κόσμου στο τέλος μιας πανδημίας είναι να περάσει στο αντίθετο άκρο, σε μια προσπάθεια να απολαύσει όσα στερήθηκε.
Όπως προβλέπει ο επιστήμονας, οι πρώτες αλλαγές στην καθημερινότητά μας θα έρθουν σίγουρα μετά το 2021 και αφού εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.
Οι οικονομίες, όπως προσθέτει, θα ανακάμψουν λίγο αργότερα, σίγουρα μετά το 2023 και από το 2024 και μετά, μια τάση για κοινωνικότητα και σπατάλη, θα πάρει την θέση της απομόνωσης και της εγκράτειας.
Μια νέα «ξέφρενη δεκαετία» θα ανατείλει, όπως ακριβώς είχε γίνει και κατά την δεκαετία του 1920, έπειτα από την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1928.
«Το 2024, όλες οι τάσεις θα αντιστραφούν. Οι άνθρωποι θα επιδιώκουν ακούραστα την κοινωνική συναναστροφή, και θα υπάρχει ξανά περισσότερη ελευθερία τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις, όσο και στον τρόπο που ξοδεύουμε τα χρήματά μας», ισχυρίζεται ο επιστήμονας. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει σεξ χωρίς περιορισμούς, υπέρογκες δαπάνες και μια συμπεριφορά αντίθετη της θρησκευτικότητας.
Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, όπως είναι οι κοινωνικές αποστάσεις και οι μάσκες, που, ακόμα και από τον 14ο αιώνα, έχουν φανεί χρήσιμα για την αναχαίτηση των πανδημιών.
Καθώς οι διαθέσιμες δόσεις των εμβολίων δεν επαρκούν για να εξαφανιστεί άμεσα ο κορονοϊός από το χάρτη, τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν στη ζωή μας και, όπως συμπληρώνει ο επιδημιολόγος «πρέπει να φανούμε ώριμοι».