Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει διάταξη η οποία έχει περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος και ορίζει ότι σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι «η ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας, με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους» κατά τη σημεριν ή του τοποθέτηση στη συζήτηση στη Βουλή.
«Τι πράγματα είναι αυτά; Το 2019, μετά την κρίση τη δεκαετή, μέσα σε μια παγκοσμιοποίηση που δοκιμάζονται τα πάντα, μιλάμε για ενιαίο εθνικό αφήγημα, και για ταυτότητα της χώρας; Τραβήξτε το πίσω. Τέτοιες εθνοποιητικές διαδικασίες έγιναν στον 19ο αιώνα που για να υπάρξουν τα έθνη κράτη, δημιουργούταν το κυρίαρχο αφήγημα. Δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά από μια τέτοια προσέγγιση» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ζήτησε να μην υπάρξει, με την αφορμή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821, προσπάθεια υπεροχής εθνικολαϊκιστικού χαρακτήρα.
«Το ζητούμενο είναι να ενθαρρυνθεί η ιστορική επιστημονική κοινότητα που είναι πολυφωνική και πολυπρισματική, ώστε ανεξάρτητα από κράτος και στερεότυπα, να διαμορφώσει διάχυση της ιστορικής γνώσης, με πλήθος εκδόσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων, για τα οποία έχει γίνει σημαντική προετοιμασία από το Ίδρυμα της Βουλής», συνέχισε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «να δοθεί αποτελεσματικά η μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη».
«Περάσαμε διχασμούς, εμφύλιους, δικτατορίες. Είναι γνωστά και επ’ αυτών ακόμη τώρα εντρυφούν οι ιστορικοί για να αναζητήσουν τις αιτίες», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής καλώντας όλους μα αναλογιστούν ότι υπάρχει αυτό το διάστημα ένας ιστορικός αναθεωρητισμός στην Ευρώπη, στις χώρες Βίζεγκραντ, που επιχειρεί να ανασκευάσει ιστορικά γεγονότα.
«Η ώρα της δημοκρατίας να αναμετρηθεί με την ιστορική μνήμη έχει φτάσει. Επ’ αφορμή των 200 ετών. Τα 100 χρόνια δεν γιορτάστηκαν ποτέ, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, τα 150 δεν γιορτάστηκαν λόγω της δικτατορίας και το 1971 έγιναν πράγματα ανεπίτρεπτα σε σχέση με το ιστορικό γίγνεσθαι», είπε ο Νίκος Βούτσης.
Η απάντηση Γεραπετρίτη
«Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί μια ενοποιημένη εθνική βάση, ούτε δημόσια πολιτική με βάση τον εθνικολαϊκισμό», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για τις πρόνοιες του άρθρου του νομοσχεδίου που αφορά στη σύσταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
«Η διάταξη ουσιαστικά αφορά ένα branding της Ελλάδας προς τα έξω ώστε η προβολή να είναι με ένα τρόπο ενιαίο, ώστε να απηχεί τα μηνύματα που παράγει το κράτος και να μην υπάρχει πολυδιάσπαση φορέων. Είναι καθαρά ένας επικοινωνιακός τρόπος προβολής και σε καμία περίπτωση μια δημόσια πολιτική που υπόκειται σε ζητήματα ενιαίου έθνους», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Brand name έχουν τα προϊόντα. Όχι η ιστορία»
Στη διάταξη του νομοσχεδίου για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την πρόνοια περί ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας, αναφέρθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια.
«Κύριε υπουργέ, πριν λίγο είπατε μια μαγική λέξη. Είπατε branding. Θέλω να σας πω, κύριε υπουργέ, με όλο το σεβασμό, αλλά θα μου επιτρέψετε επειδή είμαι ιστορικός, ότι brand name-εμπορικό σήμα έχουν τα προϊόντα. Όχι μια χώρα. Μια εθνική επέτειος τέτοιας εμβέλειας, είναι ένας πολύ μεγάλος σταθμός που δίνει ευκαιρία σε ένα έθνος να κοιτάξει ταυτοχρόνως, μπροστά και πίσω. Και αυτή η ευκαιρία είναι για να δει πόσες φορές θρυμματίστηκε αυτός ο καθρέφτης στον οποίο καθρεφτιζόταν επί δύο αιώνες σε αυτή την πορεία των δύο αιώνων», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Δεν γίνεται με ένα branding, το οποίο θα αποφασίσουν κάποιοι, να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αφήγημα, μια ενιαία εικόνα, Με τι υλικά; Αν πάρουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και δούμε ποιοι δούλεψαν αυτά τα υλικά και με ποιους τρόπους, δεν είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για το τι είδους re-branding έχουμε. Αν όντως η κυβέρνηση ήθελε να τιμήσει αυτή την επέτειο δεν έπρεπε να βιαστεί. Έπρεπε να δείτε τι προετοιμάζει η Βουλή, τι ετοιμάζουν τα πανεπιστήμια».
Η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης για το πρόσωπο στο οποίο θα αναθέσει το έργο της επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
«Δεν μπορεί να οριστεί μια πρόεδρος ώστε να έχουμε μια αναπαραγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων με τα περίφημα άρματα και τη διαχρονική ενιαία αφήγηση, έτσι όπως θέλουν κάποιοι, του ελληνικού έθνους, της ιστορίας. Σε μια χώρα που εξέρχεται από την κρίση, και έχει μακρά πορεία με πολλά τραύματα στο σώμα της, αυτή η επέτειος πρέπει να γιορταστεί με τον τρόπο που της αξίζει και όχι να την ετοιμάσει ένα επιχειρησιακό κράτος», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.