Κόσμος

Πώς θα επιλυθεί η κρίση στον Νίγηρα – Τα πιθανά σενάρια

Τόσο η στρατιωτική επέμβαση όσο και οι διαπραγματεύσεις στο τραπέζι για την επίλυση της κρίσης στον Νίγηρα

Η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) έκανε το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη στρατευμάτων για να αλλάξει την πορεία του πραξικοπήματος στον Νίγηρα, αλλά επισήμανε ότι η λύση μέσω διαλόγου εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Στη σύνοδο κορυφής που διοργανώθηκε με ατζέντα τον Νίγηρα, η ECOWAS επανέλαβε την επιθυμία της να επιλύσει το πρόβλημα μέσω διαπραγματεύσεων, παρά την απόφαση να καταστήσει τα στρατεύματα των χωρών μελών έτοιμα για ανάπτυξη.

Ο εν ενεργεία πρόεδρος της ECOWAS Μπόλα Τινούμπου, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου κορυφής, δήλωσε ότι «η βάση της προσέγγισής μας είναι οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις και ο διάλογος», επισημαίνοντας ότι οι τρόποι αυτοί δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί.

Ο Τινούμπου υπογράμμισε ότι η χρήση βίας εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι ως έσχατη λύση, ενώ έδωσε το μήνυμα ότι ο δρόμος των διαπραγματεύσεων είναι ακόμη ανοιχτός.

Στη διακήρυξη που εκδόθηκε στο τέλος της Συνόδου Κορυφής της ECOWAS, επισημάνθηκε η ύπαρξη τόσο των επιλογών διαπραγμάτευσης όσο και στρατιωτικής επέμβασης και υπενθύμισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Στη δήλωση σημειώνεται ότι οι υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών έλαβαν εντολή να καταστήσουν τις εφεδρικές δυνάμεις έτοιμες και να τις αναπτύξουν «για την εγκαθίδρυση της συνταγματικής τάξης» στον Νίγηρα.

Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το πού και πότε θα αναπτυχθούν οι εφεδρικές δυνάμεις.

Στη δήλωση τονίζεται ότι οι αποφάσεις περί κυρώσεων που ελήφθησαν στην πρώτη σύνοδο κορυφής στις 30 Ιουλίου θα εφαρμοστούν πλήρως και προειδοποιείται ότι οι χώρες που υπονομεύουν άμεσα ή έμμεσα την ειρηνική επίλυση της κρίσης στον Νίγηρα θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Η Αφρικανική Ένωση κλήθηκε επίσης να επικυρώσει όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ECOWAS. Όλοι οι σύμμαχοι οργανισμοί και χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), κλήθηκαν επίσης να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ECOWAS για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα.

Η ECOWAS συγκλήθηκε για πρώτη φορά στις 30 Ιουλίου, αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στον Νίγηρα στις 26 Ιουλίου και έδωσε στη χούντα προθεσμία 7 ημερών για να απελευθερώσει τον πρόεδρο Μοχαμέντ Μπαζούμ και να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Η προθεσμία μιας εβδομάδας που είχε δώσει η ECOWAS στη στρατιωτική χούντα έληξε τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου.

Η ECOWAS, η οποία δήλωσε ότι θα εξέταζε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης, εάν τα αιτήματά της δεν εκπληρώνονταν εντός αυτής της περιόδου, δεν εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση αντίθετα με τις προσδοκίες.

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης προκάλεσε επίσης την αντίδραση των άλλων στρατιωτικών κυβερνήσεων στη Δυτική Αφρική.

Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, όπου οι στρατιωτικές κυβερνήσεις βρίσκονται στην εξουσία, προειδοποίησαν την ECOWAS με κοινή δήλωση ότι η στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα θα σήμαινε την έναρξη πολέμου εναντίον τους, ενώ η Γουινέα είχε επίσης δηλώσει την υποστήριξή της στη χούντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πότε επιστρέφει η ζέστη - Τι λένε για καύσωνα οι μετεωρολόγοι
Λάρισα: Βεντέτα για τον θάνατο 18χρονης σε τροχαίο – Ανταλλαγή πυροβολισμών και δύο συλλήψεις
Chevron Right